Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά και αιρετού στο ΠΥΣΔΕ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνουν σήμερα το μεσημέρι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών από τον Πειραιά, ζητώντας να σταματήσει η συνδικαλιστική δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά και αιρετού στο ΠΥΣΔΕ, Σάββα Σάββα. Θυμίζουμε ότι ο συνδικαλιστής εκπαιδευτικός κατηγορήθηκε από διευθύντρια σχολείου για... «απρεπή συμπεριφορά», επειδή με τη συνδικαλιστική του ιδιότητα παρενέβη στη διευθύντρια προκειμένου να δοθεί μια ημέρα άδειας σε εκπαιδευτικό του σχολείου που τη ζητούσε.
Οι εκπαιδευτικοί Πειραιά του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή τους εκτιμούν ότι «η μεθόδευση της όλης υπόθεσης αποδεικνύει την εξόφθαλμη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατηθούν οι εκπαιδευτικοί, που ζητούν, με τη βοήθεια του σωματείου τους, τα αυτονόητα δικαιώματά τους». Και μεταξύ άλλων τονίζουν: «Δηλώνουμε σταθεροί στον προσανατολισμό μας για μαζικά ταξικά συνδικάτα που θα εκφράζουν τα προβλήματα των συναδέλφων και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Τέτοιου είδους πρακτικές εκ μέρους της διοίκησης το μόνο που καταφέρνουν είναι να κάνουν ξεκάθαρο στα μάτια των συναδέλφων ότι συνειδητά έχει πάρει θέση απέναντί τους και ότι είναι το μακρύ χέρι της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής»

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ




ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ                                                                            Πειραιάς, 6/7/2011
                    Αρ. Πρωτ: 566
Κολοκοτρώνη 6                                                                                 
Τηλ. – Φαξ : 2104124810
Κολοκοτρώνη 6, Πειραιά                                                                            

 Προς:  - ΑΠΥΣΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ  -  ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ

-  ΟΛΜΕ - ΤΥΠΟ

                 

ΣΚΕΥΩΡΙΑ TOY ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Ε.Ε ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ


Γνωρίζουμε ότι για κάθε διοίκηση η συνδικαλιστική δράση είναι ενοχλητική. Γι’ αυτό πολύ συχνά προσπαθεί, στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, να την παρεμποδίσει. Όμως, όταν ένας Προϊστάμενος Γραφείου χρησιμοποιεί την αναφορά μιας διευθύντριας Γυμνασίου προκειμένου να συκοφαντήσει την ΕΛΜΕ και να παραπέμψει στο ΑΠΥΣΔΕ τον πρόεδρό της και αιρετό του ΠΥΣΔΕ Πειραιά Σάββα Σάββα με στόχο τη δίωξή του, το ζήτημα παίρνει διαστάσεις πολιτικής σύγκρουσης που ξεπερνάει τα όρια.
Πρόκειται για τον Προϊστάμενο του Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πειραιά Χρήστου Παπαγγέλου, ο οποίος με επιλεγμένες καταθέσεις σε ένα κείμενο που διαπερνάται από προσωπική εμπάθεια προσπαθεί να στήσει ολόκληρη σκευωρία κατά του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο εν λόγω προϊστάμενος έχει καταγγελθεί  πολλές φορές από την ΕΛΜΕ Πειραιά για αντιδημοκρατική- αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά και πολύ συχνά καταφεύγει στις πειθαρχικές διαδικασίες( ΕΔΕ,μηνύσεις κλπ) για όποιον δεν συμπαθεί ή απλώς διεκδικεί τα δικαιώματά του.
Με τη μέθοδο της απόκρυψης και της κατασκευής στοιχείων επιχειρεί τώρα να στοιχειοθετήσει δίωξη του Σάββα Σάββα, που δεν έκανε τίποτε άλλο από το να υπερασπιστεί συνδικαλιστικά το δικαίωμα άδειας μιας συναδέλφου.
Στο κείμενο της παραπομπής αποκρύπτεται το γεγονός ότι η Προϊσταμένη του 1ου Γραφείου, στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει το σχολείο, χορήγησε την κανονική άδεια στη συναδέλφισσα και έθεσε την αναφορά της συγκεκριμένης διευθύντριας κατά της εκπαιδευτικού στο αρχείο (στην ουσία δικαιώνεται η παρέμβαση της ΕΛΜΕ).
Αποκρύπτεται ότι στην πρώτη κλήση για διευκρινίσεις ο σημερινός πρόεδρος της ΕΛΜΕ  Σ.Σάββα (Σ.Σ.)  παρουσίασε την απόφαση της ΕΛΜΕ, που αναλυτικά περιέγραφε τα γεγονότα. Αποκρύπτεται ακόμη ότι για τη δεύτερη κλήση για διευκρινίσεις έγινε επίσκεψη στο συγκεκριμένο Προϊστάμενο πολυμελούς αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, η οποία παρουσίασε πλήθος στοιχείων και ζήτησε να σταματήσει η δίωξη.. Όλα αυτά βέβαια εξαφανίστηκαν. Αποκρύπτεται επίσης η προσπάθεια της διευθύντριας να υφαρπάσει καταγγελία εναντίον της ΕΛΜΕ από το Σχολικό Συμβούλιο, προσπάθεια που ναυάγησε κάτω από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.
Αποκρύπτεται τέλος ότι η μία και μόνη από το σύλλογο διδασκόντων εκπαιδευτικός που επιλεκτικά κλήθηκε να καταθέσει είναι η σύζυγος του προέδρου του συλλόγου γονέων, ο οποίος όχι μόνο επίσης κατέθεσε καταφερόμενος με διάφορους τρόπους ενάντια στην ΕΛΜΕ, αλλά και εμφανίζεται περιέργως να είναι πανταχού παρών (ακόμη και στο γραφείο της διευθύντριας, ν’ακούει μάλιστα το Σ.Σ. κατά την τηλεφωνική της συνδιάλεξη μαζί του!). Για την “αντικειμενικότητα ” της προαναφερόμενης εκπαιδευτικού αναφέρουμε απλά την “εκτίμησή” της για την τελευταία παράσταση της αντιπροσωπείας της ΕΛΜΕ στο σχολείο: «πιστεύει ότι δεν ήταν παράσταση της ΕΛΜΕ αλλά του κου Σάββα ο οποίος από μόνος του παίρνει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στη διοίκηση του σχολείου και να απειλεί διευθυντές»!
Ας έρθουμε τώρα σε ορισμένα από τα κατασκευασμένα στοιχεία. Κατηγορείται ο Σ.Σ. ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με την εν λόγω διευθύντρια απαίτησε απ’αυτήν να συνηγορήσει στη χορήγηση μιας μέρας κανονικής άδειας σε μια εκπαιδευτικό του σχολείου (σημειώνουμε ότι η αρμόδια Προϊσταμένη συμφωνούσε στη χορήγησή της).Αλήθεια ο ρόλος του συνδικαλιστή δεν είναι να διεκδικεί από τη διοίκηση και την κυβέρνηση τα δικαιώματα των εργαζόμενων; Είναι δυνατό να διώκεται συνδικαλιστής επειδή τόνισε στη διευθύντρια τα αυτονόητα: ότι «αρκετά προβλήματα έχουν οι εργαζόμενοι και πως πρέπει να συνηγορήσει στη χορήγηση της άδειας, διαφορετικά μετατρέπει ένα απλό ζήτημα σε πρόβλημα και θ’ αναγκαστεί η ΕΛΜΕ να δώσει συνέχεια, θα γίνει χαμός,  κάτι που δεν ωφελεί κανένα»; Είναι ανάρμοστη συμπεριφορά του συνδικαλιστή ή απαράδεκτη δίωξη για την τρομοκράτηση του κινήματος;
Γιατί, όπως η  Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά εκτίμησε στη σχετική της απόφαση (2/6/2011),   «τιμή και αξιοπρέπεια του συνδικαλιστή είναι ακριβώς να μην υποκλίνεται στους εκπροσώπους  της εξουσίας».Ας αναζητήσουν λοιπόν αλλού συνδικαλιστές που μπροστά στη διοίκηση θα σκύβουν το κεφάλι ή θα την εκλιπαρούν!
Από κει και πέρα αποδίδονται στην αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ ή στον πρόεδρό της εκφράσεις του τύπου «δεν είσαι μέλος της ΕΛΜΕ», «είσαι φερέφωνο της Διαμαντοπούλου», «εγώ έτσι μιλάω στους διευθυντές» κ.ά. αποκυήματα καλπάζουσας φαντασίας. Στην πραγματικότητα είναι πέρα και έξω από τις αρχές μας να διαχωρίζουμε τους συναδέλφους σε μέλη και μη μέλη της ΕΛΜΕ ή να τους χαρίζουμε τόσο εύκολα στην κυβέρνηση και στη διοίκηση. Στόχος της αντιπροσωπείας της ΕΛΜΕ κατά την επίσκεψή της στο σχολείο, όπου αρχικά έλειπε η διευθύντρια γι’ αυτό η ΕΛΜΕ συνεννοήθηκε με την Υποδιευθύντρια για την ενημερωτική συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς ,  ήταν να πέσουν οι τόνοι μεταξύ διευθύντριας και συναδέλφισσας, γιατί αυτό είχε πια επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Η διευθύντρια με την επιστροφή της στο σχολείο ζήτησε ν’ ακουστεί η άποψή της. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ την άκουσε και απαίτησε να ανακληθούν οι αναφορές (όχι μόνο κατά του Σ.Σ. αλλά κυρίως κατά της συναδέλφισσας), να θεωρηθεί λήξαν το όλο θέμα και να προχωρήσουμε μπροστά. Η διευθύντρια όμως, αντί να υιοθετήσει την έκκλησή μας, υποκίνησε ενέργειες καταγγελίας της ΕΛΜΕ ( π.χ. προσπάθεια συλλογής υπογραφών συναδέλφων, σύγκληση Σχολικού Συμβουλίου…). Μετά από αυτές τις ενέργειες το Δ.Σ. αναγκάστηκε με καθυστέρηση 15 ημερών να δημοσιοποιήσει την καταγγελία. Ως προς τα γεγονότα λοιπόν, για τα οποία υπάρχουν ουκ ολίγοι μάρτυρες, είναι προκλητική η εμφανής ομοιότητα στις ανακρίβειες των επιλεγμένων καταθέσεων.
Εκτιμάμε ότι η συγκεκριμένη παραπομπή έχει ως κύριο στόχο το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και τον εκφοβισμό ευρύτερα των εκπαιδευτικών που διεκδικούν. Γι’ αυτό σε όλο το κείμενο είναι κυρίαρχη η αντισυνδικαλιστική αντιδημοκρατική αντίληψη ότι η επικοινωνία του σωματείου με τους εκπαιδευτικούς στο χώρο εργασίας τους θεωρείται «παρακώλυση της λειτουργίας του σχολείου»!
Η μεθόδευση της όλης υπόθεσης αποδεικνύει την εξόφθαλμη προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατηθούν οι εκπαιδευτικοί, που ζητούν, με τη βοήθεια του σωματείου τους, τα  αυτονόητα δικαιώματά τους. Ανοίγει επικίνδυνος δρόμος. με πρόσχημα τη δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά, να συντάσσονται αναφορές για συνδικαλιστές που παρεμβαίνουν στη Διοίκηση, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών.
Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το ΑΠΥΣΔΕ να μη νομιμοποιήσουν τη σκευωρία, να μη συμπράξουν στη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης,  να παύσουν τώρα τη δίωξη του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά Σάββα Σάββα


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Πέμπτη 7/7/11 ώρα 13:30.
ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ  (Αθήνα, οδό Τσόχα 15-17, κοντά στη στάση Αμπελοκήπων του μετρό)                                                     
                                                               ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: