Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τσάκισμα των εργατών και κρατική ενίσχυση ζητά ο ΣΕΒ από την κυβέρνηση.

Παρουσιάστηκαν χτες στον Γ. Παπανδρέου και υπουργούς βασικά σημεία μελέτης του ΣΕΒ για πρόσθετα φιλομονοπωλιακά μέτρα με ορίζοντα 10ετίας
Τις πρόσθετες αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, πέρα και από τα όσα καταστροφικά για το λαό και τους εργαζόμενους προβλέπουν τα διαβόητα «μνημόνια», το «Μεσοπρόθεσμο» και όλα τα άλλα σχέδια της πλουτοκρατίας, παρουσίασε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και σε αρκετούς υπουργούς, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.
Οι αντιδραστικές αξιώσεις συγκεντρώνονται σε μια μελέτη που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Επικεντρώνεται σε 100 «προτάσεις» των μεγαλοεπιχειρηματιών, προκειμένου να ενταθεί ακόμη περισσότερο η εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Για την υλοποίησή της έχουν ήδη συνεργαστεί πολλά υπουργεία, ενώ η χρηματοδότησή της γίνεται από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδας! Η μελέτη εκπονείται από τον ξένο οίκο συμβούλων «McKinsey & Co».

Παρουσιάζοντας βασικά σημεία της μελέτης, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι «το σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι με την υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων - παράλληλα με αυτές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τις οποίες η μελέτη θεωρεί δεδομένες - μέσα στη δεκαετία 2011-2020 η χώρα μας μπορεί να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 3%, διπλάσιο από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα».
Εχει αξία να σημειωθεί ότι στις 19 του περασμένου Μάη, μιλώντας για τη μελέτη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ είχε αποσαφηνίσει σχετικά με την «ανάπτυξη», που οραματίζεται το μεγάλο κεφάλαιο, ότι σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να την ταυτίσουν με δικαιώματα και απολαβές του παρελθόντος, αφού αυτά παραπέμπουν τάχα στο χρεοκοπημένο αναπτυξιακό μοντέλο της μεταπολίτευσης. Κι άλλο τσάκισμα δηλαδή των εργασιακών δικαιωμάτων πέρα απ' αυτό των μνημονίων.
Τότε, η μελέτη είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον ΣΕΒ ως «μεταμνημόνιο» και «οδικός χάρτης για τη νέα ανάπτυξη».
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις 16 Μάη του 2011 οι βιομήχανοι είχαν συνδέσει ευθέως τις προοπτικές της καπιταλιστικής ανάπτυξης με αλλαγές στο ίδιο το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Διατύπωσαν τη θέση ότι «το υφιστάμενο "σύστημα διακυβέρνησης" είναι πολύ πιθανό να μην αντέξει τη λαϊκή πίεση - σε μεγάλο βαθμό, επειδή συνδέεται με την εκδήλωση και τις συνέπειες της κρίσης - και να αποτύχει στην υλοποίηση των "αναγκαίων" και βαθιών "μεταρρυθμίσεων"».
Στη σχετική εκδήλωση του ΙΟΒΕ, οι βιομήχανοι τόνιζαν ότι οι αντεργατικές «μεταρρυθμίσεις» πρέπει να υλοποιηθούν πάση θυσία και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του νέου εκμεταλλευτικού μοντέλου που θα προκύψει. Στη βάση αυτή μπήκαν ζητήματα από την αλλαγή του Συντάγματος μέχρι τη «βελτίωση» της Δικαιοσύνης, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και τον περιορισμό των «λαϊκίστικων» Μέσων Ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Μ. Κορτέσης επισήμανε τότε χαρακτηριστικά: «Αναδεικνύεται πιεστικά η αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου διακυβέρνησης, που με τη σειρά του θα διαμορφώσει τις συνθήκες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και αλυσιτελώς τη συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου απέναντι στους θεσμούς». Ο γενικός διευθυντής του Γ. Στουρνάρας σημείωνε στην ίδια εκδήλωση ότι «το ΙΟΒΕ θέτει πρόβλημα "δομής διακυβέρνησης" της κοινωνίας». Αποσαφήνισε μάλιστα ότι «με τον όρο "δομή διακυβέρνησης" εννοούμε το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς της κοινωνίας των πολιτών, τη Δημόσια Διοίκηση, τον Τύπο, τα Εργατικά Συνδικάτα, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, το σύστημα κοινωνικών αξιών και νοοτροπίας». Απαίτησαν δηλαδή ακόμη πιο αυταρχικό κατασταλτικό αντιλαϊκό κράτος.
Χτες ο ΣΕΒ επανήλθε στο θέμα και με τη μελέτη της «McKinsey» διατυπώνει τον αντιεπιστημονικό ισχυρισμό ότι «η χώρα μας δεν διαθέτει ορατό διά γυμνού οφθαλμού συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί». Αντ' αυτού προτείνει ότι «η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα», μέσα από τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών ατμομηχανών της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο και από τη σωστή εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρουν άλλοι τομείς, όπως η ενέργεια και κάποια νέα πεδία ευκαιριών που η μελέτη ονομάζει «ανερχόμενους αστέρες».
Πρόσθετα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική του ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ λέγοντας «εύκολη συνταγή μίας ορισμένης πολιτικής ρητορείας στον τόπο μας είναι να αποδίδει όλα τα κακά στο λεγόμενο μεγάλο κεφάλαιο - που δήθεν εκμεταλλεύεται τους πάντες χωρίς να αποδίδει τίποτα στο κοινωνικό σύνολο», ισχυριζόμενος ότι οι βιομήχανοι είναι «αιμοδότες σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές», ισχυρισμό με τον οποίο επιχείρησε να σβήσει από το χάρτη τα συνεχώς αυξανόμενα προκλητικά προνόμια των κυβερνήσεων στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: