Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ανησυχία και κόντρες στο βαθύ πηγάδι της κρίσης

 Φουντώνουν τα σενάρια της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, ενώ στο κάδρο μπαίνει τώρα η Ιταλία

Την ίδια ώρα που φουντώνουν τα σενάρια γύρω από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία και το βάθεμα της κρίσης στην Ιταλία, το ΔΝΤ έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της συμμετοχής του, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, στην πέμπτη δόση του δανείου της τρόικας προς την Ελλάδα. Φυσικά, η δόση δεν αποδεσμεύεται με το αζημίωτο, αλλά με νέες παραινέσεις από τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό προς την κυβέρνηση να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμά πως «απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε το έλλειμμα να μην παραμείνει σε υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα θα πρέπει να επιταχυνθούν (...) Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα».
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στο νέο πακέτο προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «είναι αναγκαία για την Ελλάδα μια επώδυνη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Οπως η Γερμανία έπρεπε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, έτσι και τώρα θα πρέπει να γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα (...) Από τη μια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αγώνας κατά του χρέους μέσα στη χώρα, και από την άλλη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, για να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ ως κοινό μας νόμισμα».
Ακόμα, η Α. Μέρκελ καλεί την Ιταλία να στείλει «ένα πολύ σημαντικό σινιάλο» στους νευρικούς επενδυτές, μέσω της «έγκρισης ενός προϋπολογισμού που περιλαμβάνει την αναγκαία εξυγίανση», δηλαδή νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Σενάρια για χρεοκοπία
Υπέρ της επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέσα στην επόμενη πενταετία, για περίοδο μέχρι και επτά ετών, ώστε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα να προετοιμαστεί για ένα πιθανό «κούρεμα» στο μέλλον, τάσσεται ο γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκούρια. Να θυμίσουμε ότι στο παζάρι που συνεχίζεται μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και των τραπεζών, για τη συμμετοχή των τελευταίων στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, κερδίζει έδαφος η γερμανική πρόταση για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή του χρέους, παρόλο που θα εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό γεγονός, δηλαδή ως χρεοκοπία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», που επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΚΤ, χωρίς να τους κατονομάζει, η ΕΚΤ επιθυμεί την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο ενδεχομένως να πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι και τα 1,5 τρισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να αναμορφωθούν οι πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων.
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση» για την επέκταση του ρόλου ή των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα «γρήγορα, αλλά χωρίς βιασύνη». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξετάζουν και την επαναγορά χρέους και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί μια νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο τέλος του μήνα, ώστε να υπογραφούν οι αποφάσεις.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής «Handelsblatt», η ΕΚΤ έχει ήδη απευθυνθεί σε περισσότερες από πέντε τράπεζες, ζητώντας τους να υποβάλουν προσφορές για να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο προς την Τράπεζα σχετικά με τις επιπτώσεις μιας κρατικής χρεοκοπίας στις χρηματαγορές και στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Συνεχίζεται η ενδοκαπιταλιστική κόντρα
Στον απόηχο της ενδοκαπιταλιστικής κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΕ και των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης, μετά και την υποβάθμιση της Πορτογαλίας κατά τέσσερις μονάδες από τη «Standard & Poor's», ο κοινοτικός επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ επαναλαμβάνει την έκκληση για αυστηρότερους κανονισμούς στην αξιολόγηση του κρατικού χρέους από τους οίκους αξιολόγησης. Ο ίδιος προαναγγέλλει ότι η Κομισιόν θα υποστηρίξει τη δημιουργία νέων «παικτών» στην αγορά των οργανισμών αξιολόγησης, όπως η δημιουργία ενός δικτύου αρκετών μικρών και μεσαίων οίκων αξιολόγησης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η γερμανική εταιρεία συμβούλων «Roland Berger» προωθεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επιδιώκει την άντληση 300 εκατ. ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ως το τέλος του έτους. Από την πλευρά της, η κοινοτική επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, βλέπει δύο δυνατότητες: «Είτε τα κράτη του G20 θα αποφασίσουν να διαλύσουν τους τρεις Οίκους αξιολόγησης (...) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πρέπει να μετατρέψουν τους τρεις οίκους σε έξι εταιρείες, ή θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωπαϊκοί ή ασιατικοί οίκοι».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, επαναλαμβάνει τη σημασία που έχει για το κεφάλαιο η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ρίχνοντας το μπαλάκι στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και σημειώνοντας ότι «έχουμε ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προωθείται προς μια κατεύθυνση και ένα συμβούλιο που δε φαίνεται να έχει καταλάβει σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητη η επιβολή της οικονομικής διακυβέρνησης».
Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Χανς Βέρνερ Ζιν, επαναλαμβάνει ότι «για να ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα, πρέπει να φτηνύνει κατά 20% - 30%. Με το ευρώ αυτό δεν γίνεται (...) Αν έβγαινε η Ελλάδα για ένα διάστημα από το ευρώ, θα ανακτούσε αργά ή γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της και στη συνέχεια θα μπορούσε να ξαναμπεί με άλλη ισοτιμία». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ, δηλώνει έτοιμος «να διερευνήσουμε σε συνεργασία με την ΕΕ τρόπους για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μας».
Από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: