Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα ΜΕΤΡΟ

Από εφημερίδα Μetro

Να μην υποκύψει στους εκβιασμούς και την κυβερνητική τρομοκρατία καλεί τον ελληνικό λαό η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αποκλειστική της συνέντευξη στη «metro», θέτοντας ευθέως το αίτημα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Απαιτούμε εκλογές τώρα, για να δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό να καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., καθώς επίσης και σε όσους στηρίζουν τα μέτρα του Μνημονίου», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Ως προς το εάν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρει με νόημα: «Το ζήτημα δεν είναι ο λαός να διαλέξει αν θα τον καταδικάσουν μόνιμα στη φτώχεια με ευρώ ή με δραχμή, αλλά να τους ανατρέψει».


-  Κατά καιρούς, ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση ότι θέτει εκβιαστικά διλήμματα στο λαό, προκειμένου να τον φοβίσει, για να επιβάλλει τα μέτρα της τρόικας. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως αυτή η τακτική περνάει. Μήπως όντως οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι υπάρχει ζήτημα πραγματικής και όχι ελεγχόμενης χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών, όπως λέει η κυβέρνηση, και επιλέγουν να χάσουν μέρος των εισοδημάτων τους από το να ακούσουν τα άλλα κόμματα, που κατηγορούν τον πρωθυπουργό κάθε φορά ότι μπλοφάρει;
- Αυτό που ισχυρίστηκε το ΚΚΕ από την αρχή είναι ότι με το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και όσα ακολουθούν οδηγούν το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, σε μόνιμη εξαθλίωση, ώστε να είναι ελεγχόμενη και όσο γίνεται περιορισμένη η χρεοκοπία, δηλαδή η καταστροφή των συσσωρευμένων κεφαλαίων που έχουν μεγαλοβιομήχανοι, τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοκαπιταλιστές απ’ την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Γι’ αυτό, σε αντίθεση με όλα τα άλλα κόμματα, εμείς είπαμε ότι το Μνημόνιο πέτυχε τους στόχους του και τώρα φέρνουν το επόμενο, για να ολοκληρώσει το έργο.
Το ψέμα της κυβέρνησης είναι ότι με τα βάρβαρα μέτρα των Μνημονίων θα βγούμε από την κρίση, θα αντιμετωπιστεί το χρέος. Ο πραγματικός στόχος ήταν και είναι να πληρώσει την κρίση και το χρέος ο λαός, που δεν ευθύνεται, αλλά κυρίως να γκρεμιστούν όλες οι κατακτήσεις των εργαζομένων, και του λαού, πράγμα που γίνεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους και του ελλείμματος. Κατά συνέπεια, ο λαός δεν πρέπει να φοβηθεί την κυβερνητική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς που κάνουν μαζί κυβέρνηση - πλουτοκρατία.
Ο λαός διαφωνεί, δυσφορεί και αγανακτεί με τα Μνημόνια, με την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με αυτά συμφωνούν η Ν.Δ., ο Καρατζαφέρης και τα άλλα κόμματα του συστήματος. Πρέπει να εμπιστευτεί τώρα το ΚΚΕ, να συμπορευτεί μαζί του, για να οργανωθεί η ελπιδοφόρα λαϊκή αντεπίθεση. Μπορούμε να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική που καταδικάζει το λαό να ζει χωρίς δικαιώματα, στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια. Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων, της λαϊκής οικογένειας, να αναπτύξει προς όφελός τους όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Με λαϊκή εξουσία και αποδέσμευση από την Ε.Ε.

- Πρόσφατα άνοιξε και η συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Εσείς συμφωνείτε με την άποψη ότι η επιστροφή στη δραχμή θα είναι ωφέλιμη για το λαό;
- Θυμάστε, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που είπε ότι το Μάαστριχτ, η ΟΝΕ και το ευρώ θα φέρουν στο λαό μεγάλα δεινά, όταν όλα τα άλλα κόμματα έλεγαν ότι θα φέρουν «ευημερία και σταθερή ανάπτυξη για όλους». Η Ε.Ε. είναι συνυπεύθυνη για όλα όσα έγιναν σε βάρος του λαού, για όσα γίνονται σήμερα. Το δίλημμα «μέσα ή έξω από το ευρώ», μένοντας μέσα στην Ε.Ε. και με άθικτη την εξουσία των μονοπωλίων, είναι παγίδα για το λαό και αφορά μόνο τμήματα της πλουτοκρατίας για το ποια θα ζημιωθούν και ποια θα κερδίσουν. Το ζήτημα δεν είναι ο λαός να διαλέξει αν θα τον καταδικάσουν μόνιμα στη φτώχεια με ευρώ ή με δραχμή, αλλά να τους ανατρέψει. Κι αυτό μπορεί να γίνει με πάλη για αποδέσμευση συνολικά από την Ε.Ε., χωρίς να βάλει στη θέση της άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία, και με λαϊκή εξουσία, ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι βιομηχανίες να ανήκουν και να υπηρετούν το λαό. Μόνο έτσι ο λαός μπορεί να πει και στους Έλληνες και στους ξένους τοκογλύφους: «Δεν σας χρωστάω, μου χρωστάτε», γιατί αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια.

-   Έχετε ταχθεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ωστόσο, εάν το αποτέλεσμα της αναμέτρησης «βγάλει» μη αυτοδυναμία, ο τόπος θα πρέπει να κυβερνηθεί. Το ΚΚΕ σε μια τέτοια περίπτωση συζητά τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό ή το αποκλείετε κατηγορηματικά; 
- Απαιτούμε εκλογές για να έχει την ευκαιρία ο λαός να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ., που κοροϊδεύει ότι δήθεν είναι κατά των Μνημονίων και ψηφίζει τα βασικά μέτρα που τα υλοποιούν, και στα άλλα κόμματα, Καρατζαφέρη, Μπακογιάννη και άλλους, που όλοι μαζί είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση που θα αλυσοδέσει το λαό, για να τον λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο τα μονοπώλια. Και αυτό που είναι ανάγκη όσο ποτέ να γίνει μπορεί να γίνει με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό. Έτσι θα δώσουμε λύση.

Δεν είναι όλοι οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα αυθόρμητοι

- Ήσασταν η πρώτη αρχηγός κόμματος που είχε επισημάνει εγκαίρως ότι στην Πλατεία Συντάγματος σουλατσάρουν ή έχουν κατασκηνώσει διαφόρων αποχρώσεων επίδοξοι καθοδηγητές του κινήματος των «Αγανακτισμένων». Εκτιμάτε ότι από αυτούς τους αλλοπρόσαλλους πυρήνες «ξεπήδησαν» και οι λεγόμενοι «μπαχαλάκηδες» των διαδηλώσεων ή εντάσσονται σε άλλη κατηγορία οι ταραξίες;
- Ας το ξεκαθαρίσουμε: Είπαμε ότι στην πλατεία δεν πήγαν μόνο αυθόρμητα απλοί άνθρωποι, κυρίως ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., που ήθελαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους. Στην «πάνω πλατεία» έδιναν μάχη για τον έλεγχό της δυνάμεις της Ν.Δ. και διάφορες εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις, ενώ στην «κάτω» οι διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλοι προσποιούμενοι τους ανεξάρτητους και τους ακομμάτιστους. Γι’ αυτό όλα τα κόμματα - πλην ΚΚΕ - χαιρετούσαν και μιλούσαν εξ ονόματος της πλατείας.
Οι κουκουλοφόροι, που αξιοποιούν η κυβέρνηση και τα ΜΑΤ για τη βρόμικη δουλειά και για να παρασύρουν ανθρώπους που είναι αυθόρμητα αγανακτισμένοι στην προβοκάτσια, ώστε να βρουν πρόσχημα να συκοφαντήσουν και να καταστείλουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ειδικά όταν είναι μέρα απεργίας, είναι άνθρωποι που διασυνδέονται με κέντρα και διάφορες υπηρεσίες.

- Τις τελευταίες ημέρες κλιμακώνονται οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων. Συμμερίζεστε την κριτική της κυβέρνησης ότι υποκινούνται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ;   
- Όχι, δεν πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Είναι πολλοί και διάφοροι αυτοί που εκμεταλλεύονται τη λαϊκή αγανάκτηση και προσπαθούν να την εγκλωβίσουν σε ξεφωνητά και γιαουρτώματα κατά βουλευτών. Η κυβέρνηση αξιοποιεί τις μεγάλες αντιφάσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία δεν αμφισβητεί το σύστημα και εχθρεύεται την ταξική πάλη, ενώ από την άλλη γοητεύεται από μικροαστικές αντιδράσεις και εκτονώσεις ορισμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι στόχοι της είναι: Να εμφανιστεί από θύτης θύμα, αλλά και στο όνομα κατά της βίας να κλιμακώσει την καταστολή κατά των λαϊκών αγώνων, του ταξικού κινήματος, για να υποτάξει το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: