Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα

Από arcadiavoice
Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2011, για την αντιμετώπιση της προσβολής των αγροτικών καλλιεργιών από τον περονόσπορο.
Απαιτούμε:
Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν  βιώσιμο  εισόδημα  στους  μικρομεσαίους αγρότες
Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές με την απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε και το χτύπημα των παράνομων ελληνοποιήσεων
Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις καταστροφές, από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ
Μόνο σ’ αυτά τα πλαίσια μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τον περονόσπορο, χωρίς ΠΣΕΑ και ειδικές μελέτες τεκμηρίωσης, που προτείνει η πλειοψηφία.
Έχουν πικρή πείρα οι αγρότες, θα πάει έτσι, η υπόθεση στις καλένδες.
Οι πιο πάνω προτάσεις είναι οι μόνες ρεαλιστικές που δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα αφού:

Τα ΠΣΕΑ καθυστερούν πολύ και δίνονται ψίχουλα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Πολύ περισσότερο τώρα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα τα ΠΣΕΑ θα είναι τελειωμένα. Δεν θα δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Θυμίζουμε ότι, υπάρχει απούλητη σοδειά και δεν έχουν αποζημιωθεί παραγωγοί για περσινές και παλαιότερες καταστροφές. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αφού τα αγροτικά εφόδια γνωρίζουν υπέρογκες αυξήσεις από τις αντίστοιχες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα.
Δεν μπορεί να παραπέμπουμε στις ελληνικές και ευρωπαϊκές καλένδες τέτοια δίκαια αιτήματα των αγροτών όταν πρόσφατα πλήρωσαν υπέρογκα χαράτσια στον ΕΛΓΑ.
Αφού το χρέος και τα ελλείμματα ειδικά στον αγροτικό τομέα τα δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΕΕ, που ήταν και είναι πολιτικές ξεκληρίσματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και γιγάντωσης των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό τον τομέα.
Μια πολιτική που ομόφωνα οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επικυρώσατε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη συνεδρίαση για το καλάθι των αγροτικών προϊόντων.
Δεν έχει ανάγκη και δεν σώζεται ο μικρομεσαίος αγρότης με τα καλάθια και άλλα τέτοια, απαιτεί μέτρα στήριξης των τιμών και της αγροτικής παραγωγής, κόντρα στην αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που συρρικνώνουν την αγροτική οικονομία, διευρύνουν την διατροφική εξάρτηση του λαού μας, προωθούν την οικονομική και κοινωνική ερήμωση της υπαίθρου.
Τρίπολη, 4 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: