Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Τα φτιασιδώματα στο ποδόσφαιρο

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού για τη νέα νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης που αφορά στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο κάθε άλλο παρά κάτι νέο έφεραν σε ένα χώρο που εκδηλώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο η σαπίλα. Αντίθετα, τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός δεν αποτελούν παρά μία ακόμη προσπάθεια διαχείρισης και πάνω απ' όλα προστασίας του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, με σκοπό βέβαια τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μεγαλύτερα κέρδη σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες του. Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη - για επικοινωνιακούς λόγους φυσικά - συνεργασία με την UEFA είναι σίγουρο ότι αποσκοπεί στο να κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό παρά στο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Οσα λίφτινγκ και να επιχειρήσουν, όσες προσπάθειες εξυγίανσης και να γίνουν, όπως αποδεικνύεται, στόχος είναι η συνέχιση της επιχειρηματικής δράσης χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις. Για να ανοίξουν ακόμα μεγαλύτερα πεδία κερδοφορίας αλλά και αξιοποίησης του χώρου και για άλλους σκοπούς.
Αλλωστε, η βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια είναι γνωρίσματα που επικρατούν παντού στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο ή μεμονωμένα περιστατικά... Στον έναν ή στον άλλο βαθμό η ίδια κατάσταση επικρατεί στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα αφού τα όσα γίνονται είναι αυτά που επιβάλλουν οι λογικές που επικρατούν, δηλαδή της απόκτησης κέρδους με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα, την ώρα που πριν ένα μήνα στην Ελλάδα εξελισσόταν το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες και το χρηματισμό ατόμων από παράνομο τζόγο, ανάλογα περιστατικά συνέβαιναν σε Τουρκία, Ισραήλ, Πολωνία και Ουκρανία. Στην Ιταλία, που τόσος ντόρος έγινε πριν από λίγα χρόνια με το γνωστό σκάνδαλο Καλτσιόπολις, αυτήν την περίοδο διεξάγονται έρευνες για νέα στημένα παιχνίδια και τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν για ένα Καλτσιόπολις 2. Ακόμα και στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Είναι γνωστό ότι όπου έχουν «βγάλει» για λόγους κέρδους τη βία έξω από το γήπεδο (π.χ. περίπτωση Αγγλίας, που τόσο την διαφημίζουν οι Ελληνες αρμόδιοι κάθε τόσο), αυτή υπάρχει και εκφράζεται στις πλατείες και στις γειτονιές και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την απατηλή λάμψη της εικόνας των γηπέδων.
Είναι εμφανές πλέον ότι το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών, των συμμοριών τους, του στοιχήματος και των κυκλωμάτων είναι ένα πτώμα που βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη. Είναι ένας αθλητισμός διαβρωμένος από τη σαπίλα του συστήματος που ελέγχουν τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν μπορεί να εξυγιανθεί. Θέλει γκρέμισμα από τα θεμέλια και φτιάξιμο από την αρχή σε εντελώς νέα βάση. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα το θετικό από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αφού χρόνια τώρα ακούνε για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου χωρίς ποτέ όμως να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Καμιά ελπιδοφόρα προοπτική δεν αναμένεται όσες ευχές και να γίνουν, όσο οι νόμοι της αγοράς λειτουργούν και καθορίζουν το παιχνίδι. Εναν τέτοιο αθλητισμό - εμπόρευμα οι εργαζόμενοι δεν τον χρειάζονται. Το αντίθετο, ζημιώνει τους ίδιους και τα παιδιά τους...

Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: