Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ο εφιάλτης της πείνας και η ιμπεριαλιστική υποκρισία

Σε κατάσταση λιμού κήρυξε ο ΟΗΕ, χτες και επισήμως, δύο περιοχές της Σομαλίας, προειδοποιώντας ότι είναι θέμα μερικών βδομάδων ο εφιάλτης να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής. Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πείνας και χιλιάδες θα πεθάνουν αν δεν χορηγηθεί άμεσα βοήθεια, σε μια περιοχή που εκτείνεται, πέραν της Σομαλίας, σε τμήματα της Κένυας, της Αιθιοπίας, του Ντζιμπουτί, της Βόρειας Ουγκάντα και του Νοτίου και Βορείου Σουδάν.
Συγκεκριμένα, στη Σομαλία, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο μισός πληθυσμός, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφής, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στο νότο. Ηδη, κάθε μέρα πεθαίνουν από πείνα 4 στα 10.000 παιδιά, ενώ τουλάχιστον το 30% των παιδιών στη Σομαλία υποφέρει από οξύ υποσιτισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί τόσο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου όσο και σε γειτονικές χώρες, με τον πολυπληθέστερο (στον κόσμο) να βρίσκεται στο Νταμπάαμπ της Κένυας, κοντά στα σύνορα, με 380.000 πρόσφυγες!

Ο συντονιστής του προγράμματος του ΟΗΕ έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη βοήθειας ίσης με 300 εκατομμύρια δολάρια εντός διμήνου και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν συνολικά.
Βέβαια, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα έχει άμεση σχέση με την υποδαύλιση εδώ και χρόνια από τους ιμπεριαλιστές σκληρών εσωτερικών συγκρούσεων, ενώ επιδεινώνεται και από τη σφοδρότερη ξηρασία της τελευταίας 50ετίας που πλήττει συνολικά το Κέρας της Αφρικής.
Μαθήματα «ανθρωπισμού» έσπευσε να δώσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας 28 εκατομμύρια δολάρια σε «βοήθεια», που θα προστεθούν σε άλλα 431 εκατομμύρια δολάρια που ήδη έχουν δώσει οι ΗΠΑ. Αυτό στο οποίο, βέβαια, «ξέχασε» ν' αναφερθεί η Χίλαρι Κλίντον είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν βάλει το «χέρι» τους τόσο στις εσωτερικές συγκρούσεις όσο και σε όσα ακολούθησαν στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».
Μόνο μέσα στην τελευταία τετραετία, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με τη βοήθεια ορισμένων χωρών - δορυφόρων της Ανατολικής Αφρικής έχουν στήσει στη Σομαλία τη λεγόμενη «μεταβατική κυβέρνηση», έχουν εξοπλίσει και εκπαιδεύουν «στρατό και αστυνομία» και χρηματοδοτούν τη δράση της στρατιάς των περίπου 5.300 στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα (AMISOM) έναντι ντόπιων και ξένων ισλαμιστών (αυτοχαρακτηρίζονται ως σύμμαχοι της «αλ Κάιντα») που πολεμούν με σκοπό την ίδρυση ενός σκληρού ισλαμικού κράτους. Οι ισλαμιστές «αλ Σαμπάαμπ», που ελέγχουν θυλάκους στο Μογκαντίσου και στη Βόρεια και Νότια Σομαλία, από την πλευρά τους, μόλις πριν μερικές μέρες ήραν την απαγόρευση παροχής οποιασδήποτε βοήθειας στη χώρα, καταθέτοντας επίσημο σχετικό αίτημα.
Ταυτόχρονα, με το πρόσχημα «της ασφαλούς ναυσιπλοΐας» στα στενά του Αντεν, στα παράλια της Σομαλίας έχουν αναπτυχθεί ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (συμμετέχει και η Ελλάδα) για να αντιμετωπίσουν υποτίθεται τα αλλεπάλληλα κρούσματα πειρατείας. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται στο φως και δείχνουν ότι σε δύο τουλάχιστον σημεία στη Σομαλία, στο διεθνές αεροδρόμιο Αντεν Αντε του Μουγκαντίσου και στο υπόγειο του κτιρίου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, φιλοξενούνται δύο από τις μυστικές φυλακές που η CIA διατηρεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Είναι τουλάχιστον εξοργιστική η ιμπεριαλιστική υποκρισία εκείνων που αφού ισοπέδωσαν κυριολεκτικά μια ολόκληρη χώρα, διαλύοντας κάθε έννοια υποδομής και κοινωνικού ιστού, σήμερα «προσφέρονται» με το ένα χέρι να ταΐσουν τα εξαϋλωμένα, από την πείνα, παιδιά της και με το άλλο συνεχίζουν να «ταΐζουν» όλους εκείνους τους λόγους που συνέβαλαν στην εμφάνιση του λιμού!
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: