Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νέοι όροι για δάνειο και σκληρότερες οι δόσεις

Aπό  enet
Από την Ελευθεροτυπία είναι το άρθρο που ακολουθεί. Φαίνεται καθαρά τι ακριβώς σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας ,  διαρθρωτικές αλλαγές, 2η ευκαιρία ,  και άλλα τέτοια που θα ακουστούν ή ακούγονται. Βέβαια όλα αυτά σερβίρονται με τη γαρνιτούρα της αποφυγής της ολικής χρεοκοπίας, το γνωστό κλασικό εκφοβιστικό τερτίπι για να εκμηδενίσει τις λαϊκές αντιδράσεις , να φοβίσει ακόμα περισσότερο το λαό, να τον κάνει να αποδεχτεί τη μοίρα του, χωρίς καμία αντίδραση, αφού ο "ικανός ηγέτης" κατάφερε για μια φορά ακόμη να γλιτώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.
Έτσι λοιπόν  τα κάθε είδους φτερωτά όρνια, παπαγάλοι, κοράκια ,γεράκια,ανακράζουν ανακουφισμένα, "τουλάχιστο αποφύγαμε την ολική χρεοκοπία της χώρας", αλλά εσύ λαέ ετοιμάσου για πλήρη εξαθλίωση.Ετοιμάσου για βαριές αλυσίδες . Οι δικές σου θυσίες δεν έχουν τελειωμό γιατί το βαρέλι του χρέους δεν έχει πάτο , όπως πάτο δεν είχε και ο "πίθος των Δαναϊδων".
Άρα λοιπόν διαλέγεις τις αλυσίδες  ή τη λαϊκή εξουσία.
ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ • ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ

Νέοι όροι για δάνειο και σκληρότερες οι δόσεις

Η κρισιμότερη σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας απομάκρυνε την ολική χρεοκοπία της χώρας*, αλλά φέρνει νέους επαχθείς όρους δανεισμού, καθώς η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή τη φορά: 1.Να παρακάμψει το επίμαχο ζήτημα των «εγγυήσεων». Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έφερε στη Βουλή (Ιούνιος 2010) την κύρωση της πρώτης δανειστικής σύμβασης, αλλά τελικά δεν την ψήφισε. Η πρώτη σύμβαση ανέφερε με τον πλέον σαφή τρόπο τα περί υποθηκών, ενέχυρων ή άλλων βαρών, εφόσον αθετήσει τις υποχρεώσεις του ο δανειζόμενος. Οσα απέφυγε πέρυσι η κυβέρνηση τα έχει τώρα μπροστά της, καθώς οι δανειστές έχουν ήδη θέσει ζήτημα εγγυήσεων.
2.Να αποδεχθεί τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Για το λόγο αυτό και καταφτάνει στην Αθήνα πανστρατιά ελεγκτών της τρόικας, που θα παρακολουθεί βήμα βήμα κάθε μέτρο, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πρόσθετων μέτρων όταν κρίνεται ότι τα αρχικά δεν προχωρούν, λόγω καθυστερήσεων ή περιορισμένης απόδοσης.
36 δισ. το δάνειο
Η νέα δανειστική σύμβαση, την οποία συντάσσουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφορά στην ουσία ένα πρόσθετο ποσό δανείου μόλις 36 δισ. ευρώ, καθώς στα 109 δισ. ευρώ της συμφωνίας της περασμένης Πέμπτης έχουν συμπεριληφθεί τα υπόλοιπα 45 δισ. ευρώ του περσινού πρώτου δανείου (σ.σ. μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί τα 65 δισ. ευρώ) και 28 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα τελευταία θα μετατραπούν σε δάνειο μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους είσπραξης εσόδων από την πώληση της δημόσιας περιουσίας.
Η πρώτη δόση της νέας δανειστικής σύμβασης θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο κι όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή, θα προέρχεται από τα υπόλοιπα του περσινού δανείου.
Οι όροι του νέου δανείου θα αποτελέσουν και αντικείμενο της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στην Ουάσιγκτον, όπου έφτασε χθες το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος συναντάται σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντνερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF Τσαρλς Νταλάρα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι, ενώ θα μιλήσει στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες».
Τις προσεχείς ημέρες φτάνουν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για τη συλλογή των στοιχείων σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Στις εκθέσεις τους βασίζονται κάθε φορά οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένεται να πιάσουν δουλειά στις 16 Αυγούστου.
Τα 10 μέτρα
Στο επίκεντρο, εκτός από τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα μέτρα που τα συνοδεύουν, όπως οι αυξήσεις φόρων με έμφαση στο σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής και στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση του Σεπτεμβρίου, βρίσκονται και «10» κρίσιμα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν σε:
* ασφαλιστική μεταρρύθμιση με έμφαση στη μείωση των Ταμείων (πρόνοιας και επικουρικά) που δεν κρίνονται βιώσιμα,
* υγειονομική περίθαλψη (όπως συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων),
* διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» και πώληση του Καζίνου Πάρνηθας είναι τα πρώτα που αναμένουν βάσει του τέταρτου επικαιροποιημένου Μνημονίου),
* εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης (υιοθέτηση νομοθεσίας περί απλοποιημένου συστήματος αμοιβών μέσω Ενιαίου Μισθολογίου),
* εκπαιδευτικό σύστημα,
* αγορά εργασίας (ενδυνάμωση Επιθεώρησης Εργασίας),
* βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση ανταγωνισμού σε ανοικτές αγορές,
* ρύθμιση και εποπτεία χρηματοπιστωτικού τομέα,
* αύξηση ρυθμού απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων,
* μείωση αμυντικών δαπανών.

....απομάκρυνε την ολική χρεοκοπία της χώρας*


 Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ
«Πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία με κούρεμα, τουλάχιστον 20-21%, με επιμήκυνση, παράταση και με αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ, είτε με άλλες μορφές όπου αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη για πάρα πολλά χρόνια. Και η ίδια ελεγχόμενη χρεοκοπία θα είναι προσωρινή και η ίδια αυτή η συμφωνία. Θα είναι προσωρινή γιατί η κρίση που υπάρχει στην Ιταλία, στην Ισπανία και μπορεί να επεκταθεί και παραπέρα θα ακυρώσει και αυτό το συμβιβασμό που έγινε ανάμεσα στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την ΕΕ και τους τραπεζικούς ομίλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: