Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εντείνονται οι ζυμώσεις για ελεγχόμενη πτώχευση

Ακόμα και την παραχώρηση εμπράγματων εγγυήσεων συζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει νέο δάνειο από ΕΕ - ΔΝΤ
Ετοιμη να συμφωνήσει ακόμα και σε «εμπράγματες εγγυήσεις» (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής των δόσεων προς τους δανειστές της), εμφανίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσπάσει νέο δάνειο από την τρόικα και να συνεχίσει απρόσκοπτα το βάρβαρο πρόγραμμα λιτότητας και αντιλαϊκών ανατροπών που ξεκίνησε από τις αρχές του 2010. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Οικονομικών, με θέμα τη συνεδρίαση του Γιούρογκουπ τη Δευτέρα, όπου, παρά το γεγονός ότι - όπως λένε - εξετάστηκαν δεκάδες σενάρια διαχείρισης του χρέους, δεν προέκυψε κάποια συγκεκριμένη απόφαση.
Η άλλη είδηση, που προκύπτει από την συνέντευξη Βενιζέλου, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κλίνει ακόμα περισσότερο προς το γερμανικό σχέδιο σε ό,τι αφορά το θέμα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, μέσω και της συμμετοχής των τραπεζών που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, ξεκαθάρισε στο Γιούρογκρουπ ότι στην έκδοση του νέου δανείου για την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει συμμετοχή και των ιδιωτικών τραπεζών στη ζημιά από την καταστροφή κεφαλαίου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας έκανε λόγο για υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε χτες ότι «η λέξη "επιλεκτική χρεοκοπία" τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί, και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας».
Επί της ουσίας, οι δηλώσεις Βενιζέλου έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι, για να βγει ο ελληνικός καπιταλισμός από την κρίση, πρέπει να υπάρξει καταστροφή κεφαλαίου. Στο «διά ταύτα», οι ελληνικές και οι ξένες τράπεζες που διακρατούν ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα υποστούν ζημιές ισόποσες με το ποσοστό διαγραφής του κρατικού χρέους. Αυτό το έχει προφανώς υπόψη η κυβέρνηση, η οποία, μέσω του υπουργού Οικονομικών, ζήτησε «απόλυτη κάλυψη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη - μέλη, είτε από άλλους θεσμούς, όπως το Προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
«Ψήνονται» τα επόμενα δάνεια
Στο θέμα της παροχής εμπράγματων εγγυήσεων στους δανειστές «κάτι που αρνούνταν αρχικά η κυβέρνηση», ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αν αντιμετωπίσουμε θέμα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε». Ως προϋπόθεση, έθεσε τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση του χρέους και την επαναγορά ομολόγων.
Σε δηλώσεις που έκανε το ξημέρωμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες, ο ίδιος υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του βάρβαρου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος, που πρέπει να έχει τώρα αρχή, μέση και τέλος, γιατί αυτός είναι ο στόχος μας». Ζήτησε και πάλι συναίνεση από την αντιπολίτευση, προκειμένου να διαπραγματευτούν το νέο πρόγραμμα, δεδομένου ότι «κάθε πράξη συναίνεσης, ακόμα και η πιο μικρή στην Ελλάδα, ισχυροποιεί τη θέση μας στο εξωτερικό».
Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας το απόγευμα το ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ένα «πολυνομοσχέδιο» με διατάξεις για την τουριστική κατοικία, τα τυχερά παιχνίδια, ασφαλιστικές και φορολογικές διατάξεις, καθώς και ρυθμίσεις για τις τράπεζες. Κατά τον υπουργό, η ψήφισή του είναι αναγκαία γιατί από τις 22 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο δάνειο από την τρόικα.
Σε ό,τι αφορά το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη μετάθεση της συμφωνίας για την παροχή του νέου δανείου προς την Ελλάδα στο Σεπτέμβρη, πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου της τρόικας, προλειαίνοντας το έδαφος για ένταση των εκβιασμών προς τον ελληνικό λαό. Οπως σημείωσε σχετικά ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, «οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο θα εντατικοποιηθούν πριν από την επόμενη δόση».
Μεγαλώνει η λίστα των ανατροπών
Από τις πρώτες αράδες του κοινού ανακοινωθέντος του Γιούρογκρουπ, γίνεται καθαρό ότι ο κατάλογος των αντιλαϊκών ανατροπών είναι ακόμα μακρύς. Ετσι, επισημαίνεται πως «οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν περαιτέρω μέτρα που θα προάγουν τη συστημική ικανότητα της Ευρωζώνης να αντισταθεί σε κινδύνους μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ευελιξίας και του εύρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της επέκτασης της λήξης των δανείων και της μείωσης των επιτοκίων, μέσω και μιας συμφωνίας εγγυήσεων όπου απαιτείται (...) Οι υπουργοί συζήτησαν τις βασικές παραμέτρους ενός πολυετούς προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, το οποίο θα βασίζεται σε ισχυρές δεσμεύσεις για δημοσιονομική προσαρμογή, φιλόδοξες δομικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος της ανάπτυξης και ουσιαστικές ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας».
Μάλιστα, στο φόντο των ασίγαστων αντιθέσεων που μαίνονται στο εσωτερικό του ιμπεριαλιστικού ευρωοικοδομήματος, στο ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ επισημαίνεται ότι «οι υπουργοί καλωσορίζουν την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την τελευταία δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και τις προτάσεις από τον ιδιωτικό τομέα για εθελοντική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη θέση της, όπως επικυρώθηκε από το ΔΣ την περασμένη Πέμπτη, ότι ένα πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί».
Με αυτόν τον τρόπο, καταγράφεται η θέση της ΕΚΤ για αποφυγή «επιλεκτικής χρεοκοπίας», χωρίς, ωστόσο να υιοθετείται από το Γιούρογκρουπ. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι τοποθετήσεις υπουργών Οικονομικών κρατών - μελών της Ευρωζώνης που τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά από την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία, αφού έτσι κι αλλιώς οι οίκοι αξιολόγησης θα εκλάβουν ακόμα και την εθελοντική συμμετοχή τους ως «επιλεκτική χρεοκοπία».
Τέλος, το Γιούρογκρουπ ανέθεσε στην ομάδα εργασίας που έχει συστήσει να «προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της τρέχουσας πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα. Η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ θα διερευνήσει τις λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση ενός νέου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής, τα βήματα για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων και τα μέσα για την προαγωγή της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους»
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: