Αναδημοσίευση από enet.gr
Αντικρουόμενες απόψεις περί δηλώσεων του Χέλμουτ Κολ δημοσίευσε ο γερμανικός Τύπος. Αρχικά, το περιοδικό «Σπίγκελ» στη σημερινή του έκδοση έκανε λόγο για σκληρή κριτική που ασκεί ο πρώην καγκελάριος, Χ. Κολ, εναντίον της κ. Μέρκελ σε σχέση με την ελληνική κρίση.
Σύμφωνα με την έκδοση του «Σπίγκελ»: «Ενας φίλος του πρώην καγκελάριου, που τον επισκέφτηκε πρόσφατα, λέει ότι ο Κολ θεωρεί την πολιτική της Μέρκελ "πολύ επικίνδυνη" και δηλώνει: "Αυτή μου καταστρέφει την Ευρώπη μου"».
Αργά το απόγευμα της Κυριακής, ο Χέλμουτ Κολ με δήλωσή του διέψευσε το δημοσίευμα του «Σπίγκελ», λέγοντας ότι «πρόκειται για φαντασίες».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Μπιλντ» σημείωσε: «Είμαι ανήσυχος για την Ευρώπη και το ευρώ, όπως και πολλοί άλλοι. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν θα έπρεπε να είχε χαλαρώσει. Η Ελλάδα δίχως βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη. Πρόκειται για λανθασμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Σρέντερ-Φίσερ».
Να σημειώσουμε ότι το «Σπίγκελ» αναφέρει ότι ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ φέρεται να επικρίνει την πολιτική της Μέρκελ στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, θεωρώντας την «πολύ επικίνδυνη».
Οπως τονίζει το περιοδικό, «για τους χειρισμούς της στην κρίση της ευρωζώνης η καγκελάριος Μέρκελ λίγους μόνο έχει κατορθώσει να πείσει μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ δηλώνει ότι δεν διακρίνει στρατηγική εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντε Γιάγκερ, της ζητούν να δείξει περισσότερο ηγετικό προφίλ - και τώρα διατυπώνεται αυστηρή κριτική για τη Μέρκελ και από τον πρώην καγκελάριο Χ. Κολ».
Και οικονομολόγοι
Αλλά και άλλοι εξέχοντες χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί προειδοποιούν τη Μέρκελ, σε σχέση με την κρίση στην ευρωζώνη, να προσέξει να μην κατασπαταλήσει τη φιλοευρωπαϊκή κληρονομιά του κόμματος. «Η Ευρώπη είναι πολιτικό εγχείρημα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, για να γίνει βορά των οίκων αξιολόγησης», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Εσσης και αντιπρόεδρος του CDU, Φόλκερ Μπουφιέρ.
Και οι οικονομολόγοι του κόμματος εξάλλου διαμαρτύρονται για την έλλειψη σαφούς γραμμής πλεύσης όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική. «Το τελευταίο που μπορεί να αντέξει ένα εξαγωγικό κράτος σαν τη Γερμανία είναι ένας λαός που τον χαρακτηρίζει ο ευρωσκεπτικισμός», δηλώνει ο πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του CDU, Κουρτ Λάουκ. «Η κυβέρνηση πρέπει να περάσει τώρα στην αντεπίθεση».
Και το «Σπίγκελ» καταλήγει με την παρατήρηση ότι Ευρωπαίοι σχολιαστές θεωρούν κυρίως το Βερολίνο υπεύθυνο να αναλάβει δράση κατά της ανάλωσης του ευρώ. Ορισμένοι επικριτές της συγκρίνουν ήδη τη Μέρκελ με τη Μάργκαρετ Θάτσερ - επειδή η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας ακολουθούσε μια ευρωσκεπτικιστική πολιτική».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου