Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Θέλει η ...κεντροαριστερά να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.

Λίγα σχόλια για το ρόλο του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή το παρακάτω δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ.
Όλα τα περί  αντίστασης στο ΔΝΤ , στα αντιλαϊκά μέτρα,  είναι  για αυτούς που τους πιστεύουν. Ανοιχτές επιταγές είναι άνθρωποι. Αν κάποιος γράψει πάνω τη λέξη εξουσία, εξαργυρώνονται επιτόπου. Εξάλλου τι περιμένεις για  αυτούς που κάνουν...αντίσταση μαζί  τον Παναγόπουλο και το Παπασπύρου; Μήπως δεν είναι γνωστό ότι μια ζωή όταν μυρίζονταν καρέκλα εξουσίας  τα ξεχνούσαν όλα και ρίχνονταν με τα μούτρα στο ψητό; Όλοι ξερουμε πως δρουν και υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.Το τελευταίο  οχυρό της άρχουσας τάξης είναι.  Ο ρόλος τους πάντα απροσανατολιστικός, πάντα ρόλος αναχώματος  στην αναπτυσόμενη  ορμή του ταξικού κινήματος. 'Οπως όμως λέει και ο λαός μας..."εδώ είναι  ο παράδεισος και η κόλαση εδώ". Ή αλλιώς η κατρακύλα τους δεν έχει τελειωμό.

Ακολυθεί το δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ


Ανοιχτές είναι οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, με στόχο την εξεύρεση κοινών σημείων - και πιθανώς κοινών υποψηφιοτήτων- εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, όμως τίποτε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία σε πρόσωπα κοινής αποδοχής ακόμη και στον Δήμο Αθηναίων ή στην Περιφέρεια Αττικής. Το θέμα από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς χειρίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής του νέου πολιτικού σχήματος κ. Φ. Κουβέλης, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθεί προσωπικά με το ζήτημα των υποψηφιοτήτων ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Φώφη Γεννηματά-Γ. Καμίνης: Το ενδεχόμενο υπερκομματικής υποψηφιότητας του Συνηγόρου του Πολίτη για τον Δήμο Αθηναίων ίσως φέρει την υφυπουργό Υγείας στην Περιφέρεια Αττικής
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζεται στις συζητήσεις για τα ενδεχόμενα συνεργασιών στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν αποκλείονται και εκπλήξεις στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης έθεσε το ζήτημα για την ανάγκη συνεννόησης με αφορμή την υποψηφιότητα του κ. Ι. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη. Δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι θα τον στηρίξει και εμμέσως παρότρυνε το ΠαΣοΚ να τηρήσει αντίστοιχη στάση. Εν συνεχεία έκανε ένα περαιτέρω βήμα, λέγοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με το ΠαΣοΚ και στον Δήμο της Αθήνας, σε περίπτωση που δεν επιλεγεί μία υποψηφιότητα με κομματικά χαρακτηριστικά. Την πρόταση καλωσόρισε προ ημερών ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Σ. Ξυνίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το πρόσωπο αυτό έχουν ήδη γίνει, ωστόσο αναζητείται η φόρμουλα με την οποία θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα ούτως ώστε να τηρηθεί στοιχειώδης πολιτική ισορροπία: από τη μία πλευρά η Αριστερά να δείξει ότι διαθέτει ευχέρεια πρωτοβουλιών και καταθέτει προτάσεις και από την άλλη το ΠαΣοΚ να μη φανεί ότι σύρεται πίσω από μια πρόταση άλλου κόμματος προκειμένου να καρπωθεί μια νίκη στον δήμο της Αθήνας, έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια. Το πρόσωπο με το οποίο έχουν έλθει σε επαφή και οι δύο πλευρές έχει πει το αρχικό «ναι», αλλά έχει θέσει ως όρο να μην υπάρξει καμία αναφορά του ονόματός του προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί το παραμικρό και εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό των ονομάτων των υποψηφίων στις 3 Σεπτεμβρίου, το όνομα που έχει διαρρεύσει είναι αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη. Ολοι θυμούνται ότι συμμετείχε στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου και στελέχη του ΠαΣοΚ βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια υποψηφιότητα, δεδομένου ότι είναι το πρόσωπο το οποίο κατ΄ εξοχήν γνωρίζει τα προβλήματα των πολιτών και μπορεί να προτείνει ή να αξιώσει λύσεις από την κεντρική διοίκηση.

Σε περίπτωση κατά την οποία ΠαΣοΚ και Δημοκρατική Αριστερά καταλήξουν σε μια τέτοια συμφωνία, θα τεθούν σε διαφορετική βάση πολλά πολιτικά σενάρια των τελευταίων εβδομάδων. Μεταξύ των άλλων, αν τελικώς επιλεγεί αυτή η οδός, θα «ναυαγήσει» το θέμα της υποψηφιότητας της κυρίας Φώφης Γεννηματά. Δεν αποκλείεται, όπως προκύπτει από συζητήσεις με κομματικά στελέχη του ΠαΣοΚ, η ανακοίνωση της «ριψοκίνδυνης» υποψηφιότητας του κ. Β. Κικίλια από τη ΝΔ να αλλάξει τα δεδομένα για το ΠαΣοΚ και να φέρει την κυρία Γεννηματά υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής.

Νέα «εμπλοκή» με Μπουτάρη

Ι. Μπουτάρης: Η Δημοκρατική Αριστερά τον στηρίζει, το ΠαΣοΚ προβληματίζεται
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και την υποψηφιότητα του κ.Ι.Μπουτάρη,η στήριξη από το ΠαΣοΚ φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.Οι αμφιταλαντεύσεις του σημερινού κυβερνώντος κόμματος και τα εσωκομματικά παιχνίδια του 2006, που εμπόδισαν τη στήριξη του κ.Μπουτάρη, έχουν δημιουργήσει μια σχέση δυσπιστίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.Σήμερα, το ΠαΣοΚ έχει ζητήσει από εταιρεία δημοσκοπήσεων να «μετρήσει» το ενδεχόμενο στήριξης της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του γνωστού επιχειρηματία. Οπως λένε στελέχη που μετέχουν στην επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν ήταν ενθαρρυντικά. Με βάση αυτά,η Ιπποκράτους προσανατολίζεται σε αναζήτηση άλλης υποψηφιότητας για τη Θεσσαλονίκη, η οποία να μην έχει κομματική ταυτότητα- αν δεν πρόκειται για στέλεχος της πρώτης γραμμής- και να μπορεί να εκμεταλλευτεί την πολυδιάσπαση του συντηρητικού στρατοπέδου στη Θεσσαλονίκη.


ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Το ΠαΣοΚ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας για τη δημαρχία του νέου Δήμου Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας.Πρόκειται για μια ιδιότυπη συνεργασία,καθώς ο κ.Στ.Κόντος - προερχόμενος από τον Συνασπισμό- κατά τα φαινόμενα θα έχει τη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ.Αντίστοιχες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να καταλήξουν εντός της εβδομάδας,κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεδριάζει καθημερινώς η επιτροπή αξιολόγησης υποψηφιοτήτων του ΠαΣοΚ.

Στελέχη και των δύο χώρων επιβεβαιώνουν ότι σε μικρότερους δήμους υπάρχει ήδη πρόοδος στις συζητήσεις και οι συμφωνίες για κάποια πρόσωπα και για τη φύση της συνεργασίας θα ανακοινωθούν σύντομα.Οι περιοχές στις οποίες φαίνεται ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεταξύ ΠαΣοΚ και ανανεωτικής Αριστεράς είναι,μεταξύ των άλλων,οι εξής:

* ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ» ΔΗΜΟ ΡΕΝΤΗ- ΝΙΚΑΙΑΣ, το ΠαΣοΚ εμφανίζεται διατεθειμένο να στηρίξει την υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Ρέντη κ.Γ.Ιωακειμίδη, προερχομένου από τον ΣΥΝ.

* ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, υπάρχει αντίστοιχη διάθεση συνεργασίας και αναμένεται να επιβεβαιωθεί και με δημόσιες ανακοινώσεις για το πρόσωπο του σημερινού δημάρχου κ.Γ.Αμπατζόγλου, ο οποίος στηρίζεται από την Αριστερά.

* ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ- ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ υπάρχει «καλή διάθεση»,οι διαβουλεύσεις όμως θα συνεχιστούν για κάποιες ημέρες,καθώς ο προσκείμενος στον ΣΥΝ κ.Στ.Ιατρούείναι σήμερα δήμαρχος Κερατέας,ενώ δήμαρχος Λαυρίου είναι ο προσκείμενος στο ΠαΣοΚ κ.Δ. Λουκάς, και θα πρέπει να ληφθούν κεντρικές αποφάσεις από τα όργανα του κόμματος.

* ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ- ΠΕΥΚΗΣ τα πράγματα φαίνεται να είναι ξεκάθαρα. Στον Δήμο Λυκόβρυσης δήμαρχος είναι σήμερα ο προσκείμενος στην Αριστερά κ.Δ. Φωκιανός, ενώ στην Πεύκη ο στηριζόμενος από το ΠαΣοΚ κ.Ι.Θεοδωρακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυπη συμφωνία μεταξύ ΠαΣοΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρει ότι στις περιπτώσεις συνενώσεων δήμων,ο υποψήφιος της μικρότερης αυτοδιοικητικής μονάδας θα στηρίζει τον υποψήφιο της μεγαλύτερης- εν προκειμένω, δηλαδή,ο κ.Θεοδωρακόπουλος θα έχει κατά πάσα πιθανότητα τη στήριξη και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

* ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, σε εκκρεμότητα παραμένει η συνεργασία,αφού ο εν ενεργεία δήμαρχος κ.Σπ.Τζόκαςπρόσκειται στην Αριστερά,έχει όμως ταχθεί και με δημόσιες δηλώσεις του κατά του «Καλλικράτη».

5 σχόλια:

Ἀντιφάτης είπε...

Συγνώμη αλλά από που, μέσα στο άρθρο, προκύπτει συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές;

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

To τελευταίο τμήμα του άρθρου ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ το διάβασες; Νομίζω πως είναι φανερό ότι σε μια σειρά δήμους που έχουν εκλεγεί δήμαρχοι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ απο τις προηγούμενες εκλογές με την στηριξη του ΠΑΣΟΚ θα γίνει παλι το ίδιο. Αυτό δεν είναι συνεργασία; Και μην ακούσω πάλι το γνωστό παραμύθι για τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοικητικά κριτήρια γιατί θα γελάσει καθε πικραμένος!

Ἀντιφάτης είπε...

Όχι φυσικά, δε θα μιλήσω για τοπικές κοινωνίες και αυτοδιοικητικά κριτήρια, εδώ μιλάμε για το πως θα πληγεί περισσότερο η κυβέρνηση. Όμως:
1. οι δήμαρχοι που αναφέρει το άρθρο δε γνωρίζουμε πλέον που πρόσκεινται (ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΝ, Δημ.Αρ.).
2. το αν ένας δήμαρχος που έχει ξεκάθαρη θέση κατά μνημονίου, κυβέρνησης κλπ και παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ ανακοινώσει ότι τον στηρίζει, τι γίνεται;
Δε τα βλέπω δογματικά ή κομματικά, απλά προβληματίζομαι...

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Όσον αφορά τον αχταρμά ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑ έχεις δίκιο.
Θεωρείς ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει ένα δήμαρχο που είναι πραγματικά κατά του μνημονίου; Έναν δήμαρχο που αγωνίζεται και θα διεκδικεί με το λαό αλλου είδους ανάπτυξη ή προτιμά εναν δήμαρχο τύπου Παναγόπουλου που είναι στα λόγια μόνο κατα του μνημονίου;

Ἀντιφάτης είπε...

Το ΠΑΣΟΚ, σε αυτές τις εκλογές, θα έχει ως κύριο στόχο να μη πληγεί πολιτικά, ώστε να συνεχίσει τη διακυβέρνηση. Το τι φρούτα θα στηρίξει προκειμένου να το πετύχει αυτό, δε νομίζω να το προβληματίζει...
Σίγουρα θα προτιμήσει δικό του άνθρωπο, αλλά αν η μάχη είναι χαμένη, και για να μπει περισσότερο πράσινο στο χάρτη, θα κάνει οτιδήποτε.