Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Ο μύθος γύρω από το φύλλο της «Πανσπουδαστικής» νο.8 και δύο άλλα ντοκουμέντα

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε:
1. Το φύλλο ν8 της Πανσπουδαστικής
2. Το αφιέρωμα στα γεγονότα από το Ριζοσπάστη στην 1η επέτειο του γιορτασμού. Μιλάμε δηλαδή για τον φύλο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της 17ης Νοέμβρη 1974.
3.Μια συναρπαστική ανταπόκριση φοιτήτριας που μεταδόθηκε από τη ΦΩΝΗ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ
4. ΄Αρθρο από το ιστολόγιο ΕRODOTOS, σχετικά με όσα λέγονται για το περίφημο φύλο Ν8 ,που βλέπετε ακριβώς από κάτω










































Το αφιέρωμα στα γεγονότα από το Ριζοσπάστη στην 1η επέτειο του γιορτασμού.


Η συναρπαστική ανταπόκριση φοιτήτριας που μεταδόθηκε από τη ΦΩΝΗ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ


΄Αρθρο από το ιστολόγιο ΕRODOTOS
Για την «Πανσπουδαστική νο 8» (1+2)
Μέρες που είναι, είπαμε να πιάσουμε λίγο και άλλον έναν πολύ διαδεδομένο αστικό μύθο που επαναλαμβάνεται εν χορώ, από σχετικούς και άσχετους, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Αυτός δεν είναι άλλος από την περίφημη «Πανσπουδαστική νο8», μέσω της οποίας η ΚΝΕ καταδίκασε υποτίθεται, την κατάληψη του Πολυτεχνείου σαν έργο προβοκατόρων. Συμπυκνωμένη (γιατί με το πέρασμα των χρόνων προστίθεται συνεχώς και περισσότερη σάλτσα) αυτήν την άποψη μπορούμε να την βρούμε εκτός από τις διάφορες ανιστόριτες γκρούπες της «εξωκοινοβουλευτικής» και της «αναρχίας», σε ακροδεξιά(!) μπλογκ (με μια βόλτα στο google θα βρείτε και τέτοια), στην γνωστή και μη εξαιρετέα «καθημερινή»(«…Ενα κόμμα που τρέμει το αυθόρμητο και βδελύσσεται το ακαπέλωτο, και οι πορείες του οποίου γίνονται έξω από τον πραγματικό κόσμο, σε έναν άλλον κόσμο, παράλληλο, αυτόκλειστο και αυτοσυντηρούμενο, ποιον άλλον να ενοχλήσει εκτός ίσως από τα μέλη του εκείνα που έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι η αναμονή του «καθαρού προλεταριακού κινήματος» δεν διαφέρει σε πολλά από την αναμονή της Δευτέρας Παρουσίας και ότι εκείνη η διά της «Πανσπουδαστικής Νο 8 οξύτατη καταγγελία της ίδιας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το 1973, σαν «προβοκάτσιας», έχει αφήσει ανεξίτηλα και καθοδηγητικά τα σημάδια της;…») αλλά και στην «έγκριτη» κατά τα άλλα Ελευθεροτυπία , άρθρο της οποίας και παραθέτουμε σαν ενδεικτικό του «μύθου»:

«…Το μυστήριο της «Πανσπουδαστικής Νο 8»
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΑΝΗ
Δεν υπάρχει «ζύμωση» στα αμφιθέατρα, κάθε φορά που συζητείται το Πολυτεχνείο, που να μη «χτυπά κόκκινο» στο άκουσμα μιας φράσης: «Πανσπουδαστική Νο 8». Και δεν υπάρχει πρωταγωνιστής εκείνης της περιόδου που να μη την καταγγέλλει ή να μη την αποκηρύσσει -αναλόγως της κομματικής του προέλευσης.
Πρόκειται για το αντιστασιακό φοιτητικό φυλλάδιο του ΚΚΕ «Πανσπουδαστική», τεύχος οκτώ, που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του ’74. Επιχείρησε να αποτιμήσει την εξέγερση και να απαντήσει στις συκοφαντίες της ΕΣΑ περί «αναρχικών στοιχείων» που εισέβαλαν και έδρασαν στο Πολυτεχνείο. Ομως, από τη μία όχθη πέρασε στην άλλη: αφού κατήγγειλε «τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πρακτόρων της να διαστρέψουν την πορεία και το περιεχόμενο της εξέγερσης», φοβούμενο εκτροπή του αγώνα, συνέχισε: «Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ (…) με σκοπό να προβάλλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας γελοία και αναρχικά συνθήματα που δεν εκφράζανε τη στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις».
Παρέπεμπε -κατά γενική παραδοχή- στους 350 περίπου φοιτητές της Νομικής που διέκοψαν τη δική τους συνέλευση και με παρότρυνση του συναδέλφου τους από τη Φαρμακευτική (και μέλους της ΑΑΣΠΕ) Δ. Μαυρογένη έφθασαν, όλοι μαζί, από τη Σόλωνος στο Πολυτεχνείο. Σε άλλη σελίδα ο Δ. Μαυρογένης καταγγέλλεται ως «πράκτορας».
Η ειρωνεία είναι ότι στους «350» υπήρχαν και δεκάδες μέλη της «αντί-ΕΦΕΕ» και της ΚΝΕ! Το χειρότερο; Η εν λόγω καταγγελία εμφανίζεται να υπογράφεται από «τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου» και όχι, τουλάχιστον, από «κάποια μέλη» που πιθανόν να εξέφραζε…
Τριάντα χρόνια μετά, ούτε το κείμενο έχει αποκηρυχθεί επισήμως από το ΚΚΕ, αλλά ούτε έχει αποδειχθεί… ποιοι το συνέγραψαν. Τα τότε στελέχη της ΚΝΕ, στην πλειονότητά τους, έχουν αποχωρήσει από το ΚΚΕ, ενώ το κόμμα δεν πήρε ποτέ θέση. Οι εικασίες πολλές, αλλά ο ίδιος ο Δ. Μαυρογένης, που εκείνη την περίοδο κρυβόταν κάπου στην Κρήτη, επισημαίνει σήμερα ένα γεγονός: το φυλλάδιο κυκλοφόρησε δέκα ημέρες μετά την εξάρθρωση του παράνομου κλιμακίου της ΚΝΕ στην Αθήνα.
«Ισως την έγραψαν και κάποιοι που βρίσκονταν εκτός Ελλάδας ή που γλίτωσαν τη σύλληψη, ίσως ύποπτοι κύκλοι που αξιοποίησαν την εξάρθρωση» σημειώνει.
Ο ίδιος μόλις που πρόλαβε την εξέγερση, αφού αποφυλακίσθηκε από την ΕΣΑ με τη «γενική αμνηστία» τον Αύγουστο του ’73. Επίσης, ήταν ένας από τους επτά που, στο πατάρι της Αρχιτεκτονικής την δεύτερη ημέρα της εξέγερσης, προσπάθησαν εν μέσω πολιτικών διαξιφισμών να συμφωνήσουν στη συνέχιση ή στον τερματισμό της κατάληψης (οι άλλοι ήταν οι Γ. Παριανός και Αλ. Αλαβάνος από ΚΝΕ, Θ. Τσούρας και Ν. Μιχαλόπουλος από ΠΑΚ, Χ. Λάζος και Σ. Παππάς από Ρ.Φ.) Εκείνη η συνάντηση βαφτίσθηκε αργότερα… «κουκί» από τον διοικητή της ΕΣΑ Σπανό, εξαιτίας του μικρού αριθμού συμμετεχόντων και ως «κουκί» καθιερώθηκε στις μετέπειτα κωδικές αναφορές (την απόφαση για συνέχιση, τελικά, την πήρε η Συντονιστική).
Η επανόρθωση της Συντονιστικής
Η καταγγελία της «Πανσπουδαστικής» έπεσε σαν βόμβα στους πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν είτε στη φυλακή, είτε στην παρανομία. Η πρώτη μεταπολιτευτική ενέργεια 16 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής, από όλες τις παρατάξεις, ήταν να συγκεντρωθούν (28 Σεπτεμβρίου 1974) και να εκδώσουν «τη μία και μοναδική ανακοίνωση εκτίμησης της εξέγερσης», ώστε να γίνει σαφές ότι «η άλλη» ήταν πλαστή:
«Οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονταν από τις συνελεύσεις των φοιτητών, των εργατών, των μαθητών. Στη βάση της πολιτικής θέλησης των Συνελεύσεων εκλέχτηκαν οι εκπρόσωποι, καθορίσθηκε το πολιτικό περιεχόμενο και εκφράσθηκε από τα μεγάφωνα, τους πολύγραφους, τον ραδιοφωνικό σταθμό», είναι η πρώτη εύγλωττη παράγραφος…
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ – 16/11/2003…»
Μάλιστα! Καταπληκτικό το «ντοκουμέντο» πράγματι! Η ΚΝΕ των νεκρών και των σακατεμένων, των φυλακισμένων και των παράνομων, καταγγέλλει σαν προβοκάτορες ακόμη και τα δικά της μέλη!
Έχουμε χρείαν άλλων αποδείξεων, ότι από τότε τουλάχιστον και μετά, ό,ποιος καταγγέλλεται σαν προβοκάτορας από το ΚΚΕ, δεν είναι παρά πούρος επαναστάτης, και οι καταγγέλλοντες τίποτε λιγότερο από ρεφορμιστές στην καλύτερη, μέχρι πουλημένοι στην χειρότερη των περιπτώσεων;
Καλά θα ήταν για κάποιους, αλλά δυστυχώς για αυτούς η πραγματικότητα (όπως και τα «στοιχεία» τα οποία επικαλούνται), μας τα λένε κάπως αλλιώς.
-Αρχικά το έντυπο «πανσπουδαστική» δεν ήταν όργανο της ΚΝΕ όπως αφήνεται να εννοηθεί, αλλά της Αντι-ΕΦΕΕ (υπήρχε και η μαριονέτα της χούντας-ΕΦΕΕ), ενός πλατιού αντιδικτατορικού παράνομου φοιτητικού σχηματισμού, στον οποίο η ΚΝΕ συμμετείχε μεν, δεν ήταν οργάνωση της, δε. Η λαθροχειρία (και ο γκεμπελισμός) ξεκινάει από το γεγονός της συνωνυμίας της φοιτητικής παράταξης της ΚΝΕ (ΠΚΣ) με το όνομα του αντιδικτατορικού έντυπου, και παρά το γεγονός πως η ΠΚΣ στην δικτατορία, απλά δεν είχε υδριθεί ακόμη. Ετσι λοιπόν το πρώτο «φάουλ» είναι καθαρό, αφού δεν γνωρίζουμε καν, εάν και ποια μέλη της ΚΝΕ μπορεί να συμμετείχαν στην σύνταξη του συγκεκριμένου τεύχους! Το έντυπο «πανσπουδαστική» αφήνεται να εννοηθεί σαν όργανο της ΚΝΕ, ενώ δεν ήταν τέτοιο! Μικρή η ζημιά θα μου πείτε (εφόσον η ΚΝΕ συμμετείχε στην αντι-ΕΦΕΕ), αλλά έχει την σημασία του για την κατανόηση του τρόπου δημιουργίας και διάδοσης των μύθων.
-Τώρα μπαίνει και το ζήτημα του τι ακριβώς έλεγε το συγκεκριμένο τεύχος της «πανσπουδαστικής». Στον τύπο ή το ίντερνετ, βρίσκουμε συνήθως κάποια αποσπάσματα (κάποτε αληθινά-κάποτε όχι) που συνήθως κοσμούνται και από την «αποδεικτική» φωτό του πρωτοσέλιδου. Το γεγονός πως στο πρωτοσέλιδο υπάρχουν μόνο καταγγελίες για την χουντική σφαγή στις 17/11 και τίποτε άλλο, μια και οι αναφορές σε «προβοκάτορες» βρίσκονται στην 4η σελίδα, δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει  κανέναν από τους διακινητές του μύθου που δεν έχουν μπει καν στον κόπο να τον τσεκάρουν(!). Εμείς λοιπόν, μια και η αλήθεια δεν μας φοβίζει, κάναμε τον κόπο να ψάξουμε λίγο περισσότερο και βρήκαμε και τις τέσσερις σελίδες εδώ. ( Δημοσιεύονται και στην αρχή της ανάρτησης)

Τι λέει λοιπόν στην 4η σελίδα της η «Π»;
Λέει πως δημοσιεύει ένα κείμενο που της ήρθε από την «Συντονιστική επιτροπή αγώνα» του πολυτεχνείου, και  «παρά τις επιφυλάξεις που η ίδια (η Πανσπουδαστική) κρατάει και τις συμπληρώσεις που πιστεύει πως χρειάζεται, το χαιρετίζει σαν ένα ντοκουμέντο…» κλπ κλπ…
Οχι μόνο λοιπόν η «Π» δεν είναι όργανο της ΚΝΕ, αλλά ακόμη και στον βαθμό που η ΚΝΕ επηρεάζει την Αντι-ΕΦΕΕ (η οποία εκδίδει την «Π»), το κείμενο της «συντονιστικής» δημοσιεύται με «επιφυλάξεις και χρειάζεται συμπληρώσεις».
Τώρα, από που προκύπτει πως ένα κείμενο που υπογράφει η «συντονιστική επιτροπή αγώνα του πολυτεχνείου», και αναδημοσιέυεται «με επιφύλαξη», από ένα έντυπο της αντι-ΕΦΕΕ, αποτελεί και «ντοκουμέντο» των επίσημων θέσεων της ΚΝΕ, εγώ ακόμη δεν έχω καταλάβει…
Αφού λοιπόν είδαμε πως το περί ου ο λόγος κείμενο, ούτε της ΚΝΕ έιναι, ούτε σε κάποιο «όργανο» της ΚΝΕ αναδημοσιεύθηκε, ας δούμε λίγο και το τι ακριβώς λέει, μια και ελάχιστοι έχουν μπει στον κόπο να το διαβάσουν.
Η ανακοίνωση λοιπόν της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου έχει γραφτεί σαν απάντηση στις γνωστές αιτιάσεις της ΕΣΑ περί «αναρχικών στοιχείων τα οποία εισχώρησαν στον πανεπηστημιακό χώρο με σκοπό την διασάλευσιν της δημοσίας τάξεως …κλπ».

Η σελίδα με την ανακοίνωση υπάρχει δημοσιευμένη στην αρχή της ανάρτησης 

Τι αφορά λοιπόν η καταγγελία περί προβοκατόρων; Ας την δούμε:
Το γεγονός πως όσοι καταγγέλλουν την ανακοίνωση της «συντονιστικής» σαν συκοφαντική, δικαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς την …ΕΣΑ στην οποία το κείμενο απαντάει, δεν δείχνει να έχει προβληματίσει κανέναν, σχεδόν 40 χρόνια μετά. Το προσπερνάμε και συνεχίζουμε για να δούμε που ακριβώς καταγγέλλεται η κατάληψη του ΕΜΠ σαν έργο προβοκατόρων. Τέτοιο πράγμα βέβαια δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο! Και πως θα μπορούσε εξάλλου; Σε μία τέτοια περίπτωση η «συντονιστική» θα κατήγγειλε τον ίδιο τον …εαυτό της!
«…καταγγέλλουμε την προσχεδιασμένη εισβολή στον χώρο του Πολ)χνείου την Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πρακτόρων της ΚΥΠ, …με σκοπό να προβάλουν με κάθε μέσο τραμπουκισμού και προβοκάτσιας (τι μου θυμίζει…;) γελοία αναρχικά συνθήματα και συνθήματα που δεν εκφράζανε την στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις…»
Εδώ λοιπόν δεν καταγγέλλεται καμμία κατάληψη του ΕΜΠ. Εκείνο που καταγγέλλεται σαν προβοκατόρικο, είναι η προσπάθεια κάποιων μειοψηφιών να καπελώσουν (και μάλιστα προσπαθώντας να καταλάβουν τα μεγάφωνα του ΕΜΠ με την βία, όπως λέει παρακάτω) με τα δικά τους συνθήματα και πρακτικές, μία ευρύτερη λαϊκή κινητοποίηση. Είναι ένα έργο, το οποίο έχουμε βαρεθεί εξάλλου να το βλέπουμε σε κάθε κινητοποίηση, και μέχρι σήμερα.
Συνέβη όμως κάτι τέτοιο; Ας δώσουμε τον λόγο στον δηλωμένο «προβοκάτορα» και απαλλαγμένο κάθε φιλο-ΚΚΕ υποψίας, Στέργιο Κατσαρό  ο οποίος αν και κρίνει τελείως διαφορετικά τα συμβάντα, επιβεβαιώνει το γεγονός της διάστασης πολιτικού προτάγματος και συνθημάτων, μεταξύ κάποιων συγκεκριμένων ομάδων και της πλειοψηφίας του κόσμου που βρίσκοταν εκεί.:
«…Τα συνθήματα πύκνωναν. Τα πιο πολλά στρέφονταν ενάντια στη Χούντα. Οι μαοϊκοί προσπαθούσαν να περάσουν κάποια δικά τους συνθήματα. Το σύνθημα «Λαοκρατία» ξυπνούσε κάποιους παλιούς γνώριμους ήχους και το φώναζαν πολλοί, αν και λίγο μουδιασμένα. Τα συνθήματα των αναρχικών, όπως «Κάτω το κράτος», δεν τα υιοθετούσε κανείς. … Αυτά βέβαια που συγκινούσαν το πλήθος και τα φώναζαν όλοι γενικά ήταν τα συνθήματα ενάντια στη Χούντα και τους Αμερικανούς…»
Γιατί όμως η «συντονιστική» θεωρεί προβοκάτορες όσους βάζουν «συνθήματα που δεν εκφράζανε την στιγμή και τις συγκεκριμένες δυνάμεις…»; Το λέει παρακάτω «…Για να μπορέσουν να απομονώσουν το κίνημα μας. Για να μπορέσουν παραπέρα, κατασκευάζοντας (και με την βοήθεια των χουντικών μέσων ενημέρωσης) την εικόνα μιας μεμονωμένης εξτρεμιστικής επαναστατικοαναρχικής εξέγερσης που δεν έχει την συμπαράσταση του λαού…»
Έχουν αυτοί οι φόβοι της «συντονιστικής» κάποια βάση; Αν κρίνουμε από την προπαγανδιστική γραμμή του καθεστώτος τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά την καταστολή της εξέγερσης, επιβεβαιώνονται πλήρως! Αλωστε η ανακοίνωση, σε αυτές ακριβώς τις αιτιάσεις της χούντας απαντάει!
Ακόμη φυσικά δεν έχουμε δει κάτι εναντίον της κατάληψης του ΕΜΠ, αλλά αντίθετα μετά την καταγγελία των προβοκατόρων διαβάζουμε: «…το σχέδιο όμως των Ρουφογάλη, Καραγιαννόπουλου, Παπαδόπουλου, CIA, απέτυχε παταγωδώς…»
Πότε απέτυχε; Στις 14 Νοέμβρη, όταν δηλαδή αποφασίζοταν η κατάληψη που αποτελούσε την ακύρωση των παραπάνω σχεδίων! Αρα το κείμενο της «Π» όχι απλά δεν καταγγέλει την κατάληψη του ΕΜΠ, αλλά αντίθετα παρακάτω μας λέει πως «…ο Νοέμβρης του ’73 έγινε σταθμός του λαϊκού μας κινήματος…».
Όσο και αν ψάξουμε στο κείμενο, ο μύθος της «Πανσπουδαστικής νο8» δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.
Ενα πρόσθετο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση των πάντα έξυπνων συντελεστών του ΙΟΥ της «Ελευθεροτυπίας» που ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζουν το νο8 της «Πανσπουδαστικής» σαν …πλαστό! Γιατί μπορεί να κάνουν κάτι τέτοιο οι γνωστοί φόλα αντι-ΚΚΕ συντελεστές του ΙΟΥ; Τους πήρε άραγε ο πόνος να υπερασπίσουν την ΚΝΕ; Οχι φυσικά. Απλά μια και απευθύνονται σε ένα ευφυέστερο κοινό, γνωρίζουν πως δεν μιλάμε για ανακοίνωση της ΚΝΕ, αλλά της «συντονιστικής» του Πολυτεχνείου στην οποία εκτός της ΚΝΕ συμμετείχαν και όλες οι άλλες αντιστασιακές δυνάμεις, μαζί φυσικά και με τον «Ρήγα Φεραίο» από τον οποίο προέρχονται. Ετσι λοιπόν προκειμένου να βγουν από την δύσκολη θέση να κάνουν κριτική στον Ρήγα ή να τα χαλάσουν με τους «αντιεξουσιαστές» φίλους τους, βάλθηκαν και αυτοί να καταστρέψουν (προς μεγάλη τους απογοήτευση φαντάζομαι) έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους της μεταπολίτευσης…
Το κείμενο του ΙΟΥ εδώ.
Επιμύθιο:
Η όλη θεωρεία πως το ΚΚΕ καταδίκασε σαν «προβοκατόρικη» την κατάληψη του πολυτεχνείου το ’73, στηρίζεται σε ένα έντυπο που δεν είναι του ΚΚΕ, που αναδημοσιεύει μία ανακοίνωση που δεν είναι του ΚΚΕ, και που τέλος, δεν καταγγέλλει την κατάληψη!
3 στα 3!
Myth busted!
βλέπε ακόμη:
Αρχικό λινκ: http://e-globbing.blogspot.com/2011/11/8-12.html

ΑντιΚΚΕ αισχρότητες από την «Ελευθεροτυπία»
Με επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε κατά τρόπο που να κρύβεται η ουσία της, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ απαντάει σε απαράδεκτο σχόλιο της εφημερίδας
Επιστολή προς τη διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» απέστειλε προχτές Τετάρτη 8/6 εκ μέρους του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Αφορμή για την επιστολή, ήταν σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» την ίδια μέρα, με την υπογραφή «Μήτσος Π.».
Αναπαράγοντας αισχρά ψεύδη σε βάρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το σχόλιο ανέφερε: «Βέβαια δεν παρομοιάζεται, το 1973 με το 2011. Απλώς ας θυμηθούμε (σε σχέση με αυτά που λέει η Παπαρήγα και που αναπαράγει ο "Ριζοσπάστης" για τον λαό, τους εργαζομένους και τους χιλιάδες ανέργους και απολυμένους, που συρρέουν δύο εβδομάδες τώρα μπροστά στο Κοινοβούλιο - Κενοβούλιο, όπως και στις πλατείες των περισσότερων πόλεων της Ελλάδας. Ας θυμηθούμε λοιπόν και διότι, ως γνωστόν, scripta manent (τα γραπτά μένουν) τι έγραφε η "Πανσπουδαστική" (η φοιτητική εφημερίδα του ΚΚΕ) για το Πολυτεχνείο: "300 προβοκάτορες κατέλαβαν το Πολυτεχνείο". Οι σκέψεις και τα σχόλια, δικά σας»...
Με τα λόγια του Πεταλωτή...
Το ίδιο αισχρό επιχείρημα που αξιοποιεί η «Ελευθεροτυπία» για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ και να καλλιεργήσει αντιδραστικά αντανακλαστικά απέναντι στο Κόμμα, χρησιμοποίησε τις προάλλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δείχνοντας ότι το «ρουλεμάν» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις εφημερίδες που στηρίζουν την πολιτική της είναι καλολαδωμένο. Ελεγε ο Γ. Πεταλωτής στις 30 Μάη: «Ας μην ξεχνάμε ότι συγκεκριμένες ιδεολογίες, στο Πολυτεχνείο, θεωρούσαν ότι αυτό το κίνημα, τότε, ήταν προβοκατόρικο. Και εδώ, αν και θα κατηγορηθώ εγώ για προβοκάτορας τώρα, γνωρίζουμε ότι η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ, τότε, χαρακτήριζε προβοκάτορες αυτούς οι οποίοι ήταν στο Πολυτεχνείο. Αρα θέλω να πω ότι ακόμη και με ενθουσιασμό, χαρακτηριστικό αυτών των εκδηλώσεων, μπορεί να υπάρχει αποτέλεσμα. Εγώ πιστεύω και φυσικά θεωρώ ότι αυτό που γίνεται, στο βαθμό που είναι αυθόρμητο βέβαια, δείχνει πραγματικά ποιες είναι οι ανάγκες του κόσμου σήμερα».
Τα παραπάνω, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για τον οποίο θα πρέπει να προβληματιστούν σοβαρά όσοι διαδηλώνουν στο Σύνταγμα και αλλού, πώς γίνεται δηλαδή να συμπίπτει η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης με τις γραφίδες που υπερασπίζονται την πολιτική της και την ίδια ώρα εμφανίζονται να στηρίζουν τις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια σ' αυτήν ακριβώς την πολιτική.
Στο χτεσινό της φύλλο, η «Ελευθεροτυπία» δημοσίευσε μέρος μόνο της επιστολής του Π. Μεντρέκα, αποσιωπώντας μεγάλο μέρος της, που αποδεικνύει περίτρανα το ψέμα σε βάρος του ΚΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε η «Ελευθεροτυπία»: «Ενίσταται ο κ. Παναγιώτης Μεντρέκας, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για το πολιτικό παρασκήνιο του Μήτσου Π., που αναφερόταν στην "Πανσπουδαστική" Νο 8. Καταλογίζει στον συντάκτη "εμπάθεια για το ΚΚΕ ή παντελή άγνοια για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου". Και αναφέρει, μεταξύ άλλων: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου "καταγγέλλει συγκεκριμένο περιστατικό, δηλαδή επιχείρηση να εισβάλουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου προβοκάτορες - ασφαλίτες. Βεβαίως, ο συντάκτης σας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι η χούντα δεν επιχείρησε να χτυπήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στέλνοντας προβοκάτορες - ασφαλίτες. Οτι ούτε σήμερα χρησιμοποιούνται προβοκάτορες για να τρομοκρατηθεί ο λαός, να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες, που είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και την πλουτοκρατία, π.χ. 5 Μαΐου στη Μαρφίν, έξω από τη Βουλή κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κ.ά. Αλλο αυτό και άλλο η παραχάραξη γεγονότων και η συκοφάντηση του ΚΚΕ ότι είναι κατά των αγώνων"».
Ολόκληρη η επιστολή του ΚΚΕ
Παρακάτω δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή προς την «Ελευθεροτυπία».
«8/6/2011
Κυρία Κύρα Αδάμ
Οσοι έζησαν τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου του '73 και όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς την ιστορία, ξέρουν ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή της εξέγερσης πήραν ξεκάθαρη θέση, την χαιρέτισαν, την υποστήριξαν (Ανακοίνωση του ΠΓ 15/11/73) και ότι στελέχη και μέλη του έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση και εκατοντάδες πλήρωσαν γι' αυτό με φρικτά βασανιστήρια, φυλακίσεις και εξορίες.
Ωστόσο στο φύλλο της εφημερίδας σας (8 Ιουνίου) στη στήλη "Πολιτικά Παρασκήνια" ο συντάκτης Μήτσος Π. επαναλαμβάνει ως δεδομένο ένα αισχρό και μεγάλο ψέμα που εκτοξεύουν κατά καιρούς διάφοροι κατά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε ό,τι αφορά στη θέση του για το Πολυτεχνείο το '73 και γενικότερα για την "Πανσπουδαστική φ. 8", επειδή δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την πολιτική του. Ο πιο πρόσφατος ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα, γράφει ο εν λόγω συντάκτης της εφημερίδας: "Ας θυμηθούμε λοιπόν και διότι ως γνωστόν τα γραπτά μένουν τι έγραφε η Πανσπουδαστική για το Πολυτεχνείο" και ξεφουρνίζει ότι έγραφε "300 προβοκάτορες κατέλαβαν το Πολυτεχνείο".
Επειδή όμως τα γραπτά όντως μένουν, ο συντάκτης σας είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος ή για την εμπάθεια που τρέφει προς το ΚΚΕ ή για την παντελή άγνοιά του για τα γεγονότα. Είτε το ένα ισχύει είτε το άλλο, είναι το ίδιο επιβαρυντικό για κάποιον που θέλει να γράφει την αλήθεια. Σας στέλνουμε φωτογραφία της "Πανσπουδαστικής" φ. 8, που βεβαίως υπάρχει και στο internet, όπου στο πρωτοσέλιδο έχει τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, τον Διονύση Κομνηνό, και καλεί σε νέους αποφασιστικούς αγώνες και εκδίκηση για τα νεκρά παλικάρια της εξέγερσης, που σύμφωνα με το συντάκτη σας καταγγέλλει.
Στο εσωτερικό του φύλλου 8 της "Πανσπουδαστικής" υπάρχει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου που ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλει συγκεκριμένο περιστατικό, δηλαδή επιχείρηση να εισβάλουν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου προβοκάτορες - ασφαλίτες. Βεβαίως ο συντάκτης σας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι η χούντα δεν επιχείρησε να χτυπήσει την εξέγερση του Πολυτεχνείου στέλνοντας προβοκάτορες - ασφαλίτες. Οτι ούτε σήμερα χρησιμοποιούνται προβοκάτορες για να τρομοκρατηθεί ο λαός, να συκοφαντηθούν οι λαϊκοί αγώνες που είναι επικίνδυνοι για το σύστημα και την πλουτοκρατία, π.χ. 5 Μαΐου 2010 στη "Μαρφίν", έξω από τη Βουλή κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κ.ά.
Αλλο αυτό και άλλο η παραχάραξη γεγονότων και η συκοφάντηση του ΚΚΕ ότι είναι κατά των αγώνων, επειδή είναι κατά των μηχανισμών συκοφάντησης και προβοκάτσιας και επειδή το ΚΚΕ καλεί το κίνημα να περιφρουρεί τις κινητοποιήσεις του.
Παρακαλούμε για την επανόρθωση.
Επισυνάπτουμε το πρωτοσέλιδο του φύλλου 8 και τη σελίδα με την ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.
Για το Γραφείο Τύπου
Παναγιώτης Μεντρέκας
ΥΓ: Προτρέχοντας και απαντώντας στο επιχείρημα ότι την πλειοψηφία στην πρώτη Συντονιστική Επιτροπή είχε η ΚΝΕ, δεν διαφωνούμε, έτσι ήταν, αλλά αυτό τι αποδεικνύει; Είχε την πλειοψηφία σε μια κατάληψη με την οποία διαφωνούσε;».



Δεν υπάρχουν σχόλια: