Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχίζουν την αντιΚΚΕ προπαγάνδα

Συνεχίζεται από διάφορες δυνάμεις, διάφορα αστικά ΜΜΕ, αλλά και αντικομμουνιστικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο η συκοφάντηση του ΚΚΕ και του «902», με αφορμή τις απολύσεις στο σταθμό. Ετσι, δεν έλειψαν και από τις κυριακάτικες εκδόσεις («Καθημερινή», «Εθνος»), ανάλογα δημοσιεύματα. Προσπαθούν να βρουν άλλοθι, χαρακτηρίζοντας τον «902» επιχείρηση που λειτουργεί όπως όλες οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ταυτίζοντας το ΚΚΕ με την ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που, ανάμεσα στις άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, δραστηριοποιούνται και στο χώρο των ΜΜΕ.

Βεβαίως, τα αστικά ΜΜΕ δεν είναι επιχειρήσεις που οργανώνονται, ιδρύονται με σκοπό το κέρδος. Τα αστικά ΜΜΕ είναι ιδιοκτησία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Οργανώνονται με σκοπό τη χειραγώγηση του λαού στην αστική πολιτική, τη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος. Είναι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του καπιταλιστικού συστήματος, χρηματοδοτούνται από τους ομίλους ιδιοκτησίας τους προκειμένου να υπηρετούνται τα γενικά συμφέροντα των αστών και βεβαίως τα ιδιαίτερα των επιχειρηματικών ομίλων ιδιοκτησίας τους. Επομένως, αναπαράγουν την αστική ιδεολογία και προπαγάνδα, στόχο έχουν την παρεμπόδιση αφύπνισης των λαϊκών δυνάμεων, είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης των αστών ενάντια στο εργατικό κίνημα και στο Κομμουνιστικό Κόμμα.
Στον αντίποδα των αστικών ΜΜΕ, ο «902» δε λειτουργεί ως επιχείρηση μονοπωλιακού ομίλου, όπως προπαγανδίζουν όλοι αυτοί οι συκοφάντες, αλλά ως μέσο προπαγάνδας της ιδεολογίας και της πολιτικής του ΚΚΕ. Του κόμματος της εργατικής τάξης, εχθρού της τάξης των καπιταλιστών, που δέχεται καθημερινά τα πυρά όχι μόνο της ιδεολογικοπολιτικής πολεμικής των αστικών επιτελείων, αλλά και τις πιο βρώμικες αντικομμουνιστικές επιθέσεις με χαλκευμένες κατηγορίες και ανείπωτες ψευτιές.
Βεβαίως, το γεγονός ότι ο «902» δεν είναι ιδιοκτησία επιχειρηματικού ομίλου δε σημαίνει ότι αποτελεί «σοσιαλιστική νησίδα». Αντικειμενικά δρα σε συνθήκες καπιταλισμού. Υπόκειται στους νόμους του και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Και ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει σε σημείο στραγγαλισμού την πίεση και επίθεση ολόκληρης της αστικής τάξης. Για παράδειγμα, ήταν και είναι έξω από την εμπορική και κρατική διαφήμιση, με πολιτική επιλογή των αστικών επιτελείων.
Η κρίση και οι στοχεύσεις των αστών
Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση όξυνε στο έπακρο την κρίση στα ΜΜΕ. Αλλά γενικά η οικονομική κρίση του καπιταλισμού οδηγεί σε συρρίκνωση ακόμη και σε κλείσιμο επιχειρήσεων, γεγονός που αυξάνει απότομα την ανεργία. Καταστρέφει εργατική δύναμη, αλλά καταστρέφει και μια μερίδα καπιταλιστών. Που, βεβαίως, όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή τις συρρικνώνουν, οι εργαζόμενοι απολύονται.
Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού είναι νομοτελειακό φαινόμενο σύμφυτο με την καπιταλιστική παραγωγή. Η αναπόφευκτη εκδήλωση της οικονομικής κρίσης δε σημαίνει ότι όλοι οι καπιταλιστές που είτε μειώνουν την παραγωγή τους λόγω κρίσης, είτε κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, όλοι καταστρέφονται και οικονομικά ως άτομα. Κάποιοι, βεβαίως, μπορεί και να καταστρέφονται. Αλλά όταν κλείνει μια επιχείρηση λόγω οικονομικής κρίσης, μπορούν να σωθούν από την ανεργία οι εργαζόμενοί της; Να, γιατί λέμε ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. Να, γιατί λέμε ότι έσχατο αμυντικό μέσο είναι η προστασία όλων των ανέργων. Και ταυτόχρονα η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού για να εξαλειφθούν οριστικά η ανεργία και οι απολύσεις.
Ετσι στις συνθήκες οικονομικής κρίσης και με δεδομένο επίσης ότι ο «902» δεν είναι ιδιοκτησία επιχειρηματικού ομίλου, αντιμετωπίζει δυσανάλογα μεγαλύτερες δυσκολίες για να λειτουργεί, σε σχέση με τα αστικά ΜΜΕ. Οι καπιταλιστές μέσα στις συνθήκες κρίσης απολύουν για να σωθούν και να σώσουν το σύστημα. Θα μπορούσε ο «902», ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του ΚΚΕ, να λειτουργεί όπως πριν την κρίση, δηλαδή να μην προχωρήσει σε απολύσεις; Η διαφορά μας με τους καπιταλιστές είναι ότι αυτοί στηριγμένοι στην πολιτική των κυβερνήσεων και του κράτους παίρνουν όλα τα μέτρα για τη σωτηρία του καπιταλισμού. Εμείς τον αντιπαλεύουμε για να τον ανατρέψουμε.
Η αστική τάξη θα ήθελε το ΚΚΕ να μην μπορεί να έχει δικό του ραδιοτηλεοπτικό σταθμό, να μην μπορεί να εκδίδει καθημερινά τη δική του εφημερίδα, τα άλλα διαφωτιστικά προπαγανδιστικά του υλικά, να μην μπορεί να εκδίδει βιβλία, θεωρητικά, πολιτικά, λογοτεχνικά ή θεωρητικά περιοδικά, για τη διάδοση της πολιτικής του, της ιδεολογίας του, της μαρξιστικής λενινιστικής θεωρίας στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα για τις ανάγκες της καθημερινής προπαγάνδας του, της υπεράσπισης της εργατικής τάξης, του λαού, από τη βάρβαρη πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και του κράτους. Και θα το ήθελε, για έναν ακόμη λόγο: Για να μένει στο απυρόβλητο η συστηματική διαστρέβλωση της πολιτικής του, η αποσιώπησή της, από τα αστικά έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, αλλά και για να αφαιρέσει ένα ακόμη προπαγανδιστικό όπλο από το εργατικό λαϊκό κίνημα.
Ας πάρουμε υπόψη και ένα ακόμη ζήτημα. Τα αστικά ΜΜΕ είναι ιδιοκτησία ομίλων ενταγμένων στο Χρηματιστήριο, χώρο άντλησης κεφαλαίων και ορισμένα απ' αυτά είναι ενταγμένα αυτοτελώς ως επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο. Αυτοί οι όμιλοι δραστηριοποιούνται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως π.χ. Τουρισμός, θαλάσσιες μεταφορές, κατασκευές, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ., γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τους, τις εφημερίδες τους. Για τα ΜΜΕ του ΚΚΕ είναι γνωστό ότι χρηματοδοτούνται από τα οικονομικά του Κόμματος για τα οποία έχει δεχτεί και δέχεται τόνους λάσπης, μέχρι και προβοκάτσιες ιδιαίτερα από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. Οπως και το γεγονός ότι ο προετοιμαζόμενος νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων στοχεύει το ΚΚΕ.
Υπόθεση των εργαζομένων
Ολοι αυτοί που συκοφαντούν το ΚΚΕ και τον «902» ότι κάνει απολύσεις ενώ παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού, αυτό το στόχο έχουν. Να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση εργατικών λαϊκών συνειδήσεων, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ κόντρα στη βάρβαρη πολιτική, κόντρα στη γραμμή του για τη λαϊκή εξουσία. Θέλουν να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και του λαού, που μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα με τη στρατηγική του ΚΚΕ, γνωρίζουν από την ίδια τους την πείρα πως η δράση του Κόμματος είναι σε όφελός τους. Και μπορούν να υπερασπίσουν το Κόμμα τους και τα Μέσα που διαθέτει.

Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: