Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ειρήνη... τέλος για UEFA και ισχυρούς συλλόγους

Η ECA - απόγονος της G14 - ετοιμάζεται για νέο πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, με σκοπό το... πάνω χέρι στα κέρδη

ASSOCIATED PRESS
Προς το τέλος φαίνεται να πλησιάζει για την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) η περίοδος της ειρηνικής συνύπαρξης με τους λεγόμενους ισχυρούς συλλόγους της Ευρώπης, αφού η χρόνια κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται σιγά σιγά να αναζωπυρώνεται..... Μια κόντρα και ένας πόλεμος συμφερόντων που φυσικά δεν αφορά τίποτε άλλο από την κυριαρχία στην πίτα της αγοράς και την πρωτοκαθεδρία στην εκμετάλλευση του πλέον εμπορικού προϊόντος παγκοσμίως όπως έχει μετατραπεί το ποδόσφαιρο. Εστω και εάν μια 15ετία πριν η πρώτη φάση του πολέμου έληξε με νικήτρια την Συνομοσπονδία που με... όπλο τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ - κερδοφόρα μετάλλαξη του άλλοτε Κυπέλλου Πρωταθλητριών - διέλυσε την G-14 (Λίγκα των ομάδων που έριξαν τους πρώτους σπόρους για ανεξαρτητοποίηση) τα πράγματα τώρα φαίνεται να παίρνουν άλλη τροπή. Και μάλιστα χωρίς κανένας να μπορεί να πει με σιγουριά το ποιος θα είναι ο νικητής, αφού πλέον πολλά έχουν αλλάξει στους δυο αντιπάλους.
Αλλαγή δεδομένων στον πόλεμο συμφερόντων
Σημείο ορόσημο στις σχέσεις των δύο πλευρών φαντάζει το 2014, χρονιά, που σύμφωνα με το μνημόνιο που είχε υπογραφεί το 2008, λήγει το μονοπώλιο της UEFA όσον αφορά τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και μπορεί πριν από λίγο καιρό η ανανέωση να φάνταζε κάτι παραπάνω από σίγουρη, τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ... Και φυσικά έχουν αλλάξει και σε σχέση με τα όσα ίσχυαν 15 χρόνια πριν. Αλλωστε, πλέον οι ισχυροί σύλλογοι - κυρίως οικονομικά - δεν είναι μόνο 14, όπως τότε αλλά πολύ περισσότεροι, αφού το όπλο της UEFA που λέγεται Τσάμπιονς Λιγκ δείχνει ότι γύρισε μπούμερανγκ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, με δεδομένο ότι χάρις στα χρήματα που μοιράστηκαν...δημιούργησε πολύ περισσότερους αντιπάλους απ' όσους είχε να αντιμετωπίσει πριν. Και φυσικά σαφώς πιο...έξυπνους.

Eurokinissi
Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν στις αρχές του '90 η κύρια διαφωνία ήταν το πάνω χέρι στις διοργανώσεις από τότε μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν μια σειρά διαφωνιών πάλι βέβαια με γνώμονα την προστασία του κέρδους της κάθε πλευράς.Για παράδειγμα, το θέμα που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και έχει να κάνει με την γκρίνια των ισχυρών σχετικά με την εκμετάλλευση - όπως θεωρούν οι ίδιοι - των ποδοσφαιριστών τους από τις εθνικές ομοσπονδίες όταν πρόκειται για υποχρεώσεις με εθνικές ομάδες. Οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι καταλογίζουν στην UEFA ότι τους εκμεταλλεύεται, χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία των συλλόγων, δηλαδή τους ποδοσφαιριστές, όπως τη συμφέρει. Ο τραυματισμός ή η εξαντληση κάποιου παίκτη τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να φθάσουν στο σημείο δικαστικής διαμάχης με σκοπό τη διεκδίκηση αποζημίωσης των συλλόγων από την UEFA.
Από την G-14 στην ECA
Το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα σε αυτόν τον πόλεμο συμφερόντων το μαρτυράει πλέον ξεκάθαρα και η αλλαγή στο συσχετισμό δύναμης των αντιπάλων. Από την G-14 φθάσαμε στην Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ΕCA) που μετράει ήδη 157 μέλη και αυτή είναι, όπως δείχνει, που θα σηκώσει το βάρος του πολέμου συμφερόντων. Η European Clubs Association, υπό την προεδρία του παλιού θρύλου του γερμανικού ποδοσφαίρου Καρλ Χάιντς Ρουμενίνγκε, είχε υπογράψει από τις αρχές του 2008 μνημόνιο συνεργασίας με την UEFA μέχρι το 2014, βάσει του οποίου οι διοργανώσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας δεν «κινδυνεύουν» από τους συλλόγους. Ομως, πλέον φέρονται αποφασισμένοι να σηκώσουν το δικό τους... μπαϊράκι μετά το 2014.
H ECA θεωρεί ότι δεν τηρήθηκαν πολλά από όσα είχαν συμφωνηθεί. Ούτε οι οικονομικές αποζημιώσεις για τη χρησιμοποίηση των ποδοσφαιριστών, αλλά ούτε και η κατάρτιση των αγωνιστικών προγραμμάτων των διοργανώσεων εθνικών ομάδων ικανοποιούν τις απαιτήσεις των συλλόγων. Γι' αυτό και η εν λόγω ένωση είναι όσο ποτέ άλλοτε αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα κλειστό κλαμπ τύπου ΝΒΑ, αποδεσμευμένο πια από τις εθνικές και διεθνείς ομοσπονδίες.Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία των συλλόγων και τη βοήθεια των πολυεθνικών χορηγών συνεχώς αυξάνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα λεγόμενα διεθνή τουρνουά προετοιμασίας που λαμβάνουν σιγά σιγά το χαρακτήρα μίνι πρωταθλημάτων και επί της ουσίας έχουν καταργήσει ακόμα και τον παραδοσιακό τρόπο προετοιμασίας των ομάδων. Δεν είναι λίγοι αυτή την στιγμή που θεωρούν όλα αυτά τα τουρνουά ως πειράματα για το μελλοντικό εγχείρημα.
Η ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα φαίνεται αυτήν τη στιγμή πιθανότερη από ποτέ. Με μπροστάρισσες τις Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν, Ιντερ, Μπαρτσελόνα, Αρσεναλ και Τσέλσι, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι σχεδιάζουν ένα πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα που θα αφήνει απ' έξω τις παραδοσιακές διοργανώτριες αρχές. «Και μόνο το γεγονός ότι η πρωτοπόρος σε αυτό εγχείρημα Μπάγερν εμφανίζεται τόσο αποφασισμένη διά του Καρλ Χάιντς Ρουμενίνγκε, είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι είμαστε κοντά στη μεγάλη απόφαση», είχε δηλώσει στην «Guardian» στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της ECA. «Μετά το τέλος του μνημονίου συνεννόησης, δεν μας υποχρεώνει κανείς να συμμετέχουμε στις διοργανώσεις της UEFA και να δίνουμε παίκτες στις εθνικές ομάδες. Προεκλογικά (σ.σ.: τον περασμένο Μάρτη) η UEFA μάς είχε δώσει πολλές υποσχέσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων μας, αλλά ακόμα περιμένουμε».

Μπ.Τσ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: