Περίπου 100.000 νοικοκυριά και μικρομάγαζα έχουν μείνει τον τελευταίο χρόνο χωρίς ρεύμα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, από τις 250.000 διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας αποπληρωμής, έχουν γίνει μόλις 150.000 επανασυνδέσεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς ρεύμα έχουν μείνει εργατικά λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν.
Εν έτει 2011, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης να καλπάζει και τον παραγόμενο πλούτο να αυξάνει με άλματα, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν για να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Εκατοντάδες χιλιάδες που δεν αντέχουν ούτε κάποιο διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών τους με τη ΔΕΗ.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, στο τέλος του φετινού Ιούνη οι απλήρωτοι προς τη ΔΕΗ λογαριασμοί έφταναν στα 420 εκατ. ευρώ (από 330 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι), αυξήθηκαν δηλαδή κατά 30%. Από το ποσό αυτό, 100 - 110 εκατ. ευρώ είναι καθυστερήσεις άνω του εξαμήνου και αφορούν 190.000 νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις, από το σύνολο των 7,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ.
Οπως τονίζει στο «Ρ» ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας Αττικής, Βοιωτίας, Κορινθίας και Εύβοιας, μόνο στον Πειραιά «εκδίδονται κάθε μέρα γύρω στις 150 εντολές διακοπών ρεύματος. Από αυτές πραγματοποιούνται τουλάχιστον οι 80. Είναι δε ενδεικτικό, ότι σε αυτές τις 80 διακοπές οι επανασυνδέσεις δεν αγγίζουν ούτε τις μισές. Οι υπόλοιποι, δηλαδή, μένουν χωρίς ρεύμα και αφορούν στην πλειοψηφία τους μικρά νοικοκυριά μικρομάγαζα, μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες. Μιλάμε για διακοπές σε ρεύμα χαμηλής τάσης και όχι μέσης τάσης, που χρησιμοποιούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι πλέον καθημερινά τα φαινόμενα ανθρώπων όλων των ηλικιών, των λαϊκών στρωμάτων, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι που επισκέπτονται τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και ζητούν κάποιο διακανονισμό ή επανασύνδεση του ρεύματος».
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο Ηλ. Μαστρολέων, η ΔΕΗ έχει αναθέσει τον τομέα των διακοπών ρεύματος σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες. Αυτοί οι εργολάβοι έχουν προσλάβει εργαζόμενους, νέα παιδιά κυρίως, τα οποία τα πληρώνουν «φασόν», ανάλογα δηλαδή «με το κομμάτι». Το μεροκάματό τους εξαρτάται από το πόσα νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ρεύμα!
Δεν είναι όμως μόνο το χαράτσι των λογαριασμών ρεύματος που έχουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Είναι οι φόροι, οι λογαριασμοί τηλεφώνου, νερού, τα έξοδα μετακίνησης, τα δημοτικά τέλη. Η επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα γίνεται από χίλιες μεριές. Ολο και περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν. Τι θα κάνουν; Θα στερηθούν και το φαγητό τους; Το μαζικό κίνημα, οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα πρέπει να μπουν μπροστά και με προωθημένες μορφές πάλης να παρεμποδίσουν την παραπέρα ληστεία του λαού. Είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει άμεσα και με στόχο τη ριζική ανατροπή αυτού του οικονομικού συστήματος για μια άλλη κοινωνία, οργανωμένη με διαφορετικό τρόπο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου