Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Δρομολογείται το κλείσιμο ελληνικών σχολείων του εξωτερικού

Aπό το Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών

Στη λαιμητόμο βάζει η κυβέρνηση τα μορφωτικά δικαιώματα και των Ελληνόπαιδων του εξωτερικού. Οι βαθιά ταξικοί σχεδιασμοί της ήδη αποτυπώθηκαν στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Φρανκφούρτης, με γονείς, μαθητές και τους εναπομείναντες εκπαιδευτικούς να είναι σε αδιέξοδο από προχτές, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς. Οπως καταγγέλλει γονιός του σχολείου στο «Ριζοσπάστη», το σχολείο με 110 μαθητές είναι υποχρεωμένο να «λειτουργήσει» με δύο εκπαιδευτικούς, καθώς οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, που θα εξαντλούσαν το τελευταίο έτος της τριετίας τους ανακλήθηκαν εν μια νυκτί και προχτές ήταν εκεί για να πακετάρουν τα πράγματά τους.
Σε επικοινωνία που είχαν γονείς με το Γραφείο Συντονισμού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Στουτγάρδης τους ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και το σχολείο θα πρέπει να λειτουργήσει με συνδιδασκαλία. Δηλαδή, να συμπτυχθούν δύο ή τρεις τάξεις (π.χ. Α' και Β' Δημοτικού) και να κάνει μάθημα ένας εκπαιδευτικός! Με λίγα λόγια, κανένας μαθητής δε θα μαθαίνει, αφού κάθε τάξη έχει διαφορετικό πρόγραμμα και ύλη που πρέπει να διδαχθεί. Σε επαφή που είχαν με το ελληνικό προξενείο στη Φρανκφούρτη η απάντηση ήταν ότι περιμένουν ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας.
Σημαντικές «λεπτομέρειες»: Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται σε μια από τις πιο φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές. Ηδη έχει προστεθεί νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα και τα παιδιά του Δημοτικού δεν μπορούν να πάνε σε γερμανικό σχολείο, γιατί δε γνωρίζουν τη γλώσσα. Στο συγκεκριμένο κρατίδιο δεν υπάρχει άλλο δημοτικό σχολείο, αφού τα υπόλοιπα βρίσκονται στο Ντίσελντορφ (260 χιλιόμετρα από τη Φρανκφούρτη) και το Μόναχο (500 χιλιόμετρα μακριά)...
Τα παραπάνω είναι η συνέχεια του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση των Ελληνόπαιδων που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσω του οποίου προωθείται το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, χωρίς να εξασφαλίζει την ουσιαστική ένταξη σε ένα ενιαίο δημόσιο αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα σε κάθε χώρα, ούτε τη λήψη τόσο της γενικής μόρφωσης όσο και της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού.
Κλείνετε και υποβαθμίζετε σχολεία
Τη θέση του ΚΚΕ, για ουσιαστική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών υποδομών για τα παιδιά των μεταναστών επισήμανε πρόσφατα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, με αφορμή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής του για την ανάκληση εκπαιδευτικών που υπηρετούν στο εξωτερικό.
Αναφερόμενος συνολικά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι «ουσιαστικά κλείνετε ή υποβαθμίζετε τα σχολεία» τα οποία γίνονται «φροντιστήρια εκμάθησης γλώσσας», ενώ με όσα προβλέπονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας στην εκπαιδευτική διαδικασία «εμπλέκονται φορείς, ΜΚΟ και επιχειρήσεις» ενώ ήδη «έχετε περικόψει και 30 εκατομμύρια». Σημείωσε ότι «η ένταξη των παιδιών των Ελλήνων του εξωτερικού γίνεται ουσιαστικά σε σχολεία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας», τονίζοντας τη θέση του ΚΚΕ πως «τα παιδιά των μεταναστών δεν πρέπει να κάνουν φροντιστήριο γλώσσας αλλά να έχουν σχέση με την ιστορία και το πολιτισμό».
Αιτιολογώντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η υφυπουργός Παιδείας, Φ. Γεννηματά, υποστήριξε στην απάντησή της ότι «δεν μπορούμε να έχουμε αποσπασμένους στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχουν ανάγκες»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: