Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Απροκάλυπτα ασύδοτη η δράση του κεφαλαίου.

Πλήρης παράδοση στην ασυδοσία
Στην ασυδοσία του επιχειρηματικού κέρδους προτίθεται να παραδώσει η κυβέρνηση και τις τελευταίες διατάξεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως υποτυπώδη αναχώματα στην κερδοσκοπική της δράση. Σ' αυτό το πλαίσιο, ήδη από το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε προχωρήσει απροκάλυπτα στην κατάργηση των περιθωρίων κέρδους για τα οπωροκηπευτικά, στην κατάργηση της υποχρεωτικής υποβολής τιμοκαταλόγων στις υπηρεσίες του υπουργείου και στην παράδοση του βρεφικού γάλακτος στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Χτες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση όλες τις αγορανομικές διατάξεις. Από τα είδη που υπόκεινται στην κατηγορία του ελεγχόμενου κέρδους μέχρι τους κανόνες που διέπουν τη διακίνηση γαλακτοκομικών, αλεύρων, ψωμιού, κρεάτων κ.λπ. Το πρόσχημα είναι η «αναθεώρηση και απλοποίηση» των διατάξεων. Την ουσία την έχει διατυπώσει με ακρίβεια ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης: «Ο αγορανομικός κώδικας δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες μιας σύγχρονης ανοιχτής οικονομίας». Η κυβέρνηση, κατά τον ίδιο, επιδιώκει την αλλαγή διατάξεων που είτε βρίσκονται σε αχρηστία είτε «δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά και τη λειτουργία του ανταγωνισμού». Με απλά λόγια, ο καθένας καταλαβαίνει ότι η «ανοιχτή οικονομία» και ο «ανταγωνισμός» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, δηλαδή, η οικονομία του κέρδους, της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης των επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζει η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων δε σηκώνει ούτε τους υποτυπώδεις και προσχηματικούς κανόνες που μπορεί ακόμα να περιλαμβάνονται σε αγορανομικές διατάξεις. Αυτές είναι «στρεβλώσεις» που πρέπει να βγουν από τη μέση.



Λεία για επενδύσεις
«Τα νησιά (σ.σ. της Ελλάδας) είναι πολύ σημαντικοί χώροι ανάπτυξης, μπορεί να αναπτυχθούν τουριστικά ή ενεργειακά. Εκεί η Ελληνική Κυβέρνηση έχει και δικές της ιδιοκτησίες τις οποίες μπορεί να δώσει σε έναν ιδιώτη να αξιοποιήσει για να δημιουργηθεί πλούτος». Τάδε έφη Π. Γερουλάνος σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «TRT». Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έσπευσε να βγάλει στο «σφυρί» τις εκτάσεις που κατέχει το κράτος σε διάφορα ελληνικά νησιά, διαβεβαιώνοντας μάλιστα τους κεφαλαιοκράτες ότι αν επενδύσουν η κυβέρνηση τους εξασφαλίζει σίγουρη κερδοφορία. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις επενδύσεις «φαστ - τρακ», που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, προσφέρει φορολογικά κίνητρα, φτηνό επιδοτούμενο εργατικό δυναμικό και κάθε είδους «ευνοϊκών ρυθμίσεων» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και ο Π. Γερουλάνος σπεύδει να «διαφημίσει το προϊόν». Η κυβέρνηση, λοιπόν, και νησιωτικές εκτάσεις προσφέρει και πάμφθηνα εργατικά χέρια και χαμηλή φορολογία, αλλά μέχρι ...εκεί. Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός: «Προσπαθούμε να προσελκύσουμε επενδύσεις στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και από αυτήν την οπτική οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά όσον αφορά στην πώληση, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Εξάλλου το έχει ξεκαθαρίσει και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Οι Ελληνες αγωνιστήκαμε εδώ και χρόνια, ώστε τα δικά μας τα νησιά να είναι πραγματικά ελεύθερα ελληνικά νησιά και τα αγαπάμε, οπότε το να τα πουλήσουμε ή να τα ξεπουλήσουμε είναι κάτι που δεν το σκεφτόμαστε καν». (Δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Αν. Μέρκελ το Μάρτη του 2010 στο Βερολίνο). Η κυβέρνηση, λοιπόν, μας διαβεβαιώνει ότι δε θα ξεπουλήσει τα νησιά της χώρας, αλλά μόνο ότι ...θα τα παραχωρήσει ως λεία στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές.

Για την απρόσκοπτη κερδοφορία
Νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα με παράλληλη μείωση των αποζημιώσεων για όσους απολύονται και μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ώστε να επικρατήσουν πλήρως οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, πρότεινε στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ - που παρουσιάστηκε προχτές στην Αθήνα - και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, δε χρειάζεται παροτρύνσεις, αφού οι προτάσεις του ΟΟΣΑ αποτελούν στρατηγικές της στοχεύσεις. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε, σ' αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης του ΟΟΣΑ. Μόλις χτες ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μιχάλης Μαΐλλης, στην ίδια κατεύθυνση, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «υπάρχουν αγκυλώσεις στα εργασιακά» και «αντικίνητρα», όπως το «φορολογικό πλαίσιο», που εμποδίζουν τις επενδύσεις! Ζήτησε, δηλαδή, ακόμα φτηνότερα μεροκάματα και παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Ο ίδιος, ωστόσο, παρά τις επισημάνσεις του εμφανίστηκε σίγουρος ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. «Αυτή τη στιγμή έχω μια αισιοδοξία. Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή τα αρμόδια υπουργεία δουλεύουν με μεγάλη ταχύτητα και είναι σε καλό δρόμο για την αλλαγή του πλαισίου των επενδύσεων (...) Βγάζουν όλα αυτά τα αντικίνητρα από τη μέση. Είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση και έχω και την προσδοκία ότι το καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο (...) σίγουρα θα πρέπει να έχει και αυτό την αναπτυξιακή του διάσταση»... Βλέπετε, οι πάντες είναι σίγουροι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδεύει ολοταχώς προς την «κινεζικοποίηση» των μισθών στην Ελλάδα και τη μετατροπή της χώρας σε φορολογικό παράδεισο για το μεγάλο κεφάλαιο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη κερδοφορία της πλουτοκρατίας.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: