Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση για το κλείσιμο του «ΑEL FC ARENA»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
' Οταν το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και με ευθύνη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρούσαν την "προίκα" των 143,5 στρεμμάτων και την έκδοση άδειας για κατασκευή γηπέδου - πολυχώρων - ξενοδοχείου στον επιχειρηματία της ΠΑΕ ΑΕΛ, το ΚΚΕ έθετε στο λαό της πόλης ένα καίριο ερώτημα, "γήπεδο από ποιον και για ποιον;" Οι εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΛ επιβεβαιώνουν τη θέση που εξ αρχής πήρε το ΚΚΕ, ότι το γήπεδο δε θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για άθληση αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανέλαβαν την εκμετάλλευσή του για 50 χρόνια. Επομένως, ζητούσαμε γήπεδο κρατικό - γήπεδο λαϊκή περιουσία.
Ολο το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη και της δημοτικής αρχής του κ. Τζανακούλη αλλά και των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου των κ. κ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ) - Καλογιάννη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρήθηκε αποπροσανατολισμός του λαού για τη χρήση του έργου. Καλλιεργήθηκαν αυταπάτες ότι το γήπεδο θα ανήκει στην πόλη, ότι θα "ανοίξουν οι δουλειές" για τους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες, ότι θα βρει δουλειά ο κόσμος και φυσικά όλα αυτά με όπλο τους συναισθηματικούς δεσμούς του λαρισινού λαού με την ομάδα της ΑΕΛ. Επίσης, δόθηκαν και υποσχέσεις και κάτω από την πίεση που ασκεί η δυναμική της ομάδας, από τους εδώ βουλευτές του δικομματισμού για κρατική επιδότηση 12 εκατ. ευρώ προς τον ιδιοκτήτη της "Γήπεδο ΑΕ" και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και ενόψει τότε της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων. Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν "άνοιξαν οι δουλειές", αλλά όσοι ενεπλάκησαν στο έργο είναι ακόμη απλήρωτοι, οι περιβόητες θέσεις εργασίες γίνονται "μπαλάκι" στα επιχειρηματικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς, η "ιδιωτική πρωτοβουλία" κατασκευάζει έργα επικίνδυνα προς τέρψιν κερδών και η ομάδα, που τόσο πολύ της "άξιζε" ένα καινούριο γήπεδο, όπως ομολόγησε και ο πρόεδρός της, ψάχνει να βρει εκτός νομού γήπεδο για να παίξει τη νέα σεζόν!

Η πρόσφατη ανακοίνωση της "Γήπεδο ΑΕ" και του προέδρου της αλλά και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ. Πηλαδάκη, καταδεικνύει ορισμένα συμπεράσματα. Επιβεβαιώνει ότι μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα μόνο προσχήματα αποτελούν η ιστορικότητα ομάδων, τα δικαιώματά τους και των φιλάθλων τους. Οταν αυτά τα συμφέροντα θίγονται τότε ξεσκεπάζεται το πραγματικό πρόσωπο και αποκαλύπτεται η αλήθεια.
Οι ανταγωνισμοί και ο πόλεμος συμφερόντων ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα με αφορμή το AEL F.C. Arena, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Οπως επίσης και τα φαινόμενα των "στημένων αγώνων" και του ανταγωνισμού με κάθε μέσο στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο. Οσο για τα φαινόμενα γραφειοκρατίας, είναι δημιούργημα του αστικού κράτους και μάλλον εδώ τα όποια "παράπονα" της "Γήπεδο ΑΕ" στοχεύουν σε ένα και μόνο πράγμα. Στο μεγαλύτερο "ξεχαρβάλωμα" και του τελευταίου νομικού κωλύματος για την ακόμη μεγαλύτερη ασυδοσία και κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι γεγονός, λόγω και της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, ότι το κεφάλαιο επιδιώκει να έχει εντελώς λυμένα τα χέρια, για να μπορεί να αυξάνει τα κέρδη, επιδιώκοντας να βρει κερδοφόρες επενδυτικές διεξόδους για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελός του.
Από την εξέλιξη των γεγονότων όλο αυτό το διάστημα, αναδεικνύεται πιο έντονα και η αντιμετώπιση που επιφυλάσσουν οι μεγαλοεργολάβοι - κατασκευαστές στις προδιαγραφές κατασκευής τέτοιων έργων, όπου ο μόνος οδηγός τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Οι κακοτεχνίες, οι ελλείψεις προδιαγραφών ασφάλειας σε τέτοιου είδους έργα, ξεσκεπάζουν για ακόμη μια φορά το χαρακτήρα της ανάπτυξης, της περιβόητης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Να γιατί το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε να γίνει γήπεδο από το κράτος - γήπεδο λαϊκή περιουσία, με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής και ασφάλειας, που να μην εγκυμονεί τον παραμικρό κίνδυνο για τους φιλάθλους και τους αθλούμενους.
Αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα του νομού και της πόλης, η ευθεία απειλή της "Γήπεδο ΑΕ" για τις θέσεις εργασίας των 120 εργαζομένων στο ΑΕΛ F.C. Arena. Χρησιμοποιούνται από την εργοδοσία - εταιρεία ως μοχλός πίεσης, το δόλωμα, για να κερδίσει έξτρα ζεστό χρήμα και εγγυήσεις από τον κρατικό κορβανά. Εξάλλου, η πρακτική αυτή είναι ευρέως γνωστή και διαδεδομένη στις μερίδες του κεφαλαίου (εφοπλιστές, κλωστοϋφαντουργία κτλ.) για να καταφέρουν οι εργοδότες να παίρνουν δάνεια και επιδοτήσεις με την εγγύηση του δημοσίου.
Οι εργαζόμενοι στο γήπεδο δεν ευθύνονται ούτε για τις ελλείψεις, τις κακοτεχνίες, ούτε και είναι προς το συμφέρον τους να πάρουν θέση ανάμεσα στον επιχειρηματικό πόλεμο συμφερόντων που φαίνεται να οξύνεται. Τους καλούμε να συσπειρωθούν μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και να παλέψουν μέσα από τα ταξικά σωματεία για να μην περάσει ο ωμός εκβιασμός της "Γήπεδο ΑΕ", για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Αποτελεί ψέμα ο ισχυρισμός της εταιρείας ότι δε βοηθήθηκε από το αστικό κράτος. Την ΠΑΕ ΑΕΛ την "προίκισαν" με 143,5 στρέμματα και με τους νόμους της χρήσης γης, οι αστικές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και με ευθύνη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα ήξεις αφήξεις του.
Καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού, να παλέψουν ώστε όλες οι αθλητικές υποδομές να περάσουν στο κράτος, να γίνουν λαϊκή περιουσία. Να μη συνταχθούν με καμιά πλευρά ή μερίδα του κεφαλαίου στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγουν μεταξύ τους για τη λεία των κερδών. Εξάλλου, σήμερα είναι που σύσσωμο το κεφάλαιο έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, τσακίζοντας και την τελευταία κατάκτηση και δικαίωμά του. Καμιά αυταπάτη για την "ιδιωτική πρωτοβουλία" που είναι και επιδοτούμενη από τον κρατικό κορβανά και ληστεύει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος. Πάλη και συσπείρωση δυνάμεων με προοπτική τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, αυτή είναι η μόνη συμφέρουσα λύση για το λαό. Εκεί όπου την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση και των αθλητικών υποδομών θα έχει ο κεντρικός σχεδιασμός μέσω ενός ενιαίου κρατικού φορέα.
Απαιτούμε:
  • Να περάσουν όλες οι αθλητικές υποδομές της χώρας (Ολυμπιακές, δημοτικές κτλ.) υπό την ευθύνη και τη χρηματοδότηση του κράτους.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΑΚ Λάρισας που υπολειτουργεί, άμεσους διορισμούς μόνιμου προσωπικού.
  • Να καταργηθεί το χαράτσι που έχει επιβάλει η διοίκηση του ΕΑΚ σε αθλούμενους και νεολαία εναρμονιζόμενη πλήρως με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.
  • Να ολοκληρωθούν άμεσα τα κολυμβητήρια σε Ν. Πολιτεία και Τύρναβο, όπου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα από το 2003.
  • Δωρεάν δημόσιες και ανοιχτές για όλους αθλητικές εγκαταστάσεις όλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: