Η οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα τον κόσμο -από την Αμερική του Ομπάμα μέχρι την... Ενωμένη Ευρώπη - μπορεί να συμπαρασύρει και τα πάρκα πνεύμονες ζωής για τον πολίτη; Αυτό πάντως συμβαίνει ήδη στην Καλιφόρνια, όπου ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν αποφάσισε να κλείσει 70 από τα συνολικά 278 δημόσια πάρκα της Πολιτείας, για να περικόψει το τεράστιο έλλειμμα της Καλιφόρνιας.
«Πρόκειται για μια απόφαση αντιπεριβαλλοντική, αντικοινωνική αλλά και αντιπαραγωγική, η οποία θα οδηγήσει στην καταστροφή και κατ' επέκταση στην ιδιωτικοποίηση του μοναδικής ομορφιάς περιβαλλοντικού πλούτου της Καλιφόρνιας», υποστηρίζει, μιλώντας στην «Ε» η Ελίζαμπεθ Γκόλντστεϊν, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Προστασία και Διατήρηση των Πάρκων της Καλιφόρνιας (California State Parks Foundation - CSPF).
Εκτός από αντιπεριβαλλοντική, υπό ποια έννοια η συγκεκριμένη απόφαση είναι και αντικοινωνική αλλά και αντιπαραγωγική;
* Κατ' αρχάς, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, οι άνθρωποι έχουν ανάγκη -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- την επαφή με τη φύση. Με την οικονομική κρίση, άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους, σε άλλους έχει μειωθεί ο μισθός τους και το μέλλον είναι αβέβαιο για όλους. Είναι αναμενόμενο να κυριαρχούν το άγχος και το στρες και να αυξάνεται η ανάγκη για επαφή με τη φύση, όπου μπορεί κανείς να νιώσει ψυχική ηρεμία και γαλήνη. Σε συνδυασμό με το ότι η επίσκεψη σε ένα πάρκο είναι, εκτός από καταπραϋντική, και φτηνή ψυχαγωγία.
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, η μόνη τους ψυχαγωγική διέξοδος είναι τα πάρκα. Το να τους το στερείς λοιπόν αυτό δεν είναι αντικοινωνικό μέτρο; Τη στιγμή μάλιστα που -όχι μόνο δεν θα μειώσει το έλλειμμα- αλλά θα στερήσει χρήματα από προϋπολογισμό, θα συμβεί δηλαδή το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκει ο κυβερνήτης, με αυτήν την έννοια είναι αντιπαραγωγικό μέτρο.
Με ποιον τρόπο θα συμβεί αυτό;
* Μα, το κλείσιμο των πάρκων θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην αγορά των τοπικών κοινωνιών. Εξω από τα πάρκα υπάρχουν μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Τα κέρδη όλων αυτών των επιχειρήσεων προέρχονται κυρίως από τους επισκέπτες των πάρκων, έτσι κινείται η τοπική αγορά και κατ' επέκταση επιβιώνει η τοπική οικονομία και κοινωνία.
Και πιστέψτε με, τα πάρκα μας έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, αποτελούν πόλο έλξης. Στηρίζουν την τοπική οικονομία. Ο αριθμός των επισκεπτών στα συνολικά 278 πάρκα της Πολιτείας μας ανέρχεται στα 70 εκατ. το χρόνο, όταν ο συνολικός πληθυσμός της Καλιφόρνιας υπολογίζεται σε 37 εκατ., που σημαίνει ότι είναι μεγάλο και το ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται τα πάρκα μας, τουρίστες από άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και απ' όλον τον κόσμο.
Αν κλείσουν τα πάρκα, θα μειωθεί ο τουρισμός, που αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για την Καλιφόρνια. Γιατί τα πάρκα στην Καλιφόρνια είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πολιτείας, παρουσιάζουν τεράστιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και είναι μοναδικής ομορφιάς. Και βέβαια, αν κλείσουν τα πάρκα, θα χάσουν τη δουλειά τους όσοι εργάζονται σε αυτά - κηπουροί, προσωπικό καθαρισμού, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, αρχαιολόγοι.
Και αρχαιολόγοι;
* Και βέβαια. Μέσα στα πάρκα, εκτός από τη μοναδικής αξίας χλωρίδα και πανίδα, υπάρχουν και αρχαιολογικά μνημεία. Η απόφαση του κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν να κλείσει τα πάρκα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μέχρι τώρα πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνητών, που ήταν η προστασία και διατήρηση των πάρκων - ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Με εξαίρεση τον προηγούμενο κυβερνήτη Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ο οποίος πρότεινε το 2008 να κλείσουν 48 πάρκα και το 2009 το 80% από τα συνολικά 278 πάρκα της Καλιφόρνιας. Αλλά δεν τα κατάφερε τότε, υπήρξε τεράστια κατακραυγή των πολιτών. Αυτή τη φορά δεν τα καταφέραμε να το αποτρέψουμε, η πρόταση του τωρινού κυβερνήτη ψηφίστηκε στην τοπική Βουλή και από την 1η Ιουλίου του 2012 θα κλείσουν 70 πάρκα, παρά τη μαζική αντίδραση του κόσμου.
Από τον Ιούλιο του 2012, η Καλιφόρνια θα είναι περιβαλλοντικά φτωχότερη, με αυτό το μέτρο που θα έχει ως συνέπεια την καταστροφή των πάρκων και κατ' επέκταση την ιδιωτικοποίησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου