Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

H ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το πλαίσιο της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο

Από το Ριζοσπάστη
Τούρκος πρώην διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι στις διμερείς συνομιλίες έχουν συμφωνηθεί χωρικά ύδατα - «δαντέλα», για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
Ανεπίσημος τουρκικός χάρτης που απεικονίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 και στα 12 ν. μίλια
Αποκαλυπτικά της βάσης πάνω στην οποία διεξάγεται η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, υποτίθεται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά στην πραγματικότητα για το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, αποτελούν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου του πρώην Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπολούκμπασι. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, να μην επεκτείνει μονομερώς σε ορισμένα σημεία που ενοχλείται η Τουρκία τα χωρικά της ύδατα και να τα διατηρήσει στα 6 ν. μίλια αντί των 12 που δικαιούται, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης, επί σειρά ετών θεωρούνταν κορυφαίος εμπειρογνώμονας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας και σήμερα είναι στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στο βιβλίο του, με τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ» περιγράφει και τα όσα έζησε στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, συμμετέχοντας στους 36 πρώτους γύρους τους (σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 50).
Χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sabah», με τον τίτλο «Η πρώτη υποχώρηση από τα 12 μίλια», παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά είναι αυτή που έφερε για πρώτη φορά το θέμα προς συζήτηση στις διερευνητικές επαφές και δέχτηκε μόνο σε ορισμένα σημεία, που επελέγησαν από κοινού, να είναι τα χωρικά της ύδατα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σε κάποια άλλα να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια.
Οπως αναφέρει ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης στο βιβλίο του, οι περιοχές που συμφωνήθηκε να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια, είναι οι παρακάτω:
1. Ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
2. Η ανατολική, η νότια και η βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης και της Λήμνου.
3. Οι βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.
4. Η βόρεια πλευρά της Σάμου.
5. Η βόρεια, η νότια και η δυτική πλευρά της Ικαρίας.
6. Η περιοχή με καθεστώς ανοικτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από την Μύκονο και την Ικαρία στη Μεσόγειο.
7. Ο δίαυλος Ρόδου - Καρπάθου, ο δίαυλος Κάσου - Κρήτης και ο δίαυλος Αντικυθήρων - Κρήτης.
Εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ντ. Μπολούκμπασι τονίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα ισχυρίζεται η Ελλάδα στις διερευνητικές συνομιλίες ότι «πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών μας υδάτων». Επίσης, λέει ότι, αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις συνομιλίες αυτές η Τουρκία δέχθηκε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προφανώς με δεδομένη τη συμφωνία για ψαλίδισμα των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Να σημειωθεί πως αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, δηλαδή την ευθύνη από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα, αναφερόμενος στη συνέχιση των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών» είχε πει ότι «ξαναπιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει», επιβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές υποχωρήσεις στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι ένα το κρατούμενο στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται.
Ολα τα παραπάνω σημαίνουν για την Ελλάδα εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποδοχή τουρκικής συγκυριαρχίας σε όλη την έκταση του Αιγαίου, μέχρι τα Αντικύθηρα και την Κρήτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: