Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Μ. Σουλτς: Μπίζνες και αντιλαϊκά μέτρα η συνταγή του


Με ευχολόγια για την απασχόληση των νέων έως και τη λύση του Κυπριακού ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, που είναι ο υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές.
Μιλώντας σε συνέδριο που γίνεται στην Αθήνα για την ανάπτυξη στο Νότο (South for growth) παρουσίασε τέσσερις προτάσεις, για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, την επιτάχυνση της τραπεζικής ενοποίησης στην EE, τις διασυνοριακές επενδύσεις στη Μεσόγειο και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο Νότο της ΕΕ.
Οι προτάσεις Σουλτς δεν κομίζουν τίποτα το καινούριο ούτε κάτι το φιλολαϊκό. Είναι μια ανακύκλωση πολιτικών που αποτελούν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ομίλων.
Για την ανεργία των νέων προτάσσει τα αποκαλούμενα στοχευμένα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που συνεισφέρουν στη μείωση των ημερομισθίων και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
Με την τραπεζική ενοποίηση, όπως εξήγησε ο Μ. Σουλτς, ζητά περισσότερο έλεγχο των τραπεζών που δανείζονται με χαμηλά επιτόκια από την ΕΚΤ, αλλά δεν διοχετεύουν ζεστό χρήμα στους ομίλους.
Μέσω των διασυνοριακών επενδύσεων στη Μεσόγειο αναφέρεται σε κοινές επενδύσεις Ελλήνων και Τούρκων κεφαλαιοκρατών σε σημαντικά πεδία όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια. Ήδη τέτοιου είδους επενδυτικά σχέδια είναι σε εξέλιξη.
Νέα σκληρά μέτρα σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων σηματοδοτεί η πρόταση για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των χωρών του Νότου. Ο Γερμανός πολιτικός εννοεί τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προγραμμάτων (δανειακή σύμβαση - μνημόνιο) για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, όπως έλλειμμα και χρέος, για να μπορούν τα κράτη να δανείζονται με ικανοποιητικά επιτόκια από τις αγορές.
Για το Κυπριακό -έχοντας το βλέμμα στραμμένο στα ενεργειακά αποθέματα- δήλωσε ότι η λύση στο Κυπριακό θα βρεθεί μέσω μικρών βημάτων και με υπομονή. Σημείωσε ότι το ενεργειακό ζήτημα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου και πρόσθεσε πως τα επόμενα 20 με 30 χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: