Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλη άσκηση καταστολής πλήθους από το γερμανικό στρατό


Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις καταστολής πλήθους του Γερμανικού Στρατούπραγματοποιήθηκε στο Μούνστερ της Γερμανίας. Στην άσκηση με την κωδική ονομασία «Obsidia», που ξεκίνησε στις 30 Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτώβρη, συμμετείχαν 3.500 στρατιώτες και 700 οχήματα και ελικόπτερα όλων των κλάδων των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το σενάριο της άσκησης ήταν το «τυποποιημένο» σενάριο, που έχουν υιοθετήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών -μελών της ΕΕ, περί επέμβασης σε μια πόλη στην οποία έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις. Με τεθωρακισμένα, ελικόπτερα, ασπίδες, γκλομπ, αλλά και χημικά, οι στρατιωτικές δυνάμεις επιχείρησαν για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις και να «επαναφέρουν την τάξη».
Επίσημο δόγμα της ΕΕ η επέμβαση του στρατού στο εσωτερικό των χωρών-μελών
Η πραγματοποίηση της άσκησης του Γερμανικού Στρατού δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε η μοναδική. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει σειρά ασκήσεων από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο για την καταστολή διαδηλώσεων, όσο και για «αγώνα σε αστικό περιβάλλον».Μάλιστα ο Ελληνικός Στρατός έχει ήδη εφαρμόσει στην πράξη το δόγμα εμπλοκής στρατιωτικών μονάδων κατά διαδηλώσεων. Άλλωστε, ένας τέτοιος προσανατολισμός είναι σαφής τόσο στο πλαίσιο του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, όσο και στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.
Εξάλλου, η υιοθέτηση της Νέας «Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας», η οποία θα προβλέπει τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό των κρατών της ΕΕ, θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: