Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

«Μεροκάματο» θανάτου για 4χρονο παιδί

Εκεί που τα παιδιά είχαν το δικό τους "βασίλειο"
Ίσως  θα 'πρεπε να είναι πρωτοσέλιδο στο Ριζοσπάστη η παρακάτω είδηση. Την βρήκα δημοσιευμένη στη σελίδα 14. 
Η μητέρα είναι καθαρίστρια. Το παιδί αναγκαστικό εξάρτημα μαζί με τους κουβάδες τις σφουγγαρίστρες και τα απορρυπαντικά. Που να το αφήσει άλλωστε! Είπαμε κινητικότητα. Να μια άλλη παράμετρος της, κυριολεκτικά. Όμως είναι παιδί δεν είναι κουβάς, ούτε σφουγγαρίστρα. Κινείται στο χώρο. Είναι περίεργο όπως όλα τα παιδιά. Θέλει να εξερευνεί, να αγγίζει, να μυρίζει , γεύεται τη ζωή. Μπορεί να έχει και απορίες.  'Ολα αυτά όμως γίνονται σε χώρους που τους λένε σχολεία. Νηπιαγωγεία ή παιδικούς σταθμούς. Εκεί μπορεί να ζουζουνεύει με τα άλλα μικρά, να κάνει τις αταξίες, να φωνάζει , να χοροπηδάει και να κάνει όλες τις ζαβολιές του κόσμου , ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ , ΔΙΑΟΛΕ! Σχολείο, χα! Ακούς εκεί θράσος να θέλει η καθαρίστρια σχολείο για το παιδί της. Σχολείο σημαίνει νηπιαγωγούς, βοηθητικό προσωπικό, μισθοί, έξοδα. Είμαστε για τέτοια τώρα; ΄Εχουμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους μας. Να αποκτήσουμε πρωτογένες πλεόνασμα. Πώς θα γίνουν αυτά; Πρωτογενές πλεόνασμα με πλεόνασμα παιδιών και δικαιωμάτων δε γίνεται. 
Κάπου , κάπως, κάποτε , γινόταν. Δείτε τη φωτογραφία.
Διαβάστε την είδηση...

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, δήλωνε χτες στη Βουλή ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού, ένα 4χρονο κοριτσάκι έκανε «βουτιά» από το δεύτερο όροφο πολυκατοικίας. Η μητέρα του, που εργάζεται ως καθαρίστρια, είχε αναγκαστεί να το πάρει μαζί της στη δουλειά. Τη στιγμή που καθάριζε το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου στην οδό Υμηττού, η μικρή βγήκε στη βεράντα, σκαρφάλωσε στα κάγκελα και βρέθηκε στο κενό. Η τέντα διαμερίσματος του πρώτου ορόφου αναχαίτισε για λίγο την πορεία που έκανε το κορμάκι της προς το έδαφος, όμως δεν ήταν δυνατόν να τη γλιτώσει από τα αποτελέσματα της πτώσης, αλλά και τις συνέπειες μιας πολιτικής που διώχνει τα νήπια από τους παιδικούς σταθμούς. Το κοριτσάκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο «Παίδων».
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 98.253 αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ «ικανοποιήθηκαν» οι 56.977. Δηλαδή, 41.276 παιδιά έμειναν «στο δρόμο» (τα στοιχεία προέρχονται από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Ανυπολόγιστος είναι, φυσικά, ο αριθμός των οικογενειών που «κόπηκαν» από το πρόγραμμα λόγω των προϋποθέσεών του και δεν κατέθεσαν καν την αίτησή τους.
Ανάμεσα στις αιτήσεις που δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα, εκτός από αυτές που έχουν απορριφθεί, υπάρχουν πάνω από 14.000 που συγκεντρώνουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα των επιλαχόντων, αλλά δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν επειδή δεν επαρκούν οι πόροι. Την ίδια στιγμή, στον κατάλογο των παιδιών που μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς προστίθενται χιλιάδες βρέφη και νήπια που απορρίπτονται από τους δήμους

Δεν υπάρχουν σχόλια: