Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Δ. Δασκαλόπουλος: Θέλει καλύτερη μοιρασιά για τους Έλληνες βιομήχανους

Μεγαλύτερο μερίδιο από την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών λαών αξιώνουν από την ΕΕ οι Έλληνες βιομήχανοι, θεωρώντας ότι οι αστικές τάξεις των χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι «ριγμένες» στη μοιρασιά.
Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος παρουσίασε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, και στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρεντινγκ, τις θέσεις των Ελλήνων βιομηχάνων ενόψει της ελληνικής προεδρίας.
Στην ομιλία που έκανε από τις Βρυξέλλες επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν πληρώνει μόνο τη δική της ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά πληρώνει και το τίμημα λαθών και παραλείψεων από την πλευρά των δανειστών της». Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «είναι επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα αντιμετωπίσουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του πλεονασματικού Βορρά και του ελλειμματικού Νότου, έτσι ώστε το κόστος της προσαρμογής να γίνει δικαιότερο για όλες τις χώρες».
Θέλοντας να ντύσει με φιλολαϊκό μανδύα την απαίτηση του ΣΕΒ να υπάρξει μια διαφορετική κατανομή των ζημιών της καπιταλιστικής κρίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, ζήτησε να υπάρξει «κοινωνική προστασία» και «δικαιότερη κατανομή των βαρών της κρίσης μεταξύ των κρατών-μελών».
Επίσης ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει «να επανεξετάσουμε την ισορροπία μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, επανεκτιμώντας την ικανότητά τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη». Συμπλήρωσε πως «οι υπέρμαχοι της οικονομικής ορθοδοξίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τα κοινωνικά προβλήματα ως …αίρεση!».
Οι συγκεκριμένες αναφορές αποτυπώνουν το αίτημα για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης που θα είναι πιο «αναπτυξιακό» και θα βοηθήσει τους Έλληνες βιομήχανους να ξεπεράσουν πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστή κρίση. Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή τη διαμάχη μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου, ενώ οι οπαδοί της «αναπτυξιακής» και της «περιοριστικής» πολιτικής συγκλίνουν στη λήψη αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης.
Στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναπαρήγαγε την αντιδραστική θεωρία των άκρων και εξέφρασε την ανησυχία του για τη φθορά που έχει υποστεί στα μάτια των λαών το «όραμα» της ΕΕ. Έτσι στα προβλήματα, που όπως είπε αντιμετωπίζει η «ελληνική και ευρωπαϊκή επιχειρηματική κοινότητα», ενέταξε την άνοδο του «ευρωσκεπτικισμού» και την ενδυνάμωση των «πολιτικών άκρων».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: