Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Απεβίωσε ο στρατηγός Βο Νγκιέν Γκιάπ

Ο βιετναμέζος στρατηγός Βο Νγκιέν Γκιάπ, κορυφαία φυσιογνωμία στον αγώνα της ΛΔ Βιετνάμ για ανεξαρτησία και της νίκης της στον Πόλεμο του Βιετνάμ, απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών, δήλωσαν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κι ένας συγγενής του.
902.gr

Aπόσπασμα άρθρου από το Ριζοσπάστη
Είκοσι πέντε χρόνια μετά το τέλος, ένας εκ των ηγετών αυτής της νίκης του λαού του Βιετνάμ, ο στρατηγός Βο Νγκιέν Γκιάπ, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων που άρχισαν από τις αρχές του Απρίλη στο Μπουόν Μα Τουότ, θα τονίσει: «Σε λίγο θα γίνω εκατό χρονών, αλλά το κομμουνιστικό ηθικό και πνεύμα παραμένει αναλλοίωτο, ακριβώς όπως ήμουν νέος». Ο στρατηγός Γκιάπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος, ότι αυτή η νίκη θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε ήττα αν οι δυνάμεις των Βιετκόνγκ είχαν προσπαθήσει να πολεμήσουν κατά μέτωπο, ένας προς έναν, ένα εχθρό που ήταν κατά πολύ καλύτερα εξοπλισμένος, με τα βομβαρδιστικά «Β52» να συνδράμουν το έργο των επίγειων δυνάμεών τους. «Επρεπε να χρησιμοποιήσουμε το μικρό ενάντια του μεγάλου, απαρχιωμένα όπλα κατά σύγχρονων. Σε έναν πόλεμο, άνθρωποι και όπλα, έχουν όλα την ίδια σημασία, Στο τέλος, ήταν ο ανθρώπινος παράγοντας που σηματοδότησε τη νίκη» θα τονίσει ο Γκιάπ που θα τη χαρακτηρίσει «ως απόλυτη και ολοκληρωτική νίκη του λαού του Βιετνάμ ενάντια στους δυτικούς ιμπεριαλιστές».
Ο στρατηγός Γκιάπ γνωρίζει ότι μία ολόκληρη γενιά γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε - καθώς και οι επόμενες που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν - χωρίς να γνωρίσει τον τρόμο και τις θηριωδίες αυτού του πολέμου, που γνώρισαν οι γονείς τους, εξαιτίας της δικής τους νίκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: