Ανησυχία και φόβο στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη προκαλεί η μερική παύση λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σημείο κινδύνου είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Ομπάμα να προχωρήσει σε γενικευμένη παύση πληρωμών και να μην εξυπηρετεί το κρατικό χρέος. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιπτώσεις ίσως είναι ανυπολόγιστες.
«Είναι μια δύσκολη κατάσταση» εκτίμησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν,σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό ο Αμερικανός πρόεδρος «να ξεπεράσει την πολιτική κρίση στο εσωτερικό της χώρας το συντομότερο δυνατό, για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας». Οι δηλώσεις έγιναν στο Μπαλί στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Οικονομικής Συνεργίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), στην οποία ο Ομπάμα δεν πήγε. Ακύρωσε επίσης την επίσκεψή του σε Μπρουνέι και Ινδονησία.
Παρέμβαση σήμερα και από αξιωματούχο της Μπούντεσμπανγκ για έγκαιρη επίλυση του αδιεξόδου στις ΗΠΑ.
«Αναφορικά με τη σημασία για την παγκόσμια οικονομία, είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να περιορίσουν άμεσα τις τρέχουσες αβεβαιότητες για τη δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος της διοίκησης της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Το θέμα πάντως αναμένεται να βρεθεί και στο επίκεντρο των ετήσιων συναντήσεων που έχουν αυτή τη εβδομάδα το ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία αποτελούν καθημερινό σημείο αιχμής στις αναλύσεις ΜΜΕ και Οίκων Αξιολόγησης.
Το «Bloomberg» τονίζει πως θα σημειωθεί μια τεράστια οικονομική καταστροφή αν οι ΗΠΑ πάψουν να πληρώνουν τα χρέη τους, το ύψος των οποίων είναι 12 τρισ. δολάρια.
Σε δημοσίευμά του, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μια αποτυχία του μεγαλύτερου οφειλέτη στον κόσμο να πληρώσει το χρέος του -κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη σύγχρονη ιστορία- θα καταστρέψει τις χρηματιστηριακές αγορές από τη Βραζιλία μέχρι τη Ζυρίχη. Θα παγώσει έναν παγκόσμιο μηχανισμό δανεισμού συνολικού ύψους 5 τρισ. δολ. για τους επενδυτές που βασίζονται στα αμερικανικά ομόλογα, θα εκτινάξει το κόστος δανεισμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους και επιχειρήσεις, θα διαλύσει το δολάριο και θα ρίξει την αμερικανική και τις υπόλοιπες οικονομίες σε ένα νέο κύκλο ύφεσης και οικονομικής δυσπραγίας».
Αντίθετα, η Moody΄s επιχειρεί να καθησυχάσει προβλέποντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώνει κανονικά τα χρέη της και στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει την αύξηση του ανώτατου ορίου του κρατικού χρέους. «Δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του ορίου του χρέους και μιας αθέτησης πληρωμών» εκτιμά η Moody΄s, καθώς θεωρεί πως η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εναλλακτικές επιλογές για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της.
902.gr