Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Χρηματοδοτικό κενό, χρέος και νέα μέτρα από Νοέμβρη στην ημερήσια διάταξη

Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα που αναμένεται να σηματοδοτήσουν και τη λήψη πρόσθετων μέτρων παρουσίασε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.
Στο Eurogroup της 14ης του Οκτώβρη οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στην Ελλάδα και η αντιπροσωπεία των δανειστών θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες τεχνικές εργασίες από τις ελληνικές αρχές.
Η εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δις ευρώ θα γίνει όταν υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα που είναι ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, κινητικότητα στο δημόσιο, αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται όπως ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, απελευθέρωση επαγγελμάτων.
Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα αποτελέσει θέμα συζήτησης από το Νοέμβρη κι έπειτα καθώς το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωζώνης αναφέρει πως το θέμα θα πάει στο Eurogroup τον Νοέμβρη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα «ξεκάθαρη εικόνα», για τις λεπτομέρειες του ελληνικού προγράμματος. Προσθέτει ότι πέρα από τις ανάγκες ρευστότητας και χρηματοδότησης της Ελλάδας, τον προϋπολογισμό για το 2014 σημαντικός παράγοντας στις συζητήσεις θα είναι και τα αποτελέσματα από τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών τραπεζών που αναμένονται έως το τέλος του 2013.
Το ύψος του χρηματοδοτικού κενού που θα καθορισθεί από τις συζητήσεις θα σηματοδοτήσει και το μέγεθος των νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που θα συνοδεύουν το νέο πακέτο δανείων καθώς είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην μπορεί να δανειοδοτηθεί απευθείας από τις αγορές με βιώσιμο επιτόκιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, απόφαση για το χρηματοδοτικό κενό αναμένεται έως το τέλος του έτους και απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2014, εφόσον η Ελλάδα πληρεί τις προϋποθέσεις, δηλαδή τη δημιουργία ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει η Eurostat τον Απρίλη του 2014.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: