Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. για σχέσεις αστυνομικών - Χρυσής Αυγής: «Μεμονωμένες περιπτώσεις»!

Ο κόσμος το 'χει τύμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι... Η Αστυνομία ψάχτηκε για τις σχέσεις της με τη Χρυσή Αυγή και κατέληξε σε συμπέρασμα που την βγάζει λάδι. Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «δεν συγκροτούνται "πυρήνες" ή αδιαφανείς "φράξιες" ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην ΕΛ.ΑΣ., που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης». Ένα πόρισμα το οποίο έσπευσε βεβαίως να χαιρετίσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. 
Ακολουθώντας τη λογική των «μεμονωμένων περιπτώσεων» η έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και με αναφορές γενικώς περί της «ακραίας συμπεριφοράς» αστυνομικών οργάνων, εμφανίζει τελικά τη σχέση αστυνομικών οργάνων με την Χρυσή Αυγή ως πταίσμα.
Το πόρισμα περιορίζεται στην παρουσίαση αριθμητικών στοιχείων, όπως ότι ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί και 12 ιδιώτες και ερευνήθηκαν 104 αστυνομικές υπηρεσίες, 79 έρευνες σε σπίτια, οχήματα, σκάφη και γραφεία της Χρυσής Αυγής. Συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί - από τους οποίους οι 10 προέκυψε ότι σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή - ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες. Προφανώς οι συντάκτες του δεν είδαν και δεν άκουσαν συγκεκριμένες καταγγελίες, που έχουν φιλοξενηθεί και στον Τύπο, για τον τρόπο που λειτουργούσαν Αστυνομικά Τμήματα γύρω από το κέντρο της Αθήνας ή ακόμα και για τη σύμπραξη αστυνομικών και χρυσαυγιτών για το χτύπημα διαδηλωτών.
Ανάμεσα στα κατασχεθέντα αντικείμενα ήταν 44 πυροβόλα όπλα, 19 κυνηγετικά, 13 αεροβόλα, 2.507 φυσίγγια-κάλυκες, 85 μαχαίρια, 10 σπαθιά - τσεκούρια - τόξα - βαλλίστρες, 287.292,60 ευρώ, αρκετά είδη επικοινωνίας όπως ασύρματοι και κινητά τηλέφωνα, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου όπως τσιγάρα και πλαστά CD και DVD.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξέτασε και περιστατικά ακραίας ή βίαιης αστυνομικής συμπεριφοράς. Τα 3/4 των υποθέσεων καταγράφονται στην Αττική και ειδικά σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, του Αγίου Παντελεήμονα, των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης και της Ομόνοιας. Είναι χαρακτηριστικό  ότι σε αυτές ακριβώς τις περιοχές έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τη ρατσιστική της δράση η Χρυσή Αυγή, με επιθέσεις σε μετανάστες.
Όπως αναφέρθηκε, για την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2013 κατεγράφησαν 142 υποθέσεις από τη συγκεκριμένη υπηρεσία, το Συνήγορο του Πολίτη και τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Το 50% των υποθέσεων (71) διερευνήθηκε αυτοτελώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Όπως ειπώθηκε, για τις υποθέσεις που ερευνήθηκαν αυτοτελώς έχει διαπιστωθεί εμπλοκή 203 αστυνομικών, από τους οποίους για τους 118 προκύπτει υπαιτιότητα και για τους 85 σύμπραξη.
Σε σχέση με τις υπηρεσίες όπου καταγράφηκαν τέτοια κρούσματα στις πρώτες θέσεις, κατά σειρά αριθμού περιστατικών, είναι η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ) και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ενώ στην 8η θέση είναι η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (όπου ανήκουν τα ΜΑΤ). Σε ερώτηση γιατί τα ΜΑΤ βρίσκονται στον «πάτο» της ακραίας συμπεριφοράς, κατά την παρουσίαση της έκθεσης ειπώθηκε πως σε αυτές τις ομάδες αστυνομικών δεν υπάρχει ...χαμηλή ορατότητα από τα διευθυντικά στελέχη, όπως σε άλλες υπηρεσίες όπου δεν υπόκεινται σε άμεση επιτήρηση. Με άλλα λόγια, οι διμοιρίες των ΜΑΤ ξυλοκοπούν διαδηλωτές εφαρμόζοντας το νόμο άμεσα επιτηρούμενες από τους διοικητές τους.
902.gr
ΣΧΟΛΙΟ ΜΠΛΟΓΚ: Θυμήθηκα την έκφραση του ΑΒέρωφ για την ύπαρξη  χουντικών αξιωματικών σε στρατό και αστυνομία μετά το 1974. Τότε είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση "σταγονίδια". Να δεις που ο Αβέρωφ δικαιώνεται και το 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: