Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί για να ανοίγουν Κυριακή τα μαγαζιά

Η δημοτική αρχή και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, πλην ΚΚΕ, γνωμοδότησαν θετικά στην Περιφέρεια να ανοίγουν τα καταστήματα 52 Κυριακές το χρόνο
Πρόταση να ανοίγουν όλες τις Κυριακές του χρόνου τα καταστήματα στην περιοχή του Δήμου Σαρωνικού, έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης βδομάδας η δημοτική αρχή του Π. Φιλίππου, που εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόταση στήριξαν όλες οι άλλες παρατάξεις, εκτός από τον εκλεγμένο με το ΚΚΕ δημοτικό σύμβουλο.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο που τίθεται σε ισχύ από τις 3 Νοέμβρη, όλα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές (52) του χρόνου. Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη -ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.

Στην περίπτωση του Δήμου Σαρωνικού, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να γνωμοδοτήσει προς την Περιφέρεια Αττικής για τον τρόπο που θα λειτουργούν τις Κυριακές τα καταστήματα κάτω από 250 τ.μ. Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Σαρωνικού του ΚΚΕ,«ο κ. Φιλίππου και η παράταξή του, λειτουργώντας για ακόμη μία φορά ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην υλοποίηση αντιλαϊκών νόμων, αυτή τη φορά ξεπέρασαν και την ίδια την κυβέρνηση, αφού ζήτησαν την κατάργηση της αργίας για όλες τις Κυριακές του χρόνου, αναμασώντας τα γνωστά επιχειρήματα ότι η πρόταση αυτή γίνεται δήθεν για να ανέβει ο τζίρος των μαγαζιών που στενάζουν από την κρίση».
Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με αυτήν την πρόταση και την καταψήφισε. Απέναντί του βρήκε σύσσωμες τις παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την παράταξη του κ. Βολάκου), οι οποίες υπερψήφισαν χωρίς κανένα δισταγμό την πρόταση, με εξαίρεση τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι απλά ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση για να ενημερωθούν οι φορείς, χωρίς όμως να διαφωνήσουν στην πρόταση αυτή.
«Εκτός όλων των άλλων, επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άλλα έλεγε με τα στελέχη του στο κοινοβούλιο και το συνδικαλιστικό κίνημα και άλλα κάνει στην πράξη με τα στελέχη του στους Δήμους, όπως ο κ. Φιλίππου» καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Στην Αν. Μακεδονία - Θράκη
Αμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, προκειμένου να αποφασίσει τα καταστήματα στο σύνολο της Περιοχής να μην είναι καμία Κυριακή ανοιχτά, ζητούν οι κομμουνιστές σύμβουλοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Με επιστολή που έστειλαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες θυμίζουν ότι τα εργατικά σωματεία του κλάδου του εμπορίου είναι κάθετα αντίθετα στο άνοιγμα των Κυριακών στο σύνολο του χρόνου και αντίστοιχη θέση έχουν πάρει και οι περισσότεροι Εμπορικοί Σύλλογοι.
Με δεδομένο ότι τέλος Οκτώβρη λήγει η τρίμηνη προθεσμία της διαβούλευσης, ζητούν να ενημερωθούν: Αν συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας και τι απόφαση πήρε. Αν όχι πότε προγραμματίζεται να συνεδριάσει για το θέμα αυτό. Σημειώνουν ότι αν μέχρι τέλος Οκτώβρη δεν υπάρξει απόφαση τότε δίνεται το δικαίωμα να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: