Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Διεθνής ανησυχία

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αντιδράσεις αξιωματούχων διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που δείχνουν και την ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και της ανησυχίας για όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης.
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η δημοσιονομική παράλυση στις ΗΠΑ είναι ήδη επιζήμια αλλά ότι θα ήταν ακόμη χειρότερη η αδυναμία αύξησης του ορίου του χρέους, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν«ιδιαίτερη ευθύνη» απέναντι στην παγκόσμια οικονομία όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, δεδομένου ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ενδέχεται σύντομα να περιορίσει τις ενέσεις ρευστότητας στην αγορά...
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική κρίση στις ΗΠΑ θέτει κινδύνους όχι μόνον για την οικονομία της χώρας αλλά και για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε ανησυχία ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ «μπορεί να φρενάρει την επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας». Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος λέγοντας ότι οι οικονομικές συνέπειες από τις ΗΠΑ θα είναι «περιορισμένες» υπό την προϋπόθεση πως το ζήτημα θα λήξει σε δύο βδομάδες.
Η Κίνα εξέφρασε ανησυχίες για τις επιπτώσεις της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία εκτιμώντας ότι οι εκεί εξελίξεις αποκάλυψαν «την άσχημη πλευρά των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» στην Ουάσιγκτον.
Η Ρωσία απέφυγε επίσημα να πάρει θέση. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ εξέφρασε προχτές «απογοήτευση» για τη (δεύτερη σε ένα μήνα) ματαίωση ευκαιρίας μίας συνάντησης ανάμεσα στους προέδρους ΗΠΑ-Ρωσίας, «ενώ οι διμερείς σχέσεις χρειάζονται επειγόντως συνέχιση του διαλόγου».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: