Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Αύξηση φόρων στην Ελλάδα συστήνει η ΕΕ

Μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στην Ελλάδα ζητά η ΕΕ με αύξηση των φόρων στα καύσιμα, με επέκταση του 23% του ΦΠΑ στα τρόφιμα και επιβολή φόρου κατοχής ακινήτων, ενώ καταγράφει στο 46,7% την ανασφάλιστη εργασία.
Οι νέες αντιλαϊκές συστάσεις είναι στο περιεχόμενο της έκθεσης για τις «Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ» της Κομισιόν.
Μεταξύ άλλων για την Ελλάδα συστήνει:
  • Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης με το πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η ουσία είναι άλλη καθώς στην έκθεση γίνεται λόγος για αύξηση των κρατικών εσόδων. Να σημειωθεί ότι τυχόν αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξήσει την τιμή και του πετρελαίου θέρμανσης διότι διά νόμου έχουν εξισωθεί οι Ειδικοί Φόροι.
  • Επιβολή φόρων για κατοχή ακινήτων, οι οποίοι θα καλύψουν την απώλεια φορολογικών εσόδων από την προτεινόμενη μείωση κατά 10% του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται τον «Ενιαίο Φόρο» στα ακίνητα με τον οποίο μονιμοποιούνται τα χαράτσια και επιβάλλονται νέα σε αγροτεμάχια και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα.
  • Επέκταση του συντελεστή 23% του ΦΠΑ σε περισσότερα προϊόντα και κυρίως στα τρόφιμα που είναι σήμερα στο 13%. Η έκθεση με τη σύσταση για «διάρθρωση του ΦΠΑ είτε να βελτιωθεί η συμμόρφωση σε σχέση με την καταβολή του φόρου» επαναφέρει την απαίτηση ΕΕ - ΔΝΤ για βελτίωση της εισπραξιμότητας ή αύξηση των φόρων.
Η ίδια έκθεση παραθέτει στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία και την αποκαλούμενη παραοικονομία. Τα στοιχεία δείχνουν πως το 46,7% του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα απασχολείται χωρίς ασφάλιση. Η παραοικονομία στην Ελλάδα το 2013 ήταν 27,6% και το 2010 στο 29,3%.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: