Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ

Η ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ριζοσπάστη σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 3/11/2011το τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ. Για πληρέστερη ενημέρωση σας παραθέτω ολολόκληρη την ανακοίνωση τους.

 ***

Η προκλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί επιβεβαιώνει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο οδηγείται η λεγόμενη οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, σύμφωνα και με τη δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 26/10/2011.
Η δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 26/10/2011 εκτός από τις ρυθμίσεις που αφορούν στη δανειακή σύμβαση της χώρας, για την οποία ο ΣΥΝ έχει αναλυτικά τοποθετηθεί και έχει απορρίψει, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ.
Ειδικότερα στα κεφάλαια που αφορούν:
1.    Στους μηχανισμούς σταθερότητας
2.    Στον οικονομικό και δημοσιονομικό συντονισμό και τη σχετική εποπτεία
3.    Στη δομή, διακυβέρνηση του Ευρώ
4.    Στο παράρτημα 1 που αφορά στα «Δέκα μέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης του Ευρώ»,
επιχειρείται η συγκρότηση μηχανισμού εκτελεστικής εξουσίας, απολύτως αντιδημοκρατικού, διότι δεν διασφαλίζεται καμιά απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση, ούτε δημοκρατικός έλεγχος και διαφάνεια, της σκοπιμότητας και της νομιμότητας των αποφάσεών του.
Οι υπερεξουσίες του, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των χωρών -  μελών της ευρωζώνης να ενσωματώσουν τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας στο εθνικό δίκαιο με συνταγματική ισχύ, αναγορεύουν την οικονομική διακυβέρνηση σε ένα ακραία αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που αντίκειται σε βασικές αρχές εθνικής κυριαρχίας.
Ο ΣΥΝ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνουν οι λαοί της Ευρώπης για να ανατρέψουν τη στρατηγική της ΕΕ, που οδηγεί τους λαούς στην κοινωνική καταστροφή.
 Ο ΣΥΝ σ’ αυτή τη μάχη επαναθεμελιώνει το διακηρυγμένο στόχο του για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στο περιβάλλον και στα πολιτικά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελεί όρο για τη σωτηρία και την ενότητα των λαών της Ευρώπης.
Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής

2 σχόλια:

Γιώργος Τζελέπης είπε...

Δεν μπορεί να είστε τόσο στενόμυαλοι...

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος σε αυταπάτες για άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να καταστραφεί,
υπάρχει πιο κατάλληλη περίοδος για να απεγκλωβιστεί από αυτές τις αυταπάτες αριστερός κόσμος;

Οι ΙΔΙΟΙ οι ευρωπαίοι επικυρίαρχοι κάνουν την καλύτερη προπαγάνδα:
"Πλήρης και άνευ όρων αποδοχή της δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου ή έξοδος από την Ευρωζώνη και συνακόλουθα από την Ευρωπαϊκή Ένωση" απειλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, οι εκπρόσωποι του Eurogroup και του ΔΝΤ.

Μόνο ηλίθιοι δεν καταλαβαίνουν ότι συνεπής αντι-συμβασιακή και αντι-μνημονιακή θέση στην παρούσα τακτική συγκυρία ΕΙΝΑΙ θέση αντι-ΕΕ και αντι-ευρώ, οι ίδιοι οι αντίπαλοι την ορίζουν σαν τέτοια.

Η συμμετοχή είτε του ΚΚΕ είτε του ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση του μνημονιακού μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑ, ΔΗΣΥ) δεν είναι στα χαρτιά, οπότε συγκρίσεις με το '89 είναι άκυρες και άκαιρες.

Υπάρχουν βασικές και σε βάθος χρόνου ανταγωνιστικές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στους δύο σχηματισμούς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ);
Αναμφίβολα ναι.
Υπάρχει περιθώριο τακτικής συμμαχίας στην παρούσα συγκυρία;
Αναμφισβήτητα ναι.
Αν οι τακτικοί στόχοι και τα άμεσα αιτήματα που θα υιοθετηθούν προϋποθέτουν και απαιτούν έξοδο από ΕΕ αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ζητήσει ιδεολογικές εκπτώσεις, ούτε το ΚΚΕ θα έπρεπε να ζητάει εκ των προτέρων συμφωνία σε στρατηγικούς στόχους.

Άντε μπας και ο λαός μας αναθαρρήσει λιγάκι απέναντι σ'αυτήν την καταθλιπτική ομοφωνία Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης και του μνημονιακού μπλοκ πολιτικών δυνάμεων.

Η μόνη άλλη επιλογή είναι να αποφεύγετε τις μάχες του παρόντος ΣΕ ΟΛΑ τα μέτωπα που ανοίγει ο ταξικός εχθρός με την ελπίδα να συμπήξετε οργανωτικά και εκλογικά ωφέλη "για το μέλλον"...
Με ποιούς συσχετισμούς αν χαθούν ευκαιρίες να φρενάρει η χιονοστιβάδα που πέφτει στα κεφάλια μας "τώρα".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Νομίζω πως οι επόμενες αναρτήσεις απαντούν στα ζητήματα που βάζεις. ΄Οσο για το ρόλο των ΜΜΕ, είναι αυτά που έσπρωχναν άγρια τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα δε σας αρέσουν;