Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Αντιδραστική αναμόρφωση και αξεπέραστες αντιθέσεις

Κοινή πρόταση για αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, που αποσκοπούν στην αναμόρφωση της Ευρωζώνης με επιβολή ακόμα πιο αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα παρουσιάσουν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκέμβρη Γαλλία και Γερμανία, επιταχύνοντας την επίθεση κατά των λαών για να προστατευθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.
Την ίδια στιγμή, οι οξυμένες αντιθέσεις και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ του δίπολου Γαλλίας - Γερμανίας, παραμένουν αξεπέραστες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά από τις δηλώσεις που έκαναν χτες οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχαν με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μ. Μόντι, στο Στρασβούργο.

Οι Μέρκελ και Σαρκοζί δεσμεύτηκαν πως μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, στις 9 Δεκέμβρη, θα δημοσιοποιήσουν μια δέσμη αλλαγών στις Συνθήκες της ΕΕ, που θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την «οικονομική διακυβέρνηση» και να θέσουν τη βάση για αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. «Θα προτείνουμε αλλαγές για στενότερο πολιτικό συντονισμό καθώς έχει χαθεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης στην πολιτική της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε ισχυρό ευρώ».
Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε ότι «η Ευρωζώνη πρέπει να προωθήσει τη δημοσιονομική σύγκλιση», πράγμα αδύνατο, εξαιτίας της ανισομετρίας που είναι αγιάτρευτη στον καπιταλισμό. Τόνισε ακόμα ότι «οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου πρέπει να εφαρμοστούν, είτε αφορούν την Ελλάδα, είτε την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δίνοντας ώθηση στη λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων σε βάρος του λαού.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε ότι παραμένει η αγεφύρωτη η αντίθεση για το ρόλο της ΕΚΤ και την έκδοση ευρωομολόγων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Αναφορικά με την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων, η Μέρκελ είπε «πως δεν βλέπει το λόγο έκδοσης τέτοιων ομολόγων», επισημαίνοντας μάλιστα ότι «τα ευρωομόλογα ενδέχεται να μας αποδυναμώσουν όλους».
Από την πλευρά του, ο Ν. Σαρκοζί επιβεβαίωσε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ιστορικά διαφορετικές απόψεις για την ευρωτράπεζα», ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει μια ανακωχή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. «Αναφορικά με την ανεξαρτησία της τράπεζας, είναι απαραίτητο να απέχουμε από το να εκδηλώνουμε είτε θετικές είτε αρνητικές απαιτήσεις για την ΕΚΤ», είπε ο Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «τίποτα δεν άλλαξε σε ό,τι αφορά τη θέση μου», καθώς και ότι «οι συζητούμενες αλλαγές της Συνθήκης της ΕΕ δεν αφορούν την ΕΚΤ».
Βαθιά και συγχρονισμένη κρίση
Την ίδια ώρα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει ότι η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ οι χειρισμοί των Ευρωπαίων ηγετών σε ό,τι αφορά στην κρίση κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Οπως επισημαίνει, η κατάσταση στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε σοβαρά τον τελευταίο μήνα, ενώ η ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η οικονομία της περιοχής θα διευρύνει τα ελλείμματα των προϋπολογισμών και θα αποδυναμώσει περισσότερο την ποιότητα των τραπεζικών αποθεματικών.
H κρίση στην Ελλάδα θα οξυνθεί περαιτέρω, εκτιμά ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, επισημαίνοντας ότι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της Task Force (Ομάδα Δράσης) είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, με τη θεσμοθέτηση νέων φιλομονοπωλιακών μέτρων. «Οι πρώτες εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα το 2012 δεν προβλέπουν ανάπτυξη ακόμα», αναφέρει ο Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στα κέντρα της Ευρωζώνης είναι χτεσινό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», που φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο φόβος μιας "γερμανικής Ευρώπης" επανεμφανίζεται στους κυβερνώντες». Ο αρθρογράφος Αρνό Λεπαρμαντιέ επικαλείται δηλώσεις «στελέχους της γαλλικής κυβέρνησης με μεγάλο ειδικό βάρος», ο οποίος ομολογεί ότι «οι Γερμανοί κυριαρχούν στα πάντα και εμείς περιμένουμε τις αποφάσεις τους χωρίς να έχουμε επαφή με τα γεγονότα». Ο ίδιος ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι «το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας και μόνο αυτής». Και η λέξη που επιλέγει για να περιγράψει το κλίμα στις τάξεις της γαλλικής πλουτοκρατίας είναι «πανικός».
Στο μεταξύ, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «Fitch» προχώρησε χτες στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας, από το επίπεδο «ΒΒΒ-» στο επίπεδο «ΒΒ+», διατηρώντας αρνητική την προοπτική της χώρας. Για την απόφασή του αυτή ο οίκος επικαλείται τη δυσμενή αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης τόσο στην Πορτογαλία όσο και γενικότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον οίκο «Fitch», θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 3% το 2012 στην Πορτογαλία.
Αντιθέσεις για την «οικονομική διακυβέρνηση»
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο επίτροπος Ο. Ρεν εκτίμησε χτες, με αφορμή την έκβαση της τελευταίας δημοπρασίας 10ετών ομολόγων της Γερμανίας, ότι η κρίση έχει αγγίξει και τον πυρήνα της Ευρωζώνης. «Οι εξελίξεις των λίγων τελευταίων ημερών δείχνουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Η διαδικασία μετάδοσης από την Ελλάδα διαχέεται σε άλλες χώρες της περιφέρειας και τώρα φαίνεται ότι άγγιξε τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης», τόνισε, μιλώντας σε Φινλανδούς δημοσιογράφους.
Το πρόβλημα της Γερμανίας, όπως και άλλων καπιταλιστικών χωρών της Ευρωζώνης, εδράζεται στην κρίση, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Νοέμβρη και αφορούν στην πορεία της βιομηχανικής παραγωγής στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Φλεβάρη του 2009. Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση της παραγωγής μόλις κατά 0,5%. Σημειώνεται ότι η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών υποχώρησε τον ίδιο μήνα κατά 4,7%.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να επιταχύνουν τις αντιλαϊκές ανατροπές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος. «Η κρίση έδειξε ότι χωρίς ισχυρή διακυβέρνηση σε επίπεδο Ευρωζώνης θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να κρατηθεί το ευρώ. Νομίζω ότι τώρα όλα τα κράτη - μέλη, τουλάχιστον αυτά της Ευρωζώνης, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ισχυρή διακυβέρνηση και περισσότερη πειθαρχία», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε τις προτάσεις της επιτροπής για έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Αντίθετος στην αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η απαίτηση της καγκελαρίου Α. Μέρκελ να αναθεωρηθούν ορισμένες ευρωπαϊκές Συνθήκες για να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία θέτει σε κίνδυνο την ΕΕ».
Σε ανοιχτή επιστολή του προς την Μέρκελ, που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», ο Ζαν Ασελμπόρν σημειώνει ότι «αν άρχιζε μια αναθεώρηση των Συνθηκών, οι Βρετανοί θα έκαναν τις δικές τους προτάσεις, το ίδιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ θα οργανώνονταν και δημοψηφίσματα με αβέβαια έκβαση σε ορισμένες χώρες».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Καρατζαφέρης, O Ανδρουλάκης και η KOK-AIN: Για φανταστείτε να υπήρχε η ακραία άκρα Δεξιά, η φασιστική, η τρομοκρατική, η κουκουλοφόρος Αριστερά, η Αριστερά, η KOYMOYNIΣTIKH Αριστερά, Eγώ, Eσύ, ... στο δημοκρατικό τόξο με προγράμματα, θέσεις κτλ. Είναι μια πρόοδος !!!! ΠOΣO EXEI O TONOΣ KOK-AIN ;;; NA Πάρω θέλω !!!!
...---..-.-.-....--.----.-...----.-.-....-....-
Ανδρέας Γ. Παπανδρέ­ου: "Στις χώρες που βρίσκονται στο περιθώριο του παγκόσμιου καπιταλισμού, η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". !!!!!! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !! ΛΑ-ΛΑ ΛΑΛΑΛΑ !!!

Απόσπασμα απο άρθρο του Α.Π. με τον τίτλο "ο Ευρωκομουνισμός δεν είναι ο δρόμος για τον σοσιαλισμό στην Ευρώπη" που αναρτήθηκε στην "Εξόρμηση" τον Μάρτη του 1977 (αρ. φ. 123).
O ΛΑΛΑKHΣ (Ανδρουλάκης): ".... εξημέρωσε δυνάμεις και της ακροδεξιάς.
Τις έβαλε στο σύστημα, τις έκανε .... χρήσιμες." AYTOΣ EINAI .... KOK-AIN !!

ΑΛΛΑ: "... η ντόπια μεγαλοαστική τάξη, υποτελής, δορυφορική και διαβρωμένη από το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσες αντιδικίες κι αν έχει μαζί του, στα κρίσιμα θέματα θα μιλήσει με τη ..... ‘φωνή του κυρίου της’". H ... ‘φωνή του κυρίου": TORA FATE SKATA OLOI SAS !!!!