Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» 4.11.2011

Από το πρωί έχουμε ένα νέο πολιτικό συμπέρασμα; Είναι μια άλλη μέρα η 4η Νοεμβρίου;
«Έσπασε το αυγό, δηλαδή δημιουργήθηκε μια κατάσταση όπου το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά. Αμφισβητείται από ένα πολύ μεγάλο μέρος του λαού και όχι μόνο από την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Τώρα αυτή η καινούρια μέρα είναι ένα σχετικά γνωστό, παλιό πρόβλημα. Τον τελευταίο χρόνο, γίνεται συνείδηση στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ σε άλλους οι οποίοι είναι επίδοξοι μνηστήρες σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά κυρίως και στο οικονομικό κατεστημένο του τόπου ότι δεν μπορεί να υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση. Πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, ούτως ώστε όχι μόνο για να πάρει πολύ σκληρά μέτρα, αυτό είναι σίγουρο, αλλά μια κυβέρνηση που με τη σύνθεσή της θα επιδιώξει να προλάβει  την ακόμα μεγαλύτερη άνοδο του λαϊκού κινήματος. Να μην πάρει ο λαϊκός παράγοντας την πρωτοβουλία στα χέρια του.  
Θα μπορούσε να γίνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση και να πάμε για εκλογές. Αυτές οι ημερομηνίες που λένε είναι ανοησίες. Οι εκλογές μπορούν να γίνουν σε 20 μέρες και μετά να βγει μια κυβέρνηση συνεργασίας άμα θέλει να ψηφίσει τα καινούρια μνημόνια. Σε είκοσι μέρες εκλογές. Δεν χρειάζεται τώρα μεγάλες παράτες ούτε μακρόχρονη προεκλογική περίοδος.
Θέλουν να κατοχυρώσουν μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας βάζοντάς την προεκλογικά. Θέλουν να πάμε στις εκλογές έχοντας εξασφαλίσει το εξής: Ανεξάρτητα από το τι θα πει ο λαός να έχει ψηφιστεί η λεγόμενη δανειακή σύμβαση, που είναι δάνειο 130 δις, συν το νέο μνημόνιο το οποίο καθορίζει τη ζωή του λαού,  για 10 -15 χρόνια. Σε μία ΕΕ που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει όπως είναι σήμερα σε 15 χρόνια».
  Εσείς αν άκουσα σωστά εχτές είπατε πρώτα εκλογές και μετά να δούμε τι θα γίνει με τη σύμβαση. Αυτό δεν δημιουργεί κινδύνους; Καθώς εδώ που έχουμε φτάσει υπάρχει ένα ζήτημα χρηματοδότησης της χώρας.
«Εμείς όπως ξέρετε είμαστε εναντίον της σύμβασης. Διότι δεν μπορούμε να ζούμε, μία το σχέδιο Μάρσαλ, μία το πακέτο Ντελόρ 1, το πακέτο Ντελόρ 3.  Τέλειωσε πια. Αφού απομυζούν την οικονομία του τόπου τα μονοπώλια, εγχώρια και διεθνή, και η ΕΕ, έρχονται και μετά λένε ότι εξαρτάσαι από τα δάνειά μας. Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος».

  Ναι αλλά αν δεν πάρουμε την 6η δόση, πάλι αυτός ο εκβιασμός όπως λέτε θα έχουμε στάση πληρωμών κλπ. Σ' αυτό εσείς τι λέτε;
«Έτσι και αλλιώς οι 20 μέρες θα περάσουν και με κυβέρνηση εθνικής ενότητας και με υπηρεσιακή. Γίνονται σε 20 μέρες οι εκλογές να τελειώνουμε, δεν χρειάζεται παραπάνω εκλογική περίοδος. Έτσι και αλλιώς λένε ότι τέλη Δεκέμβρη θα γίνει η σύμβαση».
  Λέτε δηλαδή ότι φτάνουν τα αποθέματα...
«Μα μέχρι να συμφωνήσουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έχουν περάσει είκοσι μέρες. Και να σας πω και κάτι; Θα γίνει αυτή; Είναι βέβαιο; Όταν εδώ συζητάμε ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, θα τα βρουν στην σύνθεση; Γιατί ενώ υπάρχει γενική συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας και υπάρχουν κι άλλοι μνηστήρες, στις διαπραγματεύσεις παρεμβαίνει πια και η προσωπική σκοπιμότητα. Γιατί τα κόμματα, βεβαίως είναι «οργανισμοί» εν πάση περίπτωση που εκφράζουν μια αντικειμενική πραγματικότητα, αλλά από την άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις μπαίνουν πείσματα, προσωπικές  φιλοδοξίες. Δεν θα φάνε 20 μέρες μέχρι να βρουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Μέχρι να την βρουν αυτή την κυβέρνηση θα κάνουν διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο; Η θέση μας είναι να εμποδιστεί πριν τις εκλογές να ψηφιστεί αυτή η σύμβαση».
 
Στην κρίσιμη κατάσταση αφού συμφωνούν στις βασικές αρχές που είναι μνημόνιο, νέα συμφωνία, ο εγωισμός είναι αυτός που καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;
«Δεν μπορείς καθόλου να αναιρέσεις ότι εδώ μιλάμε για κόμματα με την ίδια στρατηγική, αλλά είναι διαφορετικοί σχηματισμοί. Όμως θα ήμουν έξω από την πραγματικότητα αν στεκόμουνα σε προσωπικά χαρακτηριστικά. Το θέσαμε και χτες στην Βουλή. Έχει σπάσει η συνοχή της αστικής τάξης. Είναι αντανάκλαση του ανταγωνισμού στην ΕΕ. Έχει απόψεις διαφορετικής τακτικής. Υπάρχουν και τέτοιες ιδέες. Πχ. Αυτή η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έχει ενιαία στάση απέναντι στις τράπεζες; Σε αυτή τη φάση; Θα έχει ενιαία στάση σε θέματα χρηματοδότησης των επιχειρηματιών;»
  Επειδή ξεκινήσατε παραδειγματικά από τις τράπεζες. Το ερώτημά μου είναι ευθύ. Αυτή τη στιγμή προέχει να γίνει κούρεμα κατά την άποψή σας ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος, να γίνει ανακεφαλαίωση των τραπεζών, να προστατέψει κάποιος τις τράπεζες  για να μην γίνει το κούρεμα ή είναι άλλο το διακύβευμα, δηλαδή ομογενοποίηση όλων μεγάλων πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να συγκυβερνήσουν...
«Είναι ταυτόχρονα. Ξέρετε ότι εμείς έχουμε ριζικά διαφορετικές απόψεις. Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο. Η διέξοδος από την κρίση στον καπιταλισμό, δηλαδή την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, σημαίνει ότι πρέπει να καταστρέψει ένα μέρος λιμναζόντων κεφαλαίων που δεν μπορούν να ξαναμπούν στην κυκλοφορία. Επομένως η σχέση οικονομίας και πολιτικής υπάρχει. Το πώς αυτή μπορεί να εκφραστεί ενιαία ακόμα και από ένα κόμμα και σε θέματα τακτικής και όχι αρχής και από μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι κάτι που αν γίνει αυτή η κυβέρνηση θα το δούμε».
  Λέτε δηλαδή ότι υπάρχει και η πιθανότητα να προστατέψουν το τραπεζικό κεφάλαιο, κυβερνήσεις συνεργασίας το επόμενο διάστημα.
«Δεν λέω ποια είναι η θέση μας, λέω τι θα γίνει ανεξάρτητα από τη θέληση του ΚΚΕ, γιατί αυτή τη στιγμή δεν καθορίζονται τα πράγματα με τη θέληση του ΚΚΕ. Το τραπεζικό κεφάλαιο θα το προστατέψουν. Όχι για τα στεγαστικά δάνεια τα δικά μας και για τους μικροκαταθέτες. Αυτά τα λένε για να μπερδέψουν τον κόσμο. Είναι το κυκλοφοριακό σύστημα του κεφαλαίου. Η μεν βιομηχανία γεννάει το κεφάλαιο, αλλά δίχως το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί το κεφάλαιο να κυκλοφορήσει. Κι όχι μόνο να κυκλοφορήσει, δεν μπορεί να υπάρχουν δάνεια για μεγάλες επενδύσεις και να αξιοποιηθούν τα λιμνάζοντα κεφάλαια στις χρηματαγορές. Τελικά θα το προστατέψουν.
Και αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κοινωνικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος είναι αστεία. Όμως. Ενδεχομένως κάποιοι τραπεζικοί όμιλοι να μην αντέξουν. Θυμάστε ότι εδώ και χρόνια, τα 3-4 τελευταία χρόνια, γίνεται λόγος για δυόμιση τράπεζες στην Ελλάδα. Δεν το είπα εγώ».
  Κα Παπαρήγα να κάνω το συνήγορο του διαβόλου. Ναι βεβαίως έχουν πολλές ευθύνες οι τραπεζίτες, για τον τρόπο με τον οποίο έκαναν διαχείριση, το τελευταίο διάστημα. Ζήσαμε την τελευταία δεκαετία τον μύθο του έλα να σε δανείσω.
«Δεν θα συμφωνήσω. Δεν φταίνε τα εορτοδάνεια και τα διακοποδάνεια. Αυτά είναι για μας τους καημένους που τα κάνουμε.  Οι τράπεζες δανείζουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα και έξω από την Ελλάδα. Οι τράπεζες επενδύουν σε χαρτιά, σε χρηματαγορές. Αυτή είναι η φύση και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος».
 
Δεν λέμε ότι οι τραπεζίτες είναι άγιοι...
«Η ευθύνη είναι συνολική δεν είναι μόνο στους τραπεζίτες
  Τα δίκτυα όμως των τραπεζών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη δεν έχουν μόνο σχέση με τους τραπεζίτες, έχουν σχέση με τη χώρα και το εύρος της επιρροής της. Γι αυτό επιμένω σε αυτό.
«Για μας η χώρα ξέρετε δεν είναι μόνο η εθνική καταγωγή και η γλώσσα. Μιλάμε για μια ταξική κοινωνία. Την χώρα δεν την εκπροσωπεί κανένας. Τον λαό δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει κανένας τραπεζίτης και κανένας βιομήχανος. Ο βιομήχανος και ο τραπεζίτης εκπροσωπούν την τάξη τους.»
  Μετά τις εκλογές υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με άλλα κόμματα της αριστεράς ή το αποκλείεται.
«Πέρα από το ότι είμαστε αντίθετοι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, έχετε διαπιστώσει να υπάρχει κοινή κατεύθυνση με αυτές τις δυνάμεις που αναφέρονται ή υπονοεί κάποιος; Διότι δεν φτάνει να λέμε ότι ο λαός υποφέρει. Αυτό το λένε όλα τα κόμματα. Έχετε διαπιστώσει κοινή κατεύθυνση όσο αφορά το ρόλο των  μονοπωλίων, στη ιδιοκτησία, στην εξουσία τους,  στην κυριαρχία σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.
Δεύτερο. Όσο αφορά την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ, όσο αφορά την ενσωμάτωση γενικά της Ελλάδας σε όλο το σύστημα το ιμπεριαλιστικό που εδώ είναι ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Να σας πω κάτι με την ευκαιρία; Γίνεται λόγος για τις αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις. Το 2012, η Ελλάδα ως κράτος, θα έχει διοικητική ευθύνη για τη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Είναι τυχαίο ότι αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε ο άνθρωπος εκείνος, προσωπικά δεν έχω κάτι, ο οποίος ήταν αρχηγός του πρώην 3ου σώματος στρατού που είναι ΝΑΤΟικό στρατηγείο;         Επομένως εδώ μπαίνουν πάρα πολλά ζητήματα. Παραδείγματος χάρη, θα υπάρχει μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί το μνημόνιο ή θα υπάρχει μια κυβέρνηση που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ. Υπάρχουν λοιπόν ουσιαστικές διαφορές. Και δεν είναι διαφορές της καρέκλας. Αν θα είναι αρχηγός ο κύριος Τσίπρας ή η κα Παπαρήγα σε μια συνεργασία. Τουλάχιστον αυτά είναι καθαρά. Έχουμε ιδεολογικές πολιτικές, διαφορές που αφορούν το σήμερα και όχι ένα μακρινό μέλλον. Λοιπόν ας μην γίνεται λόγος γι' αυτό το θέμα.
Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι το εξής. Θα πάμε σε εκλογές κάτω από το κράτος του φόβου και τη δαμόκλειο σπάθη των επόμενων δόσεων. Εμείς θα παλέψουμε να ξεφοβηθεί ο λαός. Να απαλλαγεί από το φόβο και να κάνει ελεύθερη επιλογή. Θέλει το ΚΚΕ; Να έρθει με το ΚΚΕ. Δεν θέλει δικό του θέμα, αλλά όχι από φόβο γιατί οι θέσεις του ΚΚΕ δεν του εξασφαλίζουν την έβδομη δόση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: