Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

«Στείλτε φαγητό να ταΐσουμε τα παιδιά!»

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη
Αιτήματα για μερίδες απευθύνουν οι δάσκαλοι, καθώς μαθητές τους έρχονται και φεύγουν από τις τάξεις νηστικοί 
Κολωνός, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικός, Λόφος Στρέφη, Θησείο. Γειτονιές της Αθήνας όπου η λαϊκή οικογένεια υποφέρει, συνθλίβεται, πεινάει, στέλνει στο σχολείο τα παιδιά της νηστικά. Σε τέτοιο τραγικό σημείο η κατάστασή τους από τη λαίλαπα του ευρωμονόδρομου και της κρίσης, που οι δάσκαλοι απευθύνουν πλέον εκκλήσεις προς όποιον φορέα βρουν μπροστά τους να στείλει μερίδες φαγητού για να τα ταΐσουν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε παιδιά δημοτικού, δηλαδή ηλικίες έξι με δώδεκα χρόνων, που μένουν στα ολοήμερα τμήματα, μέχρι περίπου τις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπαιδευτικοί παρατήρησαν πολλά παιδάκια, που έρχονταν κι έρχονται συνεχώς με την τσάντα τους άδεια από οτιδήποτε φαγώσιμο. Κι αν στην αρχή πλήρωναν από την τσέπη τους για να τους πάρουν μια τυρόπιτα από το κυλικείο και να ξεγελάσουν την πείνα των υποσιτισμένων μαθητών τους, το πρόβλημα σταδιακά λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με φιλανθρωπία, ούτε από το συρρικνούμενο εισόδημα του εκπαιδευτικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατατέθηκαν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας (έχει την ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, έχει μαγειρεία απ' όπου στέλνει φαγητό στα νήπια) αιτήματα από τα ακόλουθα Δημοτικά Σχολεία να τους στείλουν κι εκεί φαγητό για να ταΐσουν μαθητές τους:
36ο Δημοτικό Σχολείο (στο Λόφο Στρέφη), αίτημα για 6 μερίδες. 49ο Δημοτικό Σχολείο (Θησείο), αίτημα για 25 μερίδες. 66ο Δημοτικό Σχολείο (Ακαδημία Πλάτωνα), αίτημα για 20 μερίδες. 127ο Δημοτικό Σχολείο (Κολωνός) αίτημα για 6 μερίδες. Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας στον Κολωνό (καλύπτει ανάγκες παιδιών που κατοικούν σε Μεταξουργείο, Κολωνό, Βοτανικό). Το Δημοτικό Βρεφοκομείο έστελνε και από πριν εκεί μερίδες φαγητού για τα παιδάκια που σιτίζονται στο Κέντρο. Τώρα του ζήτησε επιπλέον δέκα. Φυσικά, οι πραγματικές ανάγκες σίτισης είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα του τι συμβαίνει με τα παιδιά του Δημοτικού που δεν μένουν στο ολοήμερο, ή του Γυμνασίου και Λυκείου που σχολούν νωρίτερα. Ενώ, όπως επεσήμαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας σε σχετική συζήτηση, υπάρχει και το φιλότιμο που εμποδίζει πολλές λαϊκές οικογένειες να εκφράσουν δημόσια το πρόβλημά τους.
Αλλωστε, πρόβλημα υποσιτισμού υπάρχει και στα νήπια που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Οπως δήλωσε πρόσφατα η ίδια η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Μαρία Ηλιοπούλου: «(...) με μία διακριτική διερεύνηση που έγινε από εμάς, να δούμε περίπου πόσα παιδιά στους σταθμούς μας - μέσα στα 5.500 παιδιά που φιλοξενούμε - αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και σε επίπεδο σίτισης στο σπίτι τους. Είναι γύρω στα 200 παιδιά και εκεί, προς το παρόν, το λύνουμε εκ των ενόντων κι εκεί πρέπει να κάνουμε κάτι».
Σημειωτέον ότι για να γίνει δεκτό ένα παιδί στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας πρέπει οι γονείς του να εργάζονται, να εμφανίζουν δηλαδή κάποιο εισόδημα. Αν η πείνα καλπάζει σε οικογένειες εργαζόμενων, σκεφτείτε την καταστροφή που συντελείται στις οικογένειες των ανέργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: