Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ρημάζουν το λαό για τα μονοπώλια

 Από το Ριζοσπάστη
Βάναυση πρόκληση, κατάμουτρα φτύσιμο απέναντι στα βάσανα του λαού, αποτελούν η φορολογική πολιτική, τα κάθε είδους χαράτσια, που κλιμακώνει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2012.
Από την 1η του Γενάρη, οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν μπροστά σε νέες τρανταχτές μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η φοροληστεία θα συντελείται μήνα με το μήνα. Η αρπαγή του καθημερινού μόχθου μέσα από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία θα περιλάβει το νέο κουτσουρεμένο αφορολόγητο όριο, το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης, την απογείωση της ληστείας απέναντι στα πολύτεκνα λαϊκά νοικοκυριά. Το μαύρο μέτωπο ελπίζει να μαζεύει τις δόσεις, που έχουν ξεμείνει από φέτος, για τα χαράτσια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ταυτόχρονα με τα χαράτσια που προγραμματίζουν για το 2012.

Απολύτως καμιά επιστροφή φόρου δε θα υπάρξει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Το κουτσουρεμένο αφορολόγητο έχει και αναδρομική ισχύ, από την 1η Γενάρη του 2011, το έχουν ήδη ψηφίσει, αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι το έχουν αφήσει παρακαταθήκη για τις ανάγκες που θα έχει η πλουτοκρατία την ερχόμενη χρονιά.
Ολα τα προηγούμενα αντιλαϊκά «πακέτα» ωχριούν μπροστά σε αυτά που έχουν για μπροστά. Πέτρα πάνω στην πέτρα δε θα αφήσουν. Υποτάσσουν τα πάντα στην αδηφαγία της πλουτοκρατίας, ενώ τους φόρους για τα μονοπώλια τους συρρικνώνουν σε εξευτελιστικά, συμβολικά επίπεδα, ώστε να μιλάμε για «πενταροδεκάρες»...
Αποκαλυπτικά για το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης είναι και τα παρακάτω μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012:
-- Χαράτσια μέσω ΔΕΗ: Εκτινάσσονται στα 2,9 δισ. ευρώ (από 700.000 ευρώ το 2011). Σε σχέση με φέτος έχουν να περιμένουν τα 4πλάσια ποσά. Ερχονται και βγάζουν τα λυσσακά τους με τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία. Για το 2012, περιμένουν να βουτήξουν τις δόσεις που τους ξέμειναν από το 2011 και ολόκληρο το χαράτσι για την ερχόμενη χρονιά.
-- Εισφορά «αλληλεγγύης»: Φτάνει στα 1,9 δισ. ευρώ (από 1,3 δισ. ευρώ το 2011) με αύξηση 46%! Στα σκαριά έχουν την καρατόμηση του αφορολόγητου (σήμερα 12.000 ευρώ) και για το συγκεκριμένο χαράτσι.
-- Μόνο μέσα από τη μηνιάτικη παρακράτηση φόρου για μισθωτούς - συνταξιούχους (χώρια την τελική εκκαθάριση) έρχονται να αρπάξουν 4,6 δισ. ευρώ (από 2,7 δισ. ευρώ το 2011) με το ποσοστό διόγκωσης να φτάνει στο 70%! Και αυτό σε μια χρονιά κάθετης πτώσης των λαϊκών εισοδημάτων, μαζικής ανεργίας, φτώχειας.
-- Τέλος επιτηδεύματος: Τα πρόσθετα χαράτσια απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες φτάνουν στα 400 εκατ. ευρώ (από 250 εκατ. ευρώ φέτος) με το ρυθμό της διόγκωσης να φτάνει στο 60%.
Σε αγεφύρωτη αντίθεση με τα αντιλαϊκά χαράτσια:
-- Η έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις συρρικνώνεται στα 395 εκατ. ευρώ (από 1,1 δισ. ευρώ), δηλαδή καρατομείται σε ποσοστό 65%.
-- Ο φόρος στα κέρδη και τα μερίσματα αλλοδαπών ΑΕ υποχωρεί στα 10 εκατ. ευρώ από το επίσης συμβολικό 11 εκατ. ευρώ για το 2011.
-- Η έκτακτη εισφορά για ιδιωτικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, σκάφη αναψυχής, πισίνες καρατομείται στα 30 εκατ. ευρώ (από 120 εκατ. ευρώ φέτος), δηλαδή σε ποσοστό 75% κ.λπ.
Μέσα σε αυτό το μαύρο σκηνικό που μεθοδικά διαμορφώνουν απέναντι στο λαό, βλέπουν τα φορολογικά έσοδα από τις επιχειρήσεις να συνεχίζουν την κατρακύλα. Για το 2012 ανεβάζουν το ρυθμό πτώσης στο 22%. Σε κραυγαλέα και αγεφύρωτη αντίθεση με τη φορολογία στα επιχειρηματικά κέρδη οι άμεσοι φόροι πάνω σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, διογκώνονται κατακόρυφα, με την αύξηση να φτάνει στο 30%.
Η πίτα των φορολογικών εσόδων που περιμένουν να εισπράξουν διαμορφώνεται σε 53,3 δισ. ευρώ. Τουλάχιστον 43,4 δισ. ευρώ είναι φόροι στο λαό, έναντι μόλις 2,2 δισ. ευρώ που ελπίζουν να εισπράξουν από τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα).
Συγκεκριμένα:
  • Τα 10,7 δισ. ευρώ προέρχονται από την άμεση φορολογία φυσικών προσώπων (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.).
  • Τα 29 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.) στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Ακόμη 3,6 δισ. είναι τα διάφορα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Εκτινάσσουν τις «αντικειμενικές τιμές» με κατεύθυνση την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές τιμές. Με το συγκεκριμένο «κόλπο» εκτινάσσουν στα ύψη και μια σειρά από άλλα χαράτσια που συνδέονται με τις «αντικειμενικές τιμές», όπως αυτά που αρπάζουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ετήσια τέλη, φόρους για γονικές παροχές, κληρονομιές, τεκμήρια διαβίωσης λαϊκών νοικοκυριών κ.ά.
Πίσω από τα απόλυτα μεγέθη του σφαγείου, έρχεται και ριζώνει η ομοβροντία μέτρων, τα οποία και θα εξειδικεύσουν στη συνέχεια με νέο φορολογικό νομοσχέδιο και άλλες ρυθμίσεις.
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρουν και τα παρακάτω:
  • «Μείωση ή και κατάργηση ορισμένων πρόσθετων φορολογικών εξαιρέσεων». Ομολογούν δηλαδή ότι:
Θα καταργήσουν και κουτσουρέψουν τις ελαφρύνσεις των νοικοκυριών (δαπάνες όπως για νοίκια, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων για α' κατοικία), αυτών που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους μετά και την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου τους.
Θα προχωρήσουν σε αποχαρακτηρισμό των κατά κύριο επάγγελμα φτωχών αγροτών, θα καταργήσουν την «εξαίρεση» που ισχύει από το καθεστώς ΦΠΑ για να τους φορολογούν όπως και τους ελευθεροεπαγγελματίες.
Στα σκαριά έχουν και την κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου.
  • «Εξίσωση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου κίνησης από τον Οκτώβρη του 2012». Μετά τις τρανταχτές ανατιμήσεις των ειδικών φόρων από τα 21 ευρώ πέρυσι, στα 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο για το φετινό χειμώνα, κλιμακώνουν με την εκτόξευση στα 412 ευρώ από το φθινόπωρο του 2012.
Με τη γενίκευση και την πλήρη ανάπτυξη των προηγούμενων πακέτων έχουν να περιμένουν από μέτρα όπως: Συρρίκνωση του αφορολόγητου (5.000 από 12.000 ευρώ), χαράτσια και «εισφορές» σε μισθωτούς - συνταξιούχους - αυτοαπασχολούμενους, καρατόμηση «φοροελαφρύνσεων», «τεκμήρια» εισοδήματος, ανατιμήσεις συντελεστών ΦΠΑ κ.ά.
Η πίτα των φορολογικών εσόδων διογκώνεται 7,1% στα 53,3 δισ. ευρώ και επιμερίζεται ως εξής:
  • Αμεσοι φόροι: 24,2 δισ. ευρώ (από 21,7 δισ.) με αύξηση 17,4%.
Φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.): 14,4 δισ. ευρώ (από 12,8 δισ.) με αύξηση κατά 2,4 δισ. ευρώ (29,1%).
Νομικά πρόσωπα (εταιρείες): 2,1 δισ. ευρώ με πτώση 22%.
Φόροι στην περιουσία: 3,6 δισ. ευρώ (από 1,1 δισ.) με ρυθμό διόγκωσης 217,6%!
  • Εμμεσοι φόροι: Η μάζα της ληστείας (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά.) διαμορφώνεται στα 29,1 δισ. ευρώ και αυτό παρά τη συνεχιζόμενη κατρακύλα στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: