Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ρεμπέτικα του αγώνα της Πίνδου

Αν είστε από αυτούς που έχουν βαρεθεί , ανάμεσα στα άλλα, και την σχετική μουσική επένδυση της ημέρας, εννοώ φυσικά την "τραγουδίστρια της νίκης" κλπ, τότε έχετε κάθε λόγο να μείνετε και να  ακούσετε  ότι ακολουθεί. 
Το πρώτο τραγούδι που ακούγεται είναι  "Άκου Ντούτσε μου τα νέα".Προσέξτε ιδιαίτερα τους στίχους στο τέλος του τραγουδιού. Η μουσική είναι από το περίφημο ρεμπέτικο" "Βαρβάρα"
Αυτό το τραγούδι , η Βαρβάρα, αποτέλεσε παρωδία προς τη λογοκρισία που επέβαλλε η δικτακτορία του Μεταξά.  Ο Στελλάκης βρήκε τον μπελά του με αυτό το τραγούδι επειδή λέγεται πως οι στίχοι  του  αναφέρονταν σε μια από τις κόρες του Μεταξά. Δεν υπάρχουν αποδείξεις γι΄αυτό, ούτε ο συνθέτης ανέφερε επίσημα κάτι τέτοιο. Ίσως όλη αυτή η φήμη να έχει σχέση με το ανελέητο κυνηγητό της δικατοτορίας του Μεταξά προς το Ρεμπέτικο και του Ρεμπέτες. Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε όλες τις εκδοχές γι΄αυτό το τραγούδι...και διαλέγετε και παίρνετε.
Συνολικά 3 τραγούδια ανεβάζω.  Επιτρέψτε μου να πιστεύω πως αυτά εκφράζουν το γνήσιο λαϊκό  αγωνιστικό πνεύμα του λαού και όχι οι οπερέτες της μεσοαστικής και μεγαλοαστικής τάξης. ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΟΣ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ. 
Υ.Γ. Από λάθος δε γράφτηκε το όνομα του τελευταίου εικονιζόμενου ρεμπετη στο βίντεο . Είναι ο Μπαγιαντέρας

1 σχόλιο:

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Αυτές είναι οι 2 τελευταίες στροφες

Ο Μπενίτο χρώμα αλλάζει και τον Γκάιντα ( ο Μόσιαλος της εποχής;) του φωνάζει,
βάλε μπρος τη μηχανή σου και την όμορφη φωνή σου.

Πες πως έχουμε μια νίκη και το μέλλον μας ανήκει,
μπρος γκεμνός και πίσω ρέμα, μέσα στ’άλλα κι άλλο ψέμ