Βαθαίνει την κατά μέτωπο σύγκρουση με κυβέρνηση - τρόικα το ΚΚΕ μπροστά στο τελειωτικό χτύπημα που επιχειρούν να καταφέρουν στα εργασιακά δικαιώματα με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και τις απολύσεις και περικοπές μισθών κι επιδομάτων στο Δημόσιο που θα επιφέρει η συρρίκνωσή του. Παράλληλα, εν όψει της γενικής απεργίας στις 15 Δεκέμβρη που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ καλώντας χωριστά από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, καλεί σε κοινό μέτωπο πάλης των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, με πυρήνα τα δικά του μετωπικά σχήματα εργατών, εμποροβιοτεχνών, αγροτών, σπουδαστών (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ κ.λπ.).
Με αφορμή τη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφερόμενο στις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ χαρακτήρισε ψευδές και αποπροσανατολιστικό το επιχείρημα ότι θα ωφελήσουν τον λαό. Αντιθέτως, σημείωσε «εκτός από απολύσεις και μειώσεις των μισθών, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για όλο τον λαό, θα κάνουν πιο ακριβές και πιο υποβαθμισμένες τις υπηρεσίες που προσφέρουν». Την ίδια ώρα, «οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και με το Δημόσιο που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και με τις ιδιωτικοποιήσεις που προώθησαν τα τελευταία 20 χρόνια».
Απέναντι στο νέο κύμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που φέρνουν η κυβέρνηση και η τρόικα, το ΚΚΕ καλεί σε λαϊκό μέτωπο με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και αίτημα «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Μάλιστα, το ΚΚΕ ανεβάζει τους τόνους για αποδέσμευση από την Ε.Ε., για την οποία αναφέρει ότι είναι κρισιμότερη από ποτέ καθώς προχωρά «το βάθεμα της κρίσης στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις, η κλιμάκωση του κοινού πολέμου κατά των λαών και υπέρ των μονοπωλίων». Επιπλέον, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των Ιρλανδών, διαπιστώνει ότι «η κλιμάκωση των εργατικών - νεολαιίστικων κινητοποιήσεων σε όλες τις χώρες φανερώνει ότι είναι μονόδρομος για τους λαούς, για να μην πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, η ρήξη και η αντιπαράθεση με αυτόν και την Ε.Ε. που τον υπηρετεί».
Στο μεταξύ, μετά και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα και την υιοθέτηση από την κυβέρνηση του «νέου στρατηγικού δόγματος» η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ εκφράζει τις ανησυχίες του κόμματος για τις εξελίξεις που προοιωνίζεται η ενίσχυση του μηχανισμού. Σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό η Αλέκα Παπαρήγα τον καλεί να ενημερώσει για τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις Ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, και τη συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει το κείμενο της ερώτησης, «αυτό το αιματοβαμμένο εργαλείο του κεφαλαίου ενισχύεται πάρα πέρα με το “νέο στρατηγικό δόγμα”, το οποίο δυναμώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κι ενισχύσει τον προσανατολισμό των “προληπτικών πολέμων”. Στο πλαίσιο αυτό «κατασκευάζονται απειλές για να δικαιολογούνται στρατιωτικές επεμβάσεις για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όλη την υδρόγειο αλλά και επεμβάσεις στο εσωτερικό κρατών για τη διατήρηση της εξουσίας του κεφαλαίου». Μέρος αυτής της στρατηγικής των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει η Αλέκα Παπαρήγα, «είναι η λεγόμενη “αντιπυραυλική ασπίδα” που αποσκοπεί στην εξασφάλιση του πλεονεκτήματος του “πρώτου πυρηνικού πλήγματος”». Ως εκ τούτου «η ελληνική συμμετοχή στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, το πυρηνικό του πρόγραμμα και την “ασπίδα” του τρόμου, συνιστά βαθύτερη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εχθρεύεται τα λαϊκά συμφέροντα, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Σ’ αυτό, προσθέτει κλείνοντας το κείμενο της ερώτησης, «συνηγορούν οι εξελίξεις για τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και τις διευθετήσεις που περιλαμβάνει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ (στρατηγεία), τον καταμερισμό ρόλων στην “αντιπυραυλική ασπίδα”, τις μυστικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, τη λογική της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία στο φόντο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου