Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα στο 2011

Τα οφέλη που θα προκύψουν για τους μεγαλοδανειστές και τις άλλες μερίδες του κεφαλαίου από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας μνημονεύει ο γερμανικός Τύπος

Η διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου μέσα από τη λύση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και την ελεγχόμενη χρεοκοπία βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου, συντηρώντας τη σχετική συζήτηση εν μέσω κλιμακούμενων ανταγωνισμών για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.
Σε δημοσίευμα των «Financial Times Deutschland» αναφέρεται ότι οι αγορές «υπολογίζουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή μια ντε φάκτο χρεοκοπία του κακού παιδιού του ευρώ: της Ελλάδας. Το μόνο ερώτημα είναι, ποια είναι χρονικά η καλύτερη στιγμή ανακοίνωσης της αναδιάρθρωσης; Οι πολιτικές ηγεσίες θέλουν να περιμένουν μέχρι το 2012. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να επιδείξει πρόοδο. Ισως όμως η αναδιάρθρωση να γίνει και το 2011, μια ημερομηνία ίσως και επιθυμητή».
Αναλύοντας τους λόγους μιας τέτοιας εξέλιξης, η εφημερίδα σημειώνει: «Τα τριετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου έχουν ήδη επιτόκιο 14%. Τι θα πρέπει να προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές όταν τα ομόλογα προς πώληση θα αναγράφουν στην ετικέτα "υψηλό ρίσκο αναδιάρθρωσης"; Προς το παρόν μια αναχρηματοδότηση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές από το 2013 και πέρα μοιάζει σχεδόν αδύνατη. Ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και χωρίς καν αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 μπροστά στο υψηλότερο χρέος της. Η ετήσια αποπληρωμή τόκων θα αγγίξει τα 360 δισ. ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό χρέος θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ. Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα καταρρεύσει μέχρι τότε υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας».
Στο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι η αναδιάρθρωση όχι μόνο δεν αποτελεί σενάριο τρόμου, αλλά στο τέλος θα ωφελήσει τις αγορές, διότι τα ομόλογα που λήγουν το 2014 πωλούνται ήδη 20% κάτω από την ονομαστική τους αξία, ενώ τα 15ετή ομόλογα διατίθενται στις αγορές με τιμή 45% κατώτερη της ονομαστικής τους αξίας. Δηλαδή, με την ελεγχόμενη χρεοκοπία που κρύβεται πίσω από την «αναδιάρθρωση», το κεφάλαιο βγαίνει κερδισμένο.
Στο ίδιο πνεύμα και με στόχο να νομιμοποιήσει το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» σημειώνει: «Σύμφωνα με την τράπεζα "Societe Generale" οι επενδυτές φοβούνται μήπως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει εξολοκλήρου τα ομόλογα που έχει διαθέσει στις αγορές (...) Με εξαίρεση το Δεκέμβριο η Ελλάδα αναχρηματοδοτείται πλέον στις αγορές κάθε μήνα. Προηγουμένως οι δημοπρασίες εντόκων γραμματίων γίνονταν ανά τρίμηνο. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα θα κληθεί να καταβάλει στους επενδυτές έντοκων γραμματίων περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ».

Πακτωλός χρημάτων στους επιχειρηματίες
Στο μεταξύ, κατά 11 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Νοέμβρη, ενώ σε ετήσια βάση μειώθηκαν οριακά κατά 0,1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά τα δάνεια της ΕΚΤ προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση. Η αύξηση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ερμηνεύεται από τους οικονομικούς αναλυτές ως απόδειξη ότι η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ παίρνει ανοδική τροχιά. Εκείνο όμως το οποίο αποδεικνύεται στην πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ επιδοτεί κατά κόρον το κεφάλαιο, με διάφορες μορφές, ώστε να συμβάλει στη διασφάλιση της κερδοφορίας του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η ΕΚΤ ζήτησε να απορροφήσει από τις τράπεζες της Ευρωζώνης το ποσό των 73,5 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων από τον περασμένο Μάη. Ωστόσο, οι τράπεζες πρόσφεραν μόνο 60 δισ. ευρώ, δηλαδή απορροφήθηκαν 13,5 δισ. ευρώ λιγότερα. Είναι η δεύτερη φορά που η ΕΚΤ δεν καταφέρνει να επαναντλήσει τα κεφάλαια που έχει διαθέσει για αγορά ομολόγων.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: