Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Στήριγμα του λαού ο «902»

«Επρεπε να τα είχε πάρει 2 χρόνια πριν», «η κυβέρνηση ξύπνησε», είπαν και λάλησαν ΜΜΕ με το άκουσμα των νέων σκληρών μέτρων από τον Βενιζέλο. Εγινε βέβαια σκληρή κριτική για την καθυστέρηση και αγχωμένα αναρωτήθηκαν, αν η κυβέρνηση έχει πλέον το «πολιτικό κεφάλαιο» να τα περάσει. Αρα και στηρίζουν τα μέτρα και αγωνιούν για την εφαρμογή τους. Αντίθετα, ο «902» μίλησε για νέα σκληρά μέτρα που πλήττουν το λαό, καλώντας σε οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση. Αρα όχι μόνο δε στηρίζει τα μέτρα, αλλά μάχεται για να αποκρουστούν. Η εξήγηση της διαφορετικής οπτικής δεν έχει να κάνει με το ποιος «είναι στα συγκαλά του», αλλά με το «ποιος υπηρετεί τα συμφέροντα ποιου».
Το κεφάλαιο ...ΜΜΕ και ο «902»
Οσα ΜΜΕ στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική ανήκουν σε επιχειρηματίες, εφοπλιστές, βιομήχανους και τραπεζίτες και μάχονται για τα γενικά και ειδικά συμφέροντά τους. Ο «902», προμαχώνας στους λαϊκούς αγώνες, στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο μικρομάγαζο, στη γειτονιά, είναι ένας απέναντι σε πολλά. Ο «902» είναι ο σταθμός του ΚΚΕ. Οποιος έχει έστω και μια φορά συντονιστεί με τον «902» ξέρει καλά πως του μιλάει το ΚΚΕ. Συνεπώς, μάχεται υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού που δεινοπαθεί.
Αλλωστε, η «μάχη της ενημέρωσης», σε τελική ανάλυση, είναι μάχη ταξική με κύριο μέτωπο την αντίθεση καταπιεστών και καταπιεζόμενων, δίχως να λείπουν οι αψιμαχίες λόγω ανταγωνισμών των καταπιεστών, γι' αυτό έχουν ο καθένας από ένα (τουλάχιστον). Τα ΜΜΕ είναι, πάντα ήταν, προπύργια σε αυτήν τη μάχη. Οσοι εργάζονται και εργάστηκαν στον «902» - ακόμα και στην περίπτωση που δεν το κατανοούν αυτό απόλυτα - ποτέ δεν είχαν την αυταπάτη πως ο «902» θα τους εξασφαλίσει παχυλούς μισθούς, μια ξέγνοιαστη ζωή, διότι πολύ απλά ξέρουν ότι ο «902» δε στηρίζεται οικονομικά από επιχειρηματικό όμιλο, αλλά από τα λίγα που διαθέτει το ΚΚΕ. Αυτό είναι το σημείο - κλειδί του χαρακτήρα του «902».

Αλλοι τρώνε από την πίτα
Ο σταθμός του ΚΚΕ - από τα πράγματα και τη φύση του - δεν ήταν και δε θα μπορούσε να είναι ομοτράπεζος άλλων ΜΜΕ στη μοιρασιά της «διαφημιστικής πίτας» πριν από την κρίση, πόσο μάλλον τώρα. Θα θυμούνται οι εργαζόμενοι στην «Κόκα Κόλα» πως ο «902» είχε καθημερινά ρεπορτάζ για τις απεργίες τους, όταν τα λοιπά κανάλια έπιναν «Κόκα Κόλα» στην υγειά της διαφήμισης. Θα θυμούνται οι εργαζόμενοι στα «Τζάμπο» πως ο «902» στήριξε απολυμένο που προσπάθησαν να τον εξαγοράσουν, χαραμίζοντας τη διαφήμιση των «Τζάμπο».
Προφανώς, λοιπόν, ο «902» πιστεύει στο δίκιο του εργάτη, δεν έχει θεό το κέρδος. Αλλά, ακόμα κι όταν, για βιοποριστικούς λόγους, διεκδίκησε και πήρε διαφήμιση του ΟΠΑΠ (για καθημερινή ωριαία αθλητική εκπομπή, σε τιμή τοπικού καναλιού), τότε ένας από τους «θεούς και δαίμονες» που έπεσαν καταπάνω του (από το βήμα της Βουλής), ήταν ο Καρατζαφέρης! Φυσικά, αργότερα η διαφήμιση δεν ανανεώθηκε. Πώς να ξεχάσει κανείς τις λοιδορίες προς τον «902» για τα τηλεμάρκετινγκ. «Ο 902 δείχνει κατσαρόλες», έλεγαν και όταν το τηλεμάρκετινγκ αγκαλιάστηκε από κανάλια ομίλων διά μαγείας... τσιμουδιά!
Στις μέρες της κρίσης
Με αυτά και με αυτά πορεύτηκε ο «902» και με τα λίγα του ΚΚΕ, με τα λίγα του κόσμου που από το υστέρημα δίνει κάθε τόσο. Ηρθαν οι μέρες της κρίσης και τα λίγα έγιναν λιγότερα και τα λιγότερα ελάχιστα και έπειτα το πλήγμα. Ασφαλώς, και ο χώρος των ΜΜΕ δεν έμεινε ανεπηρέαστος (βλέπε ΑΛΤΕΡ, «Ελευθεροτυπία», «Κόκκινο», «Πριν» κ.τ.λ). Η κρίση στον «902» χτύπησε την καμπάνα της συρρίκνωσης και η συρρίκνωση είναι δραστηριότητα αλλά είναι και άνθρωποι. Εργαζόμενοι του «902» απολύθηκαν.
Κάθε εργαζόμενος που φεύγει από τον «902» χάνει το μεροκάματο σε περίοδο κρίσης μάλιστα, ποιος άραγε χαίρεται γι' αυτό; Για κάθε εργαζόμενο, που φεύγει από το σταθμό, ο «902» χάνει από τη δύναμή του. Ποιος, αλήθεια, να χαρεί για αυτό; Για κάθε εργαζόμενο που φεύγει, για κάθε κάμερα που σβήνει και για κάθε μοντάζ που κλείνει, το ΚΚΕ χάνει από την πολύτιμη προβολή του. Να χαίρεται μήπως το ΚΚΕ; Κανείς άνθρωπος που γνωρίζει ότι η Γη είναι στρόγγυλη δεν θα απαντήσει θετικά, ακόμα κι αν έχει μάθει να σκέφτεται μικροπολιτικά.
Μια τόσο εύκολη απάντηση
Ποιος λοιπόν χαίρεται; Ποιος είναι ο χαιρέκακος που τρίβει τα χέρια του; Ναι, είναι ο Καρατζαφέρης, η Μπακογιάννη, ο «Σκάι» που ολοφάνερα το έδειξαν. Ναι, είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός με την εκμετάλλευση του θέματος στη Βουλή, είναι η ΝΔ που πρωί - βράδυ κόπτεται για την εφαρμογή των νόμων ακόμα και αυτών που καταγγέλλει. Κανείς τους δε νοιάζεται για τους απολυμένους και την προστασία τους, το έχουν αποδείξει ξανά και ξανά. «Να η ευκαιρία», σκέφτηκαν για την αποδυνάμωση του ΚΚΕ και τα όργανα άρχισαν για μια ακόμα φορά. Η ορχήστρα του κεφαλαίου παιανίζει πάλι «το στριμώξαμε το ΚΚΕ», για να στιμώξουν την εργατική τάξη, το λαό και το κίνημα, άσχετα αν ξέρουν ότι αυτό που δεν πέτυχαν ποτέ δεν θα το πετύχουν ούτε και τώρα. Το ξέρουν...

Γιάννης ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Δημοσιογράφος του «902»

Δεν υπάρχουν σχόλια: