Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ούτε δεκάρα για το ταμείο των καπιταλιστών

Η απόφαση είναι δεδομένη: Δεν πληρώνουμε τα χρέη των καπιταλιστών. Οργανωμένα, συλλογικά επιστρέφουμε τα χαράτσια. Να κόψουν το λαιμό τους οι καπιταλιστές, η κυβέρνησή τους, τα κόμματά τους.
Πώς θα γίνει; Με συγκέντρωση των χαρτιών που επιβάλλουν τα χαράτσια, για να επιστραφούν όλα μαζί, ή όσο το δυνατόν περισσότερα στην κυβέρνηση.
Πού: Στο συνδικάτο (να γίνει το δεύτερο σπίτι μας για τα πάντα), κι όπου δεν υπάρχει να στηθούν Επιτροπές Αγώνα.
Πότε; Κάθε μέρα.
Ποιοι; Οι πάντες. Αυτός ο αγώνας δε γίνεται με αντιπροσώπους. Απαιτεί την προσωπική συμμετοχή του καθενός.
Το μήνυμα είναι: Κανένας μόνος του, όλοι για έναν κι ένας για όλους. Καθέναν μόνο του τον τρώει ο λύκος. Ολοι μαζί είναι δύναμη ακατάβλητη.
Τα πυρωμένα λόγια που ακούγονται στις γειτονιές κάθε που φτάνει στα σπίτια το χαρτί για το χαράτσι, να γίνουν πράξη - φωτιά που θα σφυρηλατήσει και θα δέσει ατσάλινα την απόφαση: Να κάνει ο αγώνας των εργατών κόλαση τη ζωή των αστών, για να ζήσουν οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα.

***
Ο αστικός Τύπος και τα κανάλια τους σπέρνουν τρόμο και υποταγή (ακόμα κι όταν δήθεν μόνο περιγράφουν). Δείχνουν σα μονόδρομο τα χαράτσια, ενοχοποιούν την εργατική τάξη ως ένοχη για τα χρέη των καπιταλιστών. Αλλά και αποκαλύπτουν - μέσα στη βιάση τους - ότι αυτό που τους καίει είναι το αύριο του πολιτικο-οικονομικού συστήματος που υπηρετεί τα μονοπώλια. Η συζήτηση ήδη έχει μετατεθεί όχι στο αν θα παρθούν κι άλλα μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, αλλά στο πώς θα είναι ισχυρότερη η αστική εξουσία - κυβέρνηση που θα αναλάβει να επιβάλει τα μέτρα.
Στον αντίποδα αυτής της αντεργατικής προπαγανδιστικής μηχανής, μόνο ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» δίνουν τη μάχη από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης.
Μιας πάλης που μόλις τώρα αρχίζει και θα είναι διαρκής.
***
Ολα είναι θέμα συσχετισμών. Οσο περισσότεροι εγκαταλείπουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο περισσότεροι προσχωρούν στα μάχιμα τμήματα του λαϊκού κινήματος, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η ζωή της κάθε αστικής κυβέρνησης, σήμερα του ΠΑΣΟΚ, αύριο των συνεργαζόμενων αστικών δυνάμεων.
Τα άρθρα στον αστικό Τύπο κάνουν καθαρό πως ο αστικός κόσμος βρίσκεται σε συναγερμό. Συγκεντρώνει τις δυνάμεις του για οξύτατο πόλεμο με το λαό.
Να μη βρεθεί άνθρωπος των λαϊκών στρωμάτων που με τη στάση του θα ενισχύσει τις γραμμές της πολεμικής μηχανής των αστών. Καμία ανοχή, καμία συμμετοχή.
Ολες οι μορφές οργανωμένης, συλλογικής πάλης είναι πρόσφορες. Πριν απ' όλα, μέσα στους τόπους δουλειάς, όπου οι συνελεύσεις πρέπει να γίνουν καθημερινή πραγματικότητα. Οργάνωση της πάλης παντού. Και στις γειτονιές που μπορούν να έχουν μορφή από ανοιχτή λαϊκή συνέλευση, ως και συνελεύσεις σε επίπεδο πολυκατοικίας. Κάθε μορφή που υπηρετεί την οργάνωση της αντίστασης είναι θεμιτή. Κάθε συλλογικά παρμένη απόφαση είτε για να παρεμποδιστεί το κόψιμο του ρεύματος, είτε για να αποτραπούν κατασχέσεις, είτε για να εξασφαλιστεί το επίδομα ανεργίας στον απολυμένο, όλες είναι θεμιτές. Η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία έχουν απέραντα ανοιχτό το πεδίο να αναπτυχθούν. Ο σκοπός - ιερότατος - βλογάει τα μέσα.
Καθένας και τα πάντα μπαίνουν στην υπηρεσία αυτής της αναμέτρησης. Για να σταθεί όρθιος ο λαός. Να καταποντιστούν οι αστοί.
Η μάχη είναι σ' όλα τα μέτωπα. Στο σχολείο οργανωμένη άρνηση πληρωμών για ό,τι έχει ήδη προπληρωθεί για τη δωρεάν Παιδεία, στον παιδικό σταθμό. Και διεκδίκηση από το κράτος.
Κανένας δεν πληρώνει ούτε ένα σεντς. Ολα όσα είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει έχουν ήδη προπληρωθεί και με το παραπάνω.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να έχουν κανένα κόμπλεξ ή φόβο για τους μισθούς τους. Να συνταχθούν με το σύνολο της εργατικής τάξης και να αξιώσουν να πληρώσει η πλουτοκρατία. Το χρήμα που μαζεύει η κυβέρνηση δεν πάει σε μισθούς και συντάξεις, όπως γράφουν. Πάει για αποπληρωμή χρέους που δημιουργήθηκε από τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.
Οι άνεργοι να ξέρουν πως δε θα ανοίξουν δουλειές με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Αντίθετα, περισσότεροι θα σφάζονται καθημερινά για ένα ψίχουλο.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πάει το μεροκάματο για όλους, ιδιωτικούς και δημόσιους, κοντά στα 20 ευρώ, να κάνει συντάξεις και επιδόματα ανεργίας ένα, στα 300 ευρώ.
Αυτή η τρομακτική μείωση εισοδήματος που οδηγεί σε εξίσου τρομακτική αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης είναι η προϋπόθεση που βάζουν οι αστοί, για να επενδύσουν κεφάλαια, έτσι ώστε να είναι αποδοτικά γι' αυτούς.
Ακριβώς απέναντι το συμφέρον των εργατών και μαζί τους το συμφέρον κάθε ανθρώπου των λαϊκών στρωμάτων. Στράτευση τώρα στον ταξικό στρατό. Συστράτευση τώρα με τις ταξικές δυνάμεις και λαϊκή συμμαχία.
Κλειστά αυτιά στην αστική προπαγάνδα. Κάθε εργάτης πρέπει να γνωρίζει πως ο κάθε αστός δημοσιογράφος πληρώνεται χρυσός για να ξεφτιλίζει καθημερινά την εργατική τάξη.
Ο τόπος εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν έχει ανάγκη από ένα καλό ΠΑΣΟΚ, μια καλή ΝΔ. Ο τόπος έχει ανάγκη τη λαϊκή εξουσία για να υπάρξει οικονομία σε όφελος του λαού.
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=hkXslxVWBfA