Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γουόλ Στριτ στο στόχαστρο των διαδηλωτών

«Αμερική ξύπνα», «Χρειαζόμαστε δουλειές, όχι περικοπές» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν το περασμένο Σάββατο από χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν συμβολικά έξω από το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη. Ηταν κυρίως άνεργοι, εργαζόμενοι μεσήλικες και νεότεροι και φοιτητές. Για άλλη μια φορά η δημοκρατία στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού θριάμβευσε. Δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης εκ μέρους της Αστυνομίας προκειμένου να αποτραπεί μία νέα μεγάλη διαδήλωση και ίσως «κατάληψη» της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη. Οχι απλώς συνελήφθησαν αλλά τους «ψέκασαν» με σπρέι πιπεριού και, όπως κατήγγειλαν και μετάδωσε ακόμη και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κρατήθηκαν επί ώρες, δεμένοι με τις πλαστικές χειροπέδες, δίχως δυνατότητα επικοινωνίας και άρνηση εκ μέρους των αστυνομικών αρχών να τους παρέχουν τροφή, ακόμη και νερό... Οι αστυνομικές αρχές ήταν απολύτως σαφείς: Συνελήφθησαν γιατί δεν υπάκουσαν τις εντολές να μείνουν στα πεζοδρόμια και εμπόδιζαν την κυκλοφορία των αυτοκινήτων... Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι διαδηλωτές, που ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Γουόλ Στριτ από την πλατεία Γιούνιον, σύμβολο των εργατικών αγώνων της πόλης, αρκετοί από τους συλληφθέντες ήταν και περαστικοί, γεγονός που αποκαλύπτει τη μανία των αστυνομικών αρχών.

Ανάλογη στρατιωτική επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί και την περασμένη Τρίτη, κατά τη δεύτερη κατά σειρά διαδήλωση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς το προηγούμενο Σάββατο 5.000 έως 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τρίνιτι Πλέις, μερικές δεκάδες μέτρα από την έδρα του χρηματιστηρίου. Και πρόκειται για τον αριθμό των διαδηλωτών που ανακοινώθηκαν επισήμως από τις αρχές της Νέας Υόρκης.
Στη «χώρα της ελευθερίας» το να πραγματοποιηθεί κάποια διαδήλωση είναι μία πολύ δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση, αφού θα πρέπει να πάρουν άδεια «κατάληψης χώρου» από τις αρχές πολύ καιρό πριν, ακόμη και με σχέδια και κάτοψη του χώρου, και συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες και φυσικά να παραχωρηθεί η άδεια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η «αίτηση» για τη διαδήλωση του Σαββάτου που αναμένεται να επαναληφθεί στις 6 και 15 Οκτώβρη είχε κατατεθεί σχεδόν ένα χρόνο πριν!
Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: