Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα για την συκοφάντηση του ΚΚΕ

-- Εχουμε δει ότι το ΚΚΕ και η προσκείμενη σ' αυτό συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ αγωνίζεστε έμπρακτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Εφόσον, όμως, άνοιξε το θέμα του «902», εκτός από τις 20 περίπου απολύσεις για τις οποίες μας μιλήσατε, γίνανε και κάποιες άλλες πιο συγκεκριμένες καταγγελίες από πρώην εργαζόμενους και νυν απολυμένους του «902», όπως, π.χ., ότι τα άτομα που απολύθηκαν, στην πλειοψηφία τους, συμπτωματικά, δεν ήταν μέλη του Κόμματος, όπως ότι η απόλυση δεν έγινε με καλό τρόπο και, μάλιστα, κατήγγειλαν κακή συμπεριφορά ακόμα και ειρωνεία σε κάποιες περιπτώσεις από τη διοίκηση του σταθμού, καθώς επίσης κατήγγειλαν και απαγόρευση συνδικαλισμού, ότι ισχύει κάτι τέτοιο μέσα στον «902». Επειδή οι κατηγορίες, οι καταγγελίες αυτές είναι βαριές, θα θέλαμε να μας δώσετε μια απάντηση εάν ισχύει κάτι απ' αυτά και τι ισχύει, καθώς επίσης κι αν υπάρχει μια δόση αλήθειας σε όλα αυτά, τελικά για τα δικαιώματα ποιων εργαζομένων αγωνίζεστε; Ολων, ή μόνο των άλλων επιχειρήσεων;

-- Καταρχήν το ΠΑΜΕ δεν είναι παράταξη, είναι συσπείρωση σωματείων. Η παράταξη που συμμετέχει το ΚΚΕ είναι άλλη σε κάθε χώρο. Να μην τα μπερδεύουμε αυτά.
Ο περιορισμός δραστηριοτήτων του «902» οδηγεί σε περιορισμό των δραστηριοτήτων των συνεργείων του «902». Οταν έγινε ο «902», δεν υπήρχαν μέλη του Κόμματος να πάρεις, πήρες εξωκομματικούς. Συνέπεσε, λοιπόν, ο τομέας αυτός να έχει και μέλη και μη μέλη του Κόμματος. Εγώ θα βάλω το εξής ζήτημα, γιατί δε θέλω να μπω στις λεπτομέρειες, έχω πολλά να πω, αλλά δε θέλω να μπω στις λεπτομέρειες. Γιατί αυτοί που απολύθηκαν τα θυμήθηκαν αυτά ύστερα από 6 - 7 μήνες και δεν βγήκαν την άλλη μέρα να πουν απολύθηκα κάτω από αυτές τις συνθήκες, μου συμπεριφέρθηκε ο χ, ψ έτσι, γιατί; Και το θυμήθηκαν ύστερα από 6, 7, 8 μήνες, ότι υπήρχε κακή συμπεριφορά.
Και να σας πω και κάτι άλλο. Οταν απολύεται ένας που είναι εξωκομματικός και μάλιστα ανήκει σε άλλα πολιτικά κόμματα, γιατί δεν είναι απλώς εξωκομματικοί, τους πήραμε χωρίς να μας ενδιαφέρει αυτό, εκεί είσαι πολύ προσεκτικός γιατί ξέρεις. Δεν είναι το μέλος του Κόμματος, που λες «κοίταξε σύντροφε, βλέπεις την κατάσταση, τόσος κόσμος απολύεται, θα είσαι κι εσύ ένας απ' τους πολλούς απολυμένους και έλα να παλέψουμε για αλλαγή, για το σοσιαλισμό» κ.λπ. Στους εξωκομματικούς είσαι πάρα πολύ προσεκτικός, γιατί, στο κάτω - κάτω, δεν υπάρχει το συναίσθημα σ' αυτόν, γιατί μπορεί να υπάρχει προκατάληψη ότι ακριβώς επειδή είναι εξωκομματικός τον απολύεις. Αυτό ήταν εν γνώσει.
Συνέπεσε, όμως, το τεχνικό προσωπικό να είναι εξωκομματικοί. Γιατί, κοιτάξτε στους δημοσιογράφους, κακά τα ψέματα, που κάνουν το πολιτικό ρεπορτάζ, θα πάρεις μέλη του Κόμματος που να μπορούν, δεν μπορείς να επιβάλεις σε έναν έξω από το Κόμμα να εκλαϊκεύει την πολιτική του Κόμματος. Ετυχε λοιπόν στα συνεργεία, σε ειδικευμένα συνεργεία, τι να κάνουμε; Δεν είμαστε κόμμα εξουσίας να παίρναμε απ' την κρατική τηλεόραση και να τους πηγαίναμε στην κομματική. Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ιδιαίτερα στα μη μέλη του Κόμματος επειδή μπορεί να υπάρχει προκατάληψη, να μην υπάρχει ας πούμε η δυνατότητα να πάνε στην Κομματική τους Οργάνωση και να καταγγείλουν τη στάση του, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αλλά και λίγο εκ των υστέρων...
Εμείς καταλαβαίνουμε το πρόβλημά τους, αλλά πρέπει να σας πω ότι ας μην πιστεύουν ότι θα βρουν δουλειά δίνοντας διαπιστευτήρια με κινητοποιήσεις δέκα ατόμων έξω από τον Περισσό και με τη συμπαράσταση της κ. Μπακογιάννη, γιατί απολύουν όλοι οι σταθμοί. Ας μην το πιστεύουν, ας μην έχουν αυτήν την ελπίδα. Οι άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, βεβαίως, δεν απαιτούμε να μας πουν και συγχαρητήρια.
- Κυρία Παπαρήγα, θα ήθελα να σχολιάσετε τη χτεσινή δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη. Αναφέρθηκε στο ΚΚΕ και είπε ότι την ίδια ώρα που κάνει συρρίκνωση του προσωπικού στον «902», τα στελέχη του, το ΠΑΜΕ, χτυπούν ουσιαστικά υγιείς επιχειρήσεις. Αφησε να εννοηθεί ότι έτσι, ουσιαστικά, επιδιώκει ίσως και την αύξηση της ανεργίας.
-- Είναι η κλασική παρέμβαση Μητσοτάκη 50 χρόνια τώρα. Η κυρία Μπακογιάνη, ως πρόεδρος κόμματος, εν πάση περιπτώσει, βγάζει συχνά ανακοινώσεις, κάθε μέρα βγάζει και μια ανακοίνωση για το ΚΚΕ και, εδώ που τα λέμε, η κυρία Μπακογιάννη ξέρει καλά ότι το κίνημα εκείνο που μπορεί να χτυπήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι το κίνημα που έχει έδρα τους τόπους δουλειάς. Ξέρει πάρα πολύ καλά. Δηλαδή, η γυναίκα σκέφτεται ταξικά και μας θεωρεί ταξικούς αντίπαλους και είμαστε, βεβαίως, ασυμφιλίωτοι ταξικοί αντίπαλοι.
Αλλά, με την ευκαιρία, να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα: Στον καπιταλισμό, η ανεργία αντικειμενικά θα μεγαλώνει. Να μην το αναλύσω τώρα. Σε συνθήκες κρίσης φουντώνει. Είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Και ενώ μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να έχουν κατακτήσεις οι εργαζόμενοι, σε κάποια φάση, η ανεργία είναι από εκείνα τα προβλήματα που δεν καταργείται στον καπιταλισμό με τίποτα. Για να ξεκαθαρίσουμε τώρα. Σε συνθήκες κρίσης κλείνουν μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, χρεοκοπούν, απολύουν το προσωπικό. Κλείνουν μεσαίες επιχειρήσεις, χρεοκοπούν. Κλείνουν μικρές επιχειρήσεις, χρεοκοπούν. Και μιλάμε, τώρα, για επιχειρήσεις που λειτουργούν με στόχο το κέρδος.
Ο «902», ο «Ριζοσπάστης», η «Σύγχρονη Εποχή» δεν είναι επιχειρήσεις με την κλασική έννοια του όρου. Είναι τα διαφωτιστικά, τα προπαγανδιστικά μέσα του Κόμματος που απασχολούν, όμως, και μισθωτό προσωπικό, μέλη του Κόμματος και μη μέλη του Κόμματος, δεν ήταν κριτήριο η ιδιότητα του κομματικού μέλους. Δεν είναι χώροι κερδοφορίας. Σήμερα, η διαφώτιση ενός Κόμματος - και το κάνουν και τα άλλα κόμματα - δεν μπορεί να γίνεται μόνο, η αγκιτάτσια που λέγαν παλιά, που έβγαινε ο αγκιτάτορας στα εργοστάσια και στις πιάτσες και έβγαζε λόγο. Πρέπει να έχεις πολλά μέσα και ηλεκτρονικά.


Εμείς, ξεκαθαρίζουμε το εξής και το έχουμε κάνει από την αρχή. Υπάρχουν επιχειρήσεις που απολύουν το προσωπικό, ακριβώς όπως τώρα θα γίνει στην «Alpha Bank» και στη «Eurobank», ακριβώς γιατί συγκεντροποιούνται και μπορούν με λιγότερο προσωπικό να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που απολύουν επειδή δεν μπορούν να επιβιώσουν. Εμείς είμαστε κατά των απολύσεων, από όπου κι αν γίνονται, εξαιτίας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν μπορείς να βάλεις, όμως, στην ίδια μοίρα, ένα μαγαζί της γειτονιάς που είχε δυο υπαλλήλους και τους απέλυσε.Παλεύεις ενάντια στις απολύσεις σε συνδυασμό με το ίδιο το σύστημα που γεννά τις απολύσεις. Και είναι άλλο πράγμα ο επιχειρηματίας, ο οποίος κλείνει την επιχείρηση για να πάει να κάνει επενδύσεις στη Βουλγαρία, δεν ξέρω πού, στη Ρουμανία κ.λπ. έχοντας πάρει και ένα κάρο δάνεια και επιδοτήσεις.
Μέτρα για τα οικονομικά του Κόμματος
Γενικά, τα οικονομικά του ΚΚΕ, τα έσοδά του, έχουν πέσει πάρα πολύ, όπως έχουν πέσει και τα έσοδα της λαϊκής οικογένειας, όπως έχουν πέσει και τα έσοδα του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού. Εξαιτίας της κρίσης. Βεβαίως εξαιτίας της κρίσης. Παραδείγματος χάριν, έπεσαν οι διαφημίσεις στον «902» που ήταν ένα έσοδο. Ποτέ ο «902» δεν μπήκε στο πακέτο των διαφημίσεων των εταιρειών, ξέρετε αυτά που παίρναν οι μεγάλες, είχε μικρομεσαίες διαφημίσεις. Σταμάτησαν οι άνθρωποι να κάνουν διαφημίσεις διότι δεν πάνε καλά οι δουλειές τους, η διαφήμιση τους έλειπε.
Αντίθετα, το κόστος λειτουργίας ακρίβυνε. Και φτάνεις στο σημείο να μην έχεις να πληρώσεις το προσωπικό. Δεν ακολούθησες, ακριβώς διότι ήταν η περίοδος λεπτή, αυτά που κάναν άλλοι, δηλαδή, να μειώσεις τις ώρες εργασίας, να τους βάλεις να δουλεύουν τρεις φορές τη βδομάδα.
Ο «902» επιχορηγείται από το ΚΚΕ. Και πρέπει να σας πω ότι μέτρα στο ΚΚΕ έχουν παρθεί γενικά. Στα στελέχη του Κόμματος, τα οποία δεν μπορούν να δουλέψουν επαγγελματικά, γιατί πρέπει να διαθέτουν το 24ωρο στο Κόμμα, όχι μόνο δεν έγινε αύξηση τα τελευταία χρόνια - αυτή που διεκδικούσαμε για τους άλλους - αλλά σήμερα παίρνουν λιγότερα, έγινε περικοπή μισθών, με απόφαση και έχει ενημερωθεί όλο το Κόμμα. Ακόμα και τα στελέχη του Κόμματος, μέλη της ΚΕ, στελέχη που είναι συνταξιούχοι και δεν παίρνουν χρήματα από το Κόμμα, δε χρηματοδοτούνται γιατί έχουν σύνταξη, δίνουν ένα μέρος της σύνταξης στο Κόμμα. Δε σώζουν αυτά τα οικονομικά του Κόμματος, να σας πω και την αλήθεια, αλλά όταν ο ελληνικός λαός παίρνει λιγότερα και μειώνονται τα έσοδά του, πρέπει και εμείς οι κομμουνιστές να νιώσουμε αυτές τις συνέπειες.
Εχουμε πάρει μια σειρά αποφάσεις περικοπών και σε εκδόσεις κ.λπ. Και αυτά, κοιτάξτε να δείτε, είναι πρόβλημα γιατί αφορούν τη δράση του Κόμματος. Επομένως, γίνανε απολύσεις στον «902», αυτό δεν το κρύψαμε. Ενημερώσαμε πριν από ένα χρόνο, τους είπαμε ότι θα γίνουν απολύσεις, ξέρουν τις προσπάθειες που κάνουμε, και γενικά παίρνουμε τέτοια μέτρα. Το να εξομοιώνονται όμως οι επιλογές του ΚΚΕ με τις επιλογές των επιχειρηματιών αυτό είναι αίσχος.
Και ξέρετε τώρα, μ' αρέσει ότι σηκώνουν το θέμα αυτοί που έχουν κάνει ένα κάρο απολύσεις στο χώρο τους, και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Βεβαίως, εμείς θέλαμε επέκταση του «902», να μπει στην ψηφιακή τηλεόραση, δεν το θέλουμε αυτό; Και βεβαίως θα έχει εργαζόμενους. Αλλά εδώ αναγκάζεσαι να συρρικνώσεις κάποιες δραστηριότητες γιατί δεν έχεις. Δεν αντικαθιστάς αυτόν που απολύεις με έναν άλλο με μικρότερο μισθό, να πεις ότι κάνω αυτή τη δουλειά ή με προγράμματα ανεργίας, ξέρω 'γώ να πάρω για πέντε μήνες. Και πείτε μου, σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς έχουν γίνει απολύσεις. Στην κρατική τηλεόραση θα γίνουν μαζικές. Γιατί ασχολούνται με τον «902»;
Αντιπαλεύουμε την αιτία της ανεργίας
Βεβαίως, πάνω από όλα είναι για εμάς λυπηρό το να συρρικνώνουμε μια σειρά δραστηριότητες, να περικόπτουμε μια σειρά δραστηριότητες και πολιτικές ακόμα δραστηριότητες. Παρότι πολύ περισσότερος κόσμος σε στηρίζει οικονομικά με το κουπόνι, αλλά εκεί που σου έδινε δέκα ευρώ σου δίνει ένα. Εμείς στις τελευταίες οικονομικές εξορμήσεις έχουμε βγάλει κουπόνια με ένα ευρώ. Ολα τα κόμματα δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα; Για να δούμε, πόσα κόμματα δεν πληρώνουν το προσωπικό τους; Εμείς δεν τα καταγγείλαμε. Εμείς όμως παλεύουμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, είτε κάποιος το κάνει για να ανεβάσει την εκμετάλλευση είτε κάποιος το κάνει αναγκαστικά.
Και είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται και βρώμικο. Βεβαίως, την πείραξε την κυρία Μπακογιάννη γιατί στηρίξαμε την απεργία στα Τρόφιμα και τα Ποτά, αυτό την πείραξε. Το ίδιο πράγμα είναι όταν αλλάζει η σύνθεση στα καράβια και από 100.000 ναυτεργάτες υπάρχουν σήμερα 10.000, που φέρναν συνάλλαγμα στην Ελλάδα; Δηλαδή, στην ίδια μοίρα είναι το ΚΚΕ με τον εφοπλιστή; Δηλαδή, τι θα κάνεις, να έχεις απλήρωτο κόσμο, να τους μετατρέψεις σε εθελοντές; Εγώ θα σας το πω καθαρά: Οποιο μέλος του Κόμματος θέλει να μετατραπεί σε εθελοντή να μετατραπεί σε εθελοντή. Δεν μπορείς να το επιβάλεις στα μη μέλη του Κόμματος, ούτε και να το επιβάλεις στα μέλη του Κόμματος, θέλει να ζήσει και αυτός.
Εχουμε κάνει σοβαρές περικοπές και ξεκινήσαμε από τα στελέχη του Κόμματος, από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή, όπου ξέρετε, απαγορεύεται να έχεις άλλο εισόδημα, να έχεις επαγγελματική δραστηριότητα. Και αυτή τη στιγμή τα μέλη της ΚΕ έχουν εισόδημα ίσο με αυτούς τους μισθούς πείνας που καταγγέλλουμε. Αυτό τι σημαίνει, θα καταγγελθούμε γι' αυτό; Και χωρίς ωράρια λειτουργίας 8 - 5 κ.λπ. Τι να κάνουμε, πείτε μας; Πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Δεν τους πληρώνεις; Τους απολύεις, και τους απολύεις με τον παλιό νόμο, όχι με τον καινούριο νόμο των απολύσεων, με την προηγούμενη αποζημίωση. Ο,τι μπορείς κάνεις, αλλά πέστε μου τι;
Και όλα τα κόμματα, τώρα, το ξέρουν αυτό. Κλείνουν γραφεία τα κόμματα. Και όσα έχουν σταθμούς κ.λπ. έχουν δυσκολίες. Θα τους βάλουμε στην ίδια μοίρα με τους ιδιοκτήτες εφοπλιστές των Μέσων Ενημέρωσης; Εμείς γιατί κάναμε τον «902»; Για να πάρουμε δημόσια έργα; Για να μπούμε στις προμήθειες του Δημοσίου; Χρηματοδοτείται από το Κόμμα. Και αυτό και στην εφορία δηλώνεται και στα χαρτιά μας. Το Κόμμα έχει λιγότερα χρήματα. Δεν πήραμε άλλους στη θέση τους, να πεις δε μας άρεσε το προσωπικό. Αν παίρναμε άλλους, τότε εκεί ήθελε αντίθεση. Αφού περικόπτεις δραστηριότητες. Θα βγουν λιγότερα συνεργεία έξω.
Δε μου λέτε, είναι ο «902» εδώ ως τηλεόραση; Δεν είναι. Πρώτη φορά συνεργείο του «902» δεν ήρθε στην περιοδεία. Γιατί; Περικοπή. Που δεν έχει ξαναγίνει αυτό, εδώ οποιαδήποτε συγκέντρωση κάναμε έτρεχε ο «902». Βλέπετε τον «902»; Δεν υπάρχει «902». Που σημαίνει ότι θέλεις λιγότερο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: