Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η κυβέρνηση κάνει εύκολη την πρόσβαση στα ναρκωτικά για τη νεολαία

Αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών και ανοίγει ο δρόμος να μπουν οι ιδιώτες σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας
Σε μια κρίσιμη εποχή που οι νεολαίοι της χώρας μας βιώνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον τους και δέχονται τον αποκλεισμό από την εργασία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό και την Υγεία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει... την εύκολη πρόσβαση στον κόσμο των ναρκωτικών. Με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, η κυβέρνηση ...επιτυγχάνει τρεις στόχους στον ευαίσθητο αυτό τομέα για τη νεολαία: 1. Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. 2. Το αδίκημα για προμήθεια, κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης για ιδία χρήση δεν τιμωρείται καθόλου, ενώ μειώνεται η ποινή για τους διακινητές. 3. Ανοίγει ο δρόμος για να εισέλθουν ιδιωτικά ιδρύματα και φορείς στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με επιχείρημα τον εξορθολογισμό των ποινών, τις χωρίζει σε τρεις κατηγορίες και, ουσιαστικά, προχωρά σε μείωση των ποινών ακόμη και στις σοβαρές περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς οι διακινητές τιμωρούνταν με ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια, ενώ τώρα θα τιμωρούνται από 5 έως 20 χρόνια. Με το νομοσχέδιο η διακίνηση ναρκωτικών χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, στις ελαφρύτερες περιπτώσεις (άρθρο 21), στις βαρύτερες (άρθρο 22) και στις ιδιαίτερα σοβαρές (άρθρο 24).
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις η κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών, καθώς και η καλλιέργεια κάνναβης για ιδία χρήση δεν τιμωρούνται. Αντίθετα, επιβάλλονται μικρές ποινές, κυρίως πταισματικού χαρακτήρα, όταν δε δικαιολογείται η ιδία χρήση. Ηπιότερη ποινική μεταχείριση θα έχουν οι χρήστες για το γνωστό «κέρασμα» (διακίνηση μικροποσότητας ναρκωτικών). Με μικρή ποινή φυλάκισης, μέχρι τρεις μήνες, θα τιμωρείται όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης για ποσότητα που αδυνατεί να δικαιολογήσει ότι πρόκειται για ατομική χρήση. Οποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο θα τιμωρείται με κράτηση μέχρι έξι μηνών. Μέχρι σήμερα η χρήση ναρκωτικών ήταν καταρχήν αξιόποινη πράξη και ο χρήστης τιμωρούνταν με πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινή (φυλάκιση μέχρι ένα έτος).
Σε ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι 20 χρόνια θα τιμωρούνται υπάλληλοι, όπως φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων, γιατροί, που διακινούν ναρκωτικά, αλλά και όταν ο τόπος διακίνησης αφορά σε χώρους όπως σχολεία ή όταν οι δράστες είναι υπότροποι.
Σε σχετική ερώτηση για τον καθορισμό της «ποσότητας» που θα θεωρείται για ατομική χρήση, καθώς και καλλιέργεια κάνναβης για ιδία χρήση ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του δικαστηρίου και ότι με νομοσχέδιο δεν προσδιορίζεται.
Οι έμποροι ναρκωτικών που δρουν κατ' επάγγελμα ως μεγαλοδιακινητές ή χρηματοδοτούν διακίνηση ναρκωτικών θα απειλούνται ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και δε θα μπορούν να επικαλούνται ότι οι ίδιοι είναι χρήστες για να τύχουν ελαφρότερης ποινικής αντιμετώπισης.
Βήμα ιδιωτικοποίησης της αντιμετώπισης των ναρκωτικών
Στο μεταξύ, με το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα μπορούν να εισέρχονται στο χώρο της πρόληψης, της ενημέρωσης και της θεραπείας, ιδρύοντας τις αντίστοιχες μονάδες, ακόμη και ιδιώτες αλλά και διάφοροι μη κυβερνητικοί φορείς. Ετσι, θα μπορούν να ιδρύουν τις ανάλογες μονάδες «φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις, δήμοι και κοινότητες, εκκλησιαστικοί φορείς, ανώτατα εκπαιδευτικά ή τεχνολογικά ιδρύματα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν συναφείς σκοπούς».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν απέκλεισε να εισαχθούν προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων μέσα στις φυλακές.
Τέλος, οι χρήστες προβλέπεται να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε αξιόποινες πράξεις που αφορούν στο νόμο περί ναρκωτικών είτε σε εγκλήματα που τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την εισαγωγή του χρήστη σε συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, την υποβολή του σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης εντός των καταστημάτων κράτησης, την αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης κ.ά.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σήμερα, με την κρίση και την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών μάλλον στοχεύει να βοηθήσει την καταστολή με τη ναρκω-καταστολή. Εξάλλου, η περίπτωση της Αργεντινής με το ναρκωτικό «πάκο» είναι ενδεικτική. Το 2001, στο απόγειο της κρίσης, η Αργεντινή γέμισε από το τεχνητό και φτηνό ναρκωτικό «πάκο», με αποτέλεσμα να πάει χαμένη μια ολόκληρη γενιά της αργεντίνικης νεολαίας, καθώς εκείνη τη δύσκολη στιγμή αντί να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της βρήκε ...καταφύγιο στα ναρκωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: