Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσική απάντηση στο φασισμό


Μπορεί η απάντηση στο φασισμό να είναι το τραγούδι; Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσαν οι «KollektivA» και η «Ελληνοφρένεια» στις αρχές του έτους. Και απάντησαν καταφατικά. Πίστεψαν ότι το τραγούδι μπορεί να μην είναι η κυρίαρχη απάντηση, η πρώτη απάντηση ή η τελειωτική. Πάντως, το τραγούδι είναι μία απάντηση. Ειδικά σε αυτήν την εποχή, που όλοι καλούνται να πάρουν θέση, σε δεκάδες προκλήσεις. Κάλεσαν δημιουργούς να ενώσουν τη φωνή τους, το στίχο τους και τη μουσική τους, σε μια συλλογή αντιφασιστικών τραγουδιών και συνάντησαν πολύ θερμή ανταπόκριση. Η «Phonograph» με χαρά συνέβαλε στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και αποτέλεσμα είναι το διπλό cd με τίτλο «Μία απάντηση».

Είναι μια μουσική «απάντηση» σε απάνθρωπες ιδέες και πρακτικές. 30 νέα τραγούδια, απέναντι σε παλιές και σάπιες συμπεριφορές, απέναντι σε μαύρες εικόνες και μαύρα μυαλά. Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες και 150 μουσικοί δίνουν συλλογική μουσική απάντηση κατά της ανοχής σε φαινόμενα εκφασισμού που φωλιάζουν στα μυαλά απογοητευμένων ανθρώπων, κατά της ήττας και του εφησυχασμού. Κατά της παθητικότητας και της παραίτησης, κατά των αυταπατών και της υποκρισίας.
Στην «Απάντηση» αυτή συνυπάρχουν γνωστά και καταξιωμένα ονόματα (Θηβαίος, Πασχαλίδης, Πλιάτσικας, Ζερβουδάκης, Γ. Νικολάου, «KollektivA», κ.ά.) μαζί με νεότερους καλλιτέχνες της ελληνικής δισκογραφίας και νέους δημιουργούς, των οποίων ηχογραφημένο τραγούδι για πρώτη φορά βρίσκεται στο δίσκο αυτό. Επίσης, συνυπάρχουν καλλιτέχνες από πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και από το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη. Στο πλούσιο συνοδευτικό booklet της κυκλοφορίας υπάρχουν πληροφορίες για τους συντελεστές του κάθε τραγουδιού, καθώς και σύντομα μηνύματα από τους καλλιτέχνες προς τους ακροατές για την πρωτοβουλία αυτή.\
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: