Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Γλώσσα λανθάνουσα ή 15.000 απολύσεις

Μια απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», για το πόσες θα είναι και από πού θα βρεθούν οι απολύσεις στο Δημόσιο, άναψε φωτιές, καθώς επί της ουσίας ανεβάζει τον αριθμό των διαθεσίμων που θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και το συνολικό νούμερο των απολύσεων στο Δημόσιο.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι η ανεργία «φρέναρε», άνοιγε το παράθυρο για περισσότερες από 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο που προβλέπει το Μνημόνιο.
Ο κ. Σαμαράς απαντώντας στην ερώτηση για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων από το Δημόσιο έως το 2014, τόνισε ότι «οι 15 χιλιάδες "απομακρύνσεις" περιλαμβάνονται στις 25 χιλιάδες που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Δεν είναι επιπλέον!».
'Ομως, ότι ήδη, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας, έχουν απολυθεί οι 2.656 υπάλληλοι της ΕΡΤ, ενώ από την κυβέρνηση γίνεται αγώνας δρόμου για να απομακρυνθούν οι 6.000 συμβασιούχοι που με δικαστικές αποφάσεις συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο.
Μάλιστα, με τη συγκεκριμένη απάντηση, φαίνεται ν' αδειάζει και τον αρμόδιο υπουργό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα απολυθούν.
Ταυτόχρονα, στην ίδια συνέντευξη η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα, εμφανίστηκε με διάθεση να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία, εξαιτίας των σκληρών μέτρων και της φορολογικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ προσπάθησε να δώσει την εικόνα μιας διαφορετικής Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που δεν υποφέρει, δεν ματώνει και δεν έχει χάσει την ελπίδα της.
Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε και στην πρώτη προεκλογικού τύπου παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, από τα λεφτά του πλεονάσματος, τάζοντας τους το μεγαλύτερο μέρος από το 70% του πλεονάσματος. Δεν είπε όμως πώς θα έρθει αυτό το πλεόνασμα, όταν θα πάψει το λογιστικό παιχνίδι με τις επιστροφές φόρου και τη μείωση των επενδυτικών δαπανών.
Ο κ. Σαμαράς αμφισβήτησε και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανεργία καλπάζει, κάνοντας λόγο για «φρένο» στην αυξητική τάση, έστω και αν η Eurostat λίγες μέρες πριν την είχε υπολογίσει στο 27,6%. Πιο ψηλά δηλαδή και από την Ελληνική Στατιστική. Ωστόσο, κάλεσε τους ανέργους και τους χαμηλόμισθους να περιμένουν τους επενδυτές και την ανάπτυξη για να βρουν δουλειά.
Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε και το γεγονός ότι στην αγορά υπάρχουν μισθοί 300 έως 500 ευρώ, καθώς ο κατώτατος μισθός είναι 586 ευρώ. Παραδέχθηκε όμως ότι αυτά τα χρήματα υπάρχουν στη «μαύρη εργασία», χωρίς όμως να δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει κυνήγι κατά των εργοδοτών που συντηρούν τη μαύρη εργασία. Βέβαια, δεν απάντησε και αν ένας εργαζόμενος μπορεί να ζήσει με 586 ευρώ το μήνα, σε μια Ελλάδα που το γραμματοκιβώτιο γεμίζει καθημερινά με ραβασάκια της Εφορίας.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: