Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Ο ρόλος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Μπορεί σήμερα η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ να καταγγέλλει τα σχέδια για την πλήρη παράδοση της ΔΕΗ στους ιδιώτες, όταν όμως ξεκινούσε αυτή η διαδικασία... περηφανευόταν, επειδή συμπεριλάμβανε και δικά της αιτήματα. Ετσι, σε δελτίο Τύπου με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 1996 η Ομοσπονδία σημείωνε ότι «επέβαλε με την πίεσή της να γίνουν οι θέσεις της ΓΕΝΟΠ δεχτές στο σχέδιο νόμου» (σ.σ. από το οποίο προέκυψε ο μετέπειτα νόμος 2773/99). Μάλιστα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία έκανε επίθεση στις συνεπείς δυνάμεις που από τότε μιλούσαν για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης και ειρωνικά σημείωνε: «Σημείωση: Ο πυρήνας των αντιφρονούντων με εντολή του Περισσού διά του Ριζοσπάστη καταγγέλλει τους άλλους για διολίσθηση».
Ηταν τέτοια η αγωνία της πλειοψηφίας να «σκεπαστεί» κάθε φωνή διαφωνίας και πάλης ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ που σε ανακοίνωση με ημερομηνία 5/12/2001 η ΓΕΝΟΠ γράφει με μεγάλα γράμματα: «Να πέσουν οι μάσκες τώρα. Ποιοι διαφωνούν με τη μετοχοποίηση; Η ΓΕΝΟΠ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και ειδικά αυτές που αφορούν στη διαδικασία μετοχοποίησης της ΔΕΗ, επιδιώκοντας την αδιατάραχτη πορεία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στα συνέδριά της». Συνεχίζει «ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα της δημόσιας εγγραφής, συνδικάτα του χώρου μας επέλεξαν να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι των παραγόντων που τους "πατρονάρουν"» για να καταλήξει: «Για μια ακόμα φορά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ επισημαίνει ότι θα στηρίξει τη διαδικασία μετοχοποίησης, ακολουθώντας πιστά τις αποφάσεις των συνεδρίων της και στην κατεύθυνση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, των Ελλήνων καταναλωτών και των εργαζόμενων στη ΔΕΗ». Το κατά πόσο βέβαια προστατεύτηκε το συμφέρον του, ο λαός το είδε.
Ακόμα και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις που τις τελευταίες μέρες έκανε η πλειοψηφία, διαψεύστηκαν κατευθείαν. Στις αρχές της περασμένης βδομάδας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος δήλωνε ότι «θα ματώσουμε» για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Στα τέλη της βδομάδας, ο ίδιος δήλωνε «ικανοποίηση» για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Τι μεσολάβησε; Απλά, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους όχι μόνο ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι βασική της προτεραιότητα αλλά και ότι αυτό αποτελεί μέρος του προεκλογικού της προγράμματος. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ξανά ότι ο ρόλος των συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι να στέλνουν τους εργάτες στο στόμα του λύκου. Τα ίδια έκαναν με τον ΟΤΕ, με τα Λιμάνια, με την «Ολυμπιακή», με τον ΟΣΕ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: