Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο;

  • Ιδιαίτερα αυξημένες, σε επίπεδα ρεκόρ, ήταν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλη, εξαιτίας των οφειλών των ιδιοκτητών τους προς τις τράπεζες (...) Συνολικά, κατασχέθηκαν 92.858 ακίνητα, αριθμός αυξημένος κατά 9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι αυξημένες κατασχέσεις συμπίπτουν με την επιβράδυνση στην αγορά απασχόλησης, γεγονός που υποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότεροι άνεργοι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
  • Ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους αυξάνεται θεαματικά στην Αγγλία, καθώς οι πιέσεις, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, υποχρεώνουν πολλούς εργαζόμενους, που φθάνουν το όριο της συνταξιοδότησης, να παρατείνουν την παραμονή τους στο εργατικό δυναμικό (...) Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν περάσει το όριο συνταξιοδότησής τους έφτασε τις 823.000, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό πριν δέκα χρόνια (...) Χιλιάδες συνταξιούχοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό ή να αναστείλουν το δικαίωμα της σύνταξής τους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως πληρωμή στεγαστικών δανείων, υποχρεώσεις προς τα παιδιά τους, προσωπικές τους ανάγκες. Ο υπουργός για τις συντάξεις, Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι να αυξήσει επίσημα τη συνταξιοδότηση στο 66ο έτος της ηλικίας, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, νωρίτερα απ' ό,τι προγραμμάτιζε αρχικά η κυβέρνηση.
  • Σύμφωνα με έρευνα της ομοσπονδίας ξενοδόχων Federalberghi, «το 46% των Ιταλών, φέτος, δεν πρόκειται να πάει διακοπές». Το αντίστοιχο ποσοστό του 2009 ήταν 42,9%. Οι λόγοι που ώθησαν πολλούς Ιταλούς να μείνουν σπίτι είναι, σε ποσοστό 55%, οι «οικονομικές δυσκολίες», ενώ το 33% του δείγματος απαντά, πιο απλά και άμεσα, ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Η έρευνα της Federalberghi, αποδίδει το δισταγμό των Ιταλών να ταξιδέψουν προς γνωστά ντόπια και ξένα θέρετρα στις αυξήσεις που σημειώθηκαν, κυρίως στα μεταφορικά μέσα: Τα σιδηροδρομικά εισιτήρια σημείωσαν άνοδο της τάξης του 12,7%, η βενζίνη 14,8% και τα διόδια 5,5%.

  • http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5790910

Δεν υπάρχουν σχόλια: