Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Στρώνουν το δρόμο για σύνταξη στα 70!

Το δρόμο για τη θεσμοθέτηση εργάσιμου βίου μέχρι τα 70 χρόνια επιδιώκει να ανοίξει η κυβέρνηση αξιοποιώντας, γι' αυτό το σκοπό τα διάφορα think tanks (δεξαμενές σκέψης στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας), που βλέπουν σαν «ρεαλιστικό σενάριο» μια τέτοια εξέλιξη.
Πριν κοπάσει ο αχός της επιβολής του νόμου για τη σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67, κυβέρνηση και μεγαλοβιομήχανοι επιστράτευσαν τους «ειδικούς» στην αντιλαϊκή προπαγάνδα. Οπως ο Μίκαελ Χένθερ, του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν ληφθούν υπόψη η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση των γεννήσεων η σύνταξη στα 70 μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη».

Παρόμοια είναι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, η οποία βλέπει τη σύνταξη στα 70 «ως τον μόνο τρόπο αντιμετώπισης της ανατροπής της πληθυσμιακής πυραμίδας».
Σημειώνεται ότι η λεγόμενη «Πράσινη Βίβλος της Κομισιόν» για το Ασφαλιστικό στην ΕΕ, που παρουσιάστηκε στις αρχές Ιούλη, εισηγείται την αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανάλογα με την αντίστοιχη αύξηση στο προσδόκιμο ζωής, αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση. Ακριβώς αυτή τη λογική αξιοποιούν οι τεχνοκράτες στα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε δουλειά ως τον τάφο!
Η «Πράσινη Βίβλος» έχει ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» συνολικά σε όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στη Βρετανία. Οπως σημειώνει η εφημερίδα Daily Telegraph, «ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά το 65ο έτος της ηλικίας τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται θεαματικά», με αποτέλεσμα «ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν περάσει το όριο συνταξιοδότησής τους έφτασε τις 823.000, διπλάσιος του αντίστοιχου πριν δέκα χρόνια».
«Χιλιάδες συνταξιούχοι υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό ή να αναστείλουν το δικαίωμα της σύνταξής τους, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, όπως πληρωμή στεγαστικών δανείων, υποχρεώσεις προς τα παιδιά τους, προσωπικές τους ανάγκες», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: