Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Προκλητικές απαιτήσεις του ΣΕΒ

Δεν έχουν μόνο οι εργαζόμενοι αιτήματα. Έχει και η συμπαθής τάξη των Εμποροβιομήχανων, η οποία βεβαίως περνάει δύσκολες στιγμές.
Δια του προέδρου του ΣΕΒ λοιπόν  κ. Δασκαλόπουλου κατέθεσε επιστολή με τα αιτήματα της. Πληροφορίες περί 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας του ΣΕΒ ελέγχονται ως  ανακριβείς.
Αυτά για εισαγωγή με αρκετή δόση χιούμορ ελπίζω. Γιατί αν διαβασει κανείς την επιστολή ή το ρεπορταζ της ΕΞΠΡΕΣ για  την επιστολή του ΣΕΒ, χάνει κάθε διάθεση για χιούμορ. Το κεφάλαιο λοιπόν έχει γίνει απροκάλυπτα επιθετικό με διάθεση να λεηλατήσει και την τελευταία ικμάδα εργατικής δύναμης. Οι απαιτήσεις του για ολοένα και περισσότερα κέρδη μόνο οργή και αγανάκτηση μπορούν και πρέπει να προκαλέσουν. Μια οργή που πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένο τρόπο στην κάλπη και στον αγώνα. Να γιατί η υπερψήφιση των συνδυασμών της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ  και ο αγώνας με το ΠΑΜΕ είναι  μονόδρομος. 
Όσο δε μεγαλώνει η οργή του κόσμου από τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας τόσο περισσότερα αναχώματα θα προσπαθήσουν να στήσουν. Ρίξτε μια ματιά σε προηγούμενες αναρτήσεις  μου και θα δείτε τι εννοώ.
Και τώρα ψυχραιμία. Διαβάστε το Ρεπορτάζ απο την εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ για την επιστολή του ΣΕΒ. Κυριολεκτώ όταν λέω ψυχραιμία.

Με ένα αναλυτικό κείμενο υπό τον τίτλο «Μνημόνιο για την ανάπτυξη», που ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, παρουσίασε στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στα τέλη Ιουλίου και δημοσιοποιήθηκε χθες με αφορμή την κατάθεση των συγκεκριμένων προτάσεων του Συνδέσμου για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο επιχειρηματικός κόσμος επαναλαμβάνει με αυστηρή γλώσσα προς την κυβέρνηση ότι «δεν χωρούν πλέον πολιτικές υποσχέσεις επερχόμενων αλλαγών, ράθυμοι ρυθμοί ανάλυσης και διαβούλευσης και περιστασιακές πρωτοβουλίες άτολμης και καθυστερημένης νομοθέτησης».
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το επιχειρηματικό περιβάλλον χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και πλήρες πρόγραμμα δράσης, έξω από την πεπατημένη. Μάλιστα ο Σύνδεσμος ασκεί σκληρή κριτική σε παρεμβάσεις του Yπουργείου Οικονομίας, που, όπως υποστηρίζει, «εκφράζουν άκρατη παρεμβατική διάθεση και δυσπιστία προς την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της αγοράς» ενώ τονίζει ότι για την οριστική απεμπλοκή της χώρας από τα δεινά του υπερδανεισμού της απαιτείται η δημιουργία επενδυτικού κλίματος που να ευνοεί την επιχειρηματική δράση και τις επενδύσεις, μέσω φοροαπαλλαγών αντί των επιδοτήσεων.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών ζητεί την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και εγκαθίδρυση συνθηκών ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς της αγοράς, καθώς όπως αναφέρει, σήμερα η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υφίσταται την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, τα βάρη της φορολογίας, τον λαβύρινθο της πολυνομίας, την αντιεπιχειρηματική νοοτροπία και τον ζηλότυπο κρατικό παρεμβατισμό.
Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος ο ΣΕΒ τονίζει ότι επιβάλλεται η απλοποίηση, επικαιροποίηση και συμπλήρωση θεσμών και διαδικασιών που αφορούν:
• το άνοιγμα των αγορών,
• τη χωροθέτηση,
• την αδειοδότηση,
• τις υποδομές,
• τις δομές υποστήριξης,
• το φορολογικό πλαίσιο,
• τα χρηματοδοτικά επενδυτικά εργαλεία.
Ειδικά το ΥΠΟΙΑΝ, οφείλει να αναπτύξει αποφασιστική πρωτοβουλία σε θέματα όπως:
– Η εφαρμογή του συνοδευτικού υποστηρικτικού πλαισίου για το Ειδικό Χωροταξικό της Βιομηχανίας.
– Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της μεταποίησης ως προς την εγκατάσταση και λειτουργία.
– Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα «Επιχειρηματικά Πάρκα».
– Η εξειδίκευση των διαδικασιών ταχείας διεκπεραίωσης (fast track).
– Η προώθηση των δράσεων του ΕΣΠΑ που αφορούν την υποστήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
– Η εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένης πολιτικής για προσέλκυση και προώθηση μεγάλων ελληνικών και άμεσων ξένων επενδύσεων.
– Η άρση δυσλειτουργιών στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ.
– Η ανάδειξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας ως βασικών προτεραιοτήτων της επενδυτικής πολιτικής.
Αυστηρή κριτική ασκεί ο ΣΕΒ στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από το Yπουργείο Οικονομίας σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοβουλιών που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος δεν έχουν αναληφθεί» και ότι το υπουργείο «έχει επικεντρώσει τη δραστηριότητά του σε μια σειρά από παρεμβάσεις που εκφράζουν άκρατη παρεμβατική διάθεση και δυσπιστία προς την επιχειρηματικότητα και τη λειτουργία της αγοράς σε τομείς όπως οι τράπεζες, τα καταναλωτικά αγαθά και το λιανεμπόριο, δημιουργώντας κλίμα αποθάρρυνσης της επιχειρηματικής δράσης, αντίθετο εντελώς προς αυτό που είναι πλέον επειγόντως απαραίτητο για να προωθηθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη». Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ αναφέρει:
• Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για ρύθμιση χρεών, παράταση μισθώσεων και καθορισμού ή μείωσης τιμών σε ορισμένους κλάδους, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο για τις προωθητικές ενέργειες, που ισοδυναμούν με πολιτικής έμπνευσης αναποτελεσματικές επεμβάσεις του κράτους στις αγορές.
• Τη μελετώμενη σύσταση της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας του Ανταγωνισμού, που χαρακτηρίζεται ως νέα αγορανομία, η οποία θα δημιουργήσει σύγχυση με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δεν θα έχει καμία ανεξαρτησία από την εκτελεστική εξουσία.
• Την εισαγωγή συστήματος «Private Damages» για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, τη στιγμή που η σχετική διαδικασία εφαρμογής σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ανασταλεί μέχρι να υπάρξει πλήρης εκτίμηση των επιπτώσεων στη λειτουργία των αγορών και των επιχειρήσεων.
• Την ενεργοποίηση στο ΥΠΟΙΑΝ μηχανισμού και διαδικασιών ελέγχου του «transfer pricing», παράλληλα με τον ήδη λειτουργούντα στο ΥΠΟΙΟ.
ΠΗΓΗ: ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: